Lesopark Cibulka

Vždy je všetko zlé na niečo aj dobré. Dlhodobá izolácia a nedávne zabásnutie natvrdo na niekoľko týždňov v Prahe nám priniesli dva neočakávané benefity. Ten prvý spočíva vo výletovaní v širokom rodinnom kruhu. Za normálnych čias som chodievala na výlety buďto s Bernerom alebo s niektorým z mojich troch detí. Odrazu chodievame čo v najväčšom počte, celý kŕdeľ. Všetci sa už cítia osamelo.
Druhou príjemnou novinkou je objavovanie ešte nenavštívených prírodných lokalít v samotnej Prahe. Na toto nikdy akosi nebol čas, presnejšie - vždy sa nám videlo, že v susednom okrese či v horách je to atraktívnejšie ako doma priamo pod nosom. Pritom to ale vôbec nie je pravda.




 

Cibulka

Pred Veľkou nocou sa ozvala Pragmatická, moja staršia dcéra. Okrem klasiky, čo sa bude variť a čo má priniesť, ju zaujímalo, či zase plánujeme tradičný rodinný výjazd do zelene. Lebo ona má super tip, vygooglila ďalší fajný pražský lesopark.

Lesy s rozlohou 62 ha okolo usadlosti Cibulka sú súčasťou obrovského prírodného parku Košíře-Motol. Zmienky o tejto usadlosti sú už zo 14. storočia, jej meno ale pochádza zo storočia 15., kedy patrila rodu Cibulovských z Veleslavína.

Dnešná podoba  anglického parku s jazierkami, sochami a romantickými stavbami pochádza z radikálnej prestavby v rokoch 1817-1826, kedy dal aj samotnú usadlosť upraviť do podoby empírového letného sídla jej nový majiteľ, knieža a biskup Leopold Leonhard Raymund Thun-Hohenstein

 
 
Od smrti kniežaťa Cibulka vrátane parku už len chátrala. V roku 1922 síce odkúpila pozemky lesoparku pražská obec, k obnove ale nepristúpila. Po roku 1989 devastácia pokračovala, niektoré sochy sa dokonca rozkradli. Usadlosť prešla do súkromných rúk a naďalej to s ňou ide dole vodou. Odfotografovať sa mi ju podarilo iba spoza plota.

Zato tie objekty, ktoré patria Prahe, sa od roku 2000 postupne rekonštruujú. Napríklad táto umelo vybudovaná romantická zrúcanina hradu, ktorá slúži ako vyhliadková veža.





Výhľad z veže je najmä do korún stromov a na nemocnicu v Motole, oveľa zaujímavejší je pohľad nadol, do parku. Dole je Danteho Peklo.



 

Danteho Peklo so sochou Rána.


V roku 2006 boli opravené vodohospodárske prvky: jazierko pod sochou Diany, studničky a priepusty pod cestami.

 

Socha Diany podľa dobových kresieb stávala kedysi pod altánom, ten sa nezachoval.



Studnička. Na výlete nechýba ani najväčší rodinný prieskumník, kocúr Dante.



Pustovňa a socha Jupitera.



Čínsky pavilón bol tiež po revolúcii sprivatizovaný, do minulého roka v ňom vraj prespávali bezdomovci. Vlani ho začala opravovať mestská časť Praha 5. Miestni dúfajú, že sa na špicu strechy vráti tiež postavička 80 cm vysokého Číňanka aj so slnečníkom. 

Aj usadlosti Cibulka by mali svitnúť lepšie časy a čoskoro by sa mala zrekonštruovať a premeniť na detský hospic. Za tieto posledné informácie ďakujem pani Irene, ktorá je so svojím psíkom v lesoparku každý deň. A pozdravujem z Prahy 6 do Prahy 5 😊.


Ukázala som vám najväčšie atrakcie lesoparku, tie sú však len čerešničkou na obrovskej vzácnej torte - starom lese.

Všetky lesy v majetku hl. m. Prahy, teda aj tento, sú obhospodarované podľa zásad trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch. Od mája 2007 je Praha držiteľkou medzinárodného, ekologicky veľmi prísneho lesníckeho certifikátu Forest Stewardship Council® (FSC®), ktorý hospodárenie v lesoch smeruje k prirodzeným lesným porastom.

Tak už vieme, prečo sa hlavné mesto Českej republiky umiestnilo tak vysoko v rebríčku najzelenejších miest sveta (písala som o tom v minulom článku TU). O svoju zeleň sa systematicky stará a my to môžeme len kvitovať a tešiť sa.
Pamätný dub na fotografii štyri moje deti len tak-tak objali. V zábere nevesta s vnukom, za stromom ho oblápajú dcéra so synom.

Outfit

Vo Veľkonočnú nedeľu som nahodila trochu sviatočnejšie voľnočasové oblečenie. Až na tie tepláky, samozrejme 😉. Pravdupovediac, opäť som potrebovala nafotiť pre Instagram aj reklamnú fotku na detektívku, tak nebolo celkom jedno, čo na seba nahodím. Prvý diel sme fotografovali pri Čertových hlavách, pre druhý som si vybrala Danteho Peklo. Na fotkách síce vôbec nevidno, kde to je, ale ja mám radosť, že just na takýchto miestach som to spáchala.


Všetky články zo záhrad, parkov a lesoparkov nájdete v sekcii Záhrady.

Outfit:

Košeľa a bunda: Massimo Dutti

Jogger nohavice: Mango

Topánky: Mustang

Čiapka: G-Star Raw

Kabelka: Zara

 

 





Baba Slováková

4 komentáre:

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram