Radnické schody

Turisti o ňom nevedia, mnohí Pražania netušia, ako sa to tu volá. Totálne zašitý, pokojný kút v samotnom srdci Hradčian patrí pritom k najromantickejším miestam historického jadra Prahy. Dnes ideme opäť na dlhšiu prechádzku, milé cice, takže najprv obujeme tenisky...
Začnem netradične outfitom. Čierne letné bavlnené šaty v ázijskom štýle mi v zime priniesla Fairy z Bali. Od samej radosti som ich chcela vtedy hneď nafotiť, interiérové fotografie sa však veľmi nevydarili (TU).



Šaty majú teda na blogu repete a outfit som trochu pozmenila. Medzitým totiž dcéra dotrepala z Ameriky fakt kúlovú háčkovanú ľadvinku s aktuálnymi mušličkami, tú som, samozrejme, musela na seba hneď zakvačiť.

Fotografovať sme začali už na námestí Pohořelec a kukajte na moju hlavu! Účes s japonskou paličkou na sushi vymyslela a aj mi ho vytvorila Fairy osobne. Neviem, ako presne a ani vám ho neodporúčam, ak chcete, aby vám na hlave ešte dajaký ten chlp zostal.  Zapichla paličku do vlasov, obkrútila ich okolo nej a potom umne uzol prepichla. Myslela som pri tom obkrúcaní, že mi všetky vlasy vyšklbne! Ťah po prepichnutí povolil a div sa svete, účes vydržal. Bez gumičky, bez sponiek, celé to drží len tá špajdľa.


Šaty, strihané ako kimono, majú v spodnej časti drobné čierne patentky. Môžu sa nosiť zopnuté, ale aj voľné. Zapnuté vyzerajú dosť netradične a v pofukujúcom vetríku mám istotu, že mi sukňa s hlbokými rozparkami nevyletí až nad hlavu. Súčasťou šiat je aj samostatný originálny pás obi.



Prešli sme teda Pohořelec, Loretánské náměstí a Loretánskou ulicou sme sa dostali až na začiatok Hradčanského náměstí. Sme blízko cieľa. V rohovej budove bývala kedysi Hradčanská radnice, dnes je tu Restaurant ve staré radnici. Je piatok poobede a nikde nikoho. Turisti chodia k Hradu buď to odspodu Nerudovkou alebo sa vyvezú električkou rovno na zastávku Pražský hrad. 

Teraz stačí za starou radnicou zabočiť doprava.





Radnické schody


Radnické schody alebo aj Radniční schody spájajú koniec Nerudovej ulice s Hradčanským náměstím. Presne na ich dolnom úpätí končí mestská časť Malá Strana a začínajú Hradčany. Sú dlhé približne 100 metrov a ich 127 stupňov prekonáva výškový rozdiel 30 metrov. Svoj názov dostali v roku 1870 podľa Hradčanskej radnice, ku ktorej pôvodne viedli.

V 15. storočí tu schody ešte neboli. Viedla tadiaľto úzka, dosť frekventovaná ale ťažko schodná, strmá cesta. Napriek tomu po nej často jazdili jazdci na koňoch a tiahli konské povozy. Volalo sa to tu vtedy Vršek masných krámů, Masokrámský vršek nebo Řeznický vršek, podľa mäsiarskych krámov, ktoré cestu lemovali. Nepohodlná cesta sa na schodisko premenila v roku 1663.

Tak toto je, milé dámy, moja obľúbená skratka, keď idem z Pohořelca pešo dole k Vltave. Ani Fairy o nej nevedela. Vraj, kde chcem nájsť pokojné miesto v absolútnom centre?! Vedela som presne, kde.


Schody sa lomia a vytvárajú malé námestíčka. Kedysi aj na tomto hornom bývali stolíky a slnečníky, dnes je kaviarnička aj väčšina krámikov zatvorená. Veď to píšem - nik sem nechodí.

Na nižšie položenej podeste, viditeľnej z konca Nerudovky, to už však žije.



Schody čiastočne vedú aj pod stredovekou zástavbou.


V dolnej časti schodiska mením outfit. Elegantná verzia je so štekľami a s čiernou kabelkou z morskej trávy. 






Začiatok radničných schodov strážia po oboch stranách barokové sochy, ktoré kedysi zdobili vchod do Schwarzenberského paláca. Vľavo je slávna socha sv. Jana Nepomuckého od sochára M.J. Brokoffa.
Tak čo, návštevníčky Hradu, už viete, kde toto malebné schodisko je?

V popise outfitu ťažko nájdete odporúčania na nákupy. Skôr je to inšpirácia, čo kupovať na dovolenkách. Miestnu módu a originálne doplnky. 

Outfit:
Šaty (kúpené na Bali): Gingersnap (originálna indonézska značka)
Spodná košieľka: Secret
Ľadvinka (kúpená v "mexickej časti" USA): no name
Čierna kabelka (kúpená na trhu v Bali): no name
Tenisky: Pepe Jeans
Sandálky: Caprice 
Náušnice: Lindex 
Drevené okuliare: originálny výrobok z Bali
Náhrdelník: La Tagua, úlovok z butiku Phantasya na Arbesovom náměstí, hrubá koža a "zeleninová" slonovina, o tejto kolumbijskej značke TU




Baba Slováková

4 komentáre:

  1. moc pěkná procházka a dokonalý styl, pěkné letní dny Sv.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evo, fakt dobré! Šaty v obou verzích i procházka. Koupila jsem si bílé lněné šaty s páskem na zavazování a pořád jim něco chybělo. Teď už vím, že je to ledvinka v přírodní barvě!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo. Presne tak, ako píšeš, treba ich nosiť, kým sú v móde. A nie sú ani drahé, dokonca ani tie kožené nie.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram