Legenda o pražskom Golemovi

Čože by to už len bolo za rozprávanie o pražskom Židovskom měste bez Golema?! Z vltavskej hliny ho uhnietol rabbi Löw, sedemkrát ho obišiel, odriekávajúc pritom posvätné slová. Napokon sa k nemu naklonil, do úst mu vložil šém s tajomným nápisom. Len čo to urobil, Golem otvoril oči a začal vstávať zo zeme. Mocný Golem sa potom v noci prechádzal uličkami Židovského města, strážil, aby nedochádzalo k útokom na jeho obyvateľstvo, ochraňoval ho.

Klausová synagóga


Názov synagógy mi vždy vŕtal v hlave. Prečo Klausová, prečo nie krátko Klausova? Keď som sa názvu konečne kukla na zúbok, vysvitlo, že je to preto, lebo stavbu veru nedal vystavať nijaký Klaus, ako som sa mylne domnievala.



Chrám má meno odvodené od slova "klausy" (z nemeckého Klaus, prevzatého z latinského claustrum = malá budova). To bolo tak: v 16. storočí stáli na mieste tejto najväčšej synagógy Židovského města tri menšie budovy. Dve synagógy a jedna talmudská škola. Stavby, nazývané klausy, dal postaviť primas ghetta Mordechaj Maisel. 

Klausy padli v roku 1689 za obeť veľkému požiaru a na ich mieste bola postavená nová ranobaroková synagóga, jediná v tomto slohu zachovaná pamiatka Židovského města. To je tá biela budova za mojím chrbtom.


Dnes stavbu spravuje Židovské muzeum v Praze. Expozícia predstavuje základné pramene judaizmu - Tananchem (hebrejská Biblia) a Talmud. Môžete si prezrieť najcennejší a najdôležitejší predmet každej synagógy - Tóru (Torat Moše - Mojžišov zákon), presnejšie jej rukou písanú časť na dlhom pergamenovom páse navinutom na dvoch tyčiach, nazývanej Sefer tora, z ktorej sa prednáša na bohoslužbách.




Synagógy nemajú oltár ako kresťanské kostoly, aj keď by sa to na prvý pohľad mohlo tak javiť. Na východnej strane chrámu býva vždy umiestnený svätostánok - schránka na uloženie Tóry. Klausová synagóga ho má trojstupňový. Celkom na vrchole je umiestnená dvojitá doska Desatora.


Výstava v Klausovej synagóge teda približuje židovskú bohoslužbu, židovské sviatky a slávnosti, zvyky, spojené s narodením, či so svadbou a dáva nahliadnuť aj do židovskej domácnosti s jej typickými predmetmi.

Golema tu, samozrejme, nikde nenájdete...


Legenda o pražskom Golemovi


Musím sa teda vo svojom rozprávaní vrátiť naspäť do 16. storočia a ku klausám. V talmudskej škole
vtedy vyučoval slávny rabín, matematik a filozof Jehuda Leva ben Becalel, nazývaný rabbi Löw.
To obdobie bolo plné nepokojov a krvavých pogromov. Rabbi Löw sa snažil obyvateľov ghetta chrániť a poskytoval im duchovnú útechu. Stvoril však skutočne ako ochranu pred kresťanskými útokmi aj Golema, ako hlása stará legenda?
Golem (v hebrejčine to znamená neúplnosť, nedokonalosť) je v židovskej mystike človekom oživená socha. Viera v stvorenie golema vychádzala z presvedčenia, že dobrý človek takúto tvorivú silu má, aj keď nie takú, akou je Božia sila. Golem teda nemal vlastné myšlienky, ani vlastnú vôľu, iba doslovne plnil príkazy svojho pána. Historicky možno toto poňatie nájsť už v 12. storočí. Golemov údajne bolo viacej, ten pražský patrí k najslávnejším. Poňatie šému, ktorý golemov oživoval, vychádza z kabaly, pretože podľa tejto náuky pomocou správnej kombinácie písmen je možné všetko. Šém bol spravidla pergamen, na ktorom boli napísané magické slová.
Isté je len to, že rabbi Löw dostal audienciu u cisára Rudolfa II. a 16. 2. 1592 sa s ním stretol na Pražskom hrade. Obsah ich rozhovoru nie je známy, ale podľa neoverených povestí sa týkal ich spoločnej záľuby v umení, alchýmii, astrológii a kabale. Údajne cisár navštevoval rabína aj v ghette a to rovno tajnými chodbami. Nič z toho ale nie je potvrdené. Legenda o spolupráci rabína s cisárom sa stala rovnako neodmysliteľnou súčasťou imidžu rabbiho Löwa ako tá o jeho stvorení Golema. 

Isté je tiež to, že sa na povale Staronovej synagógy nenachádza vôbec nič, aj keď legenda vraví, že práve tam uložil rabín Golema, keď sa mu vymkol spod kontroly. A iná legenda hovorí, že sa na tú povalu napriek zákazu odvážil v 18. storočí pozrieť vrchný pražský rabín Landau. Vrátil sa celý roztrasený a ihneď opätovne na ňu zakázal komukoľvek vstúpiť. Neskorší bádatelia tam však naozaj nič neobjavili. Hlinených golemov môžete nájsť akurát tak v stánkoch pod starým cintorínom.


Zdá sa teda, že Golem bol len zbožným želaním a výmyslom utrápených Židov. Aj keď... Povodeň v roku 2002 odhalila v dome v blízkosti kostola sv. Haštala zamurovaný vstup do tajného alchymistického laboratória z rudolfínskej éry. Veľká voda sa vraj do pivničných priestorov prihnala podzemím - miestami, kde do tajuplného domu podľa legiend ústili podzemné chodby z Pražského hradu. Dom stával na území židovského ghetta a len akýmsi zázrakom unikol asanácii... Možné je teda všetko. Pri správnej kombinácii písmen... a tak. Veď viete. Kabala.
Dúfam, že sa vám malý seriál o Židovskom měste pražskom páčil. Ak vám niektoré synagógy chýbajú, vedzte, že Španělská synagoga je práve v rekonštrukcii a do tej najstaršej a najvzácnejšej - Staronovej som s davmi ako turistka nemala chuť vstúpiť. Jediná slúži bohoslužbám a tie by som ozaj aspoň raz rada zažila. Pravdepodobne sa mi to ako kresťanke nikdy nepodarí, a tak si skúsim vyhliadnuť aspoň nejakú nie príliš frekventovanú návštevnú dobu.
Nabudúce si spolu odskočíme do súčasnosti, ale hneď potom nás čaká opäť rudolfínska doba a Praha alchymistická! Ja som si, samozrejme, v letku pozrela (už po stýkrát) film Císařův pekař - Pekařův císař. Tak strašne som chcela toho Golema opäť vidieť. Spomínate si? Cisár Rudolf II. je vo filme posadnutý hľadaním elixíru mladosti. A teraz si predstavte, že v tom náhodne objavenom stredovekom laboratóriu ho kedysi údajne aj ukľochnili a našiel sa aj recept! Ha, ten lektvar tam dnes bežne varia, cice, toto sa nám veru bude hodiť!!!







Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Vy jste úžasná! Mám za sebou sotva polovinu Vašeho života, jsem tedy o generaci mladší, ale úplně mě fascinujete.:) Jednak se mi moc líbí Váš styl, Vaše nenucená elegance, ale také krásné vyjadřování a vlastně celý Váš blog. Jsem historička umění toho času na mateřské a musím říct, že se mi moc líbí jak dokážete v článcích kloubit kulturu, umění a módu. Zkrátka zajímavý obsah. Je to podle mého názoru mnohem více obohacující než to, co člověk běžně na blozích najde. Navíc mi tak dopřáváte nasát trochu kultury, která mi momentálně maličko schází. Tak jsem Vám moc vděčná. Ještě ohledně módy, líbí se mi zvláště to, jak si dokážete vybírat kvalitní a zajímavé kousky klidně ze second handu nebo konfekce a umíte to krásně sladit a opravdu žensky a věrohodně nosit. Tu zálibu v kvalitních sekáčových kouscích máme mimochodem společnou, zároveň jsem ale také trochu vetešník, ráda lovím i po starožitnostech a bazarech doplňky do bytu.:) Aje krásné jak dokážete poutavě psát o tom našem hlavním městě. Ach musím si tam zase někdy zajet... Přeji krásný den a budu se těšit na další zajímavé a přínosné články. Market

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výýýbornééé články, Cica, trošku som si oživila spomienky... No a , snaž sa, čo nevidieť som v Prahe, pôjdeme si chlipnúť lektvaru ;). Z.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram