Studené trendové farby pre jar 2021

V pevnej viere, že jar a leto aždaj budú už normálne, mám tu pre vás sľúbené trendové farbičky sezóny jar/leto 2021 podľa spoločnosti Pantone. Dnes to budú studené odtiene. 

Odborníci, zaoberajúci sa farebnou typológiou, radia jednotlivým farebným typom nosiť len tie "ich" farby. Zobrazené výrazne studené trendové farby celkom určite dokážu teplé (jarné a jesenné) farebné typy totálne "zabiť". Nie je však pravdou, že by slnkom pobozkané ženy studené farby nemohli nosiť vôbec. A naopak, že by studené farebné typy nemohli siahnuť po krásnych teplých farbičkách. Samozrejme, že nie v monochromatických outfitoch, ale vo farebných kombináciách. Často práve vzájomné kombinovanie studených a teplých odtieňov vyzerá veľmi, veľmi sviežo. Pripravila som pre vás niektoré zaujímavé vzájomné kombinácie aktuálnych odtieňov.




Najprv však opäť ukážka letných modelov v modernej svetlomodrej od Lanvin (celá kolekcia TU).


Toto sú teda všetky pastelky pre jar/leto 2021. Mnohé z nich boli v posledných rokoch farbou roka: svetlomodrá v roku 1916, fialová v roku 2018, koralovoružová v r. 2019, klasická modrá v r. 2020. Chýba len žiarivá  teplá zelená Greenery z roku 2017 (netešila sa veľkej popularite), je nahradená studenými zelenými odtieňmi. Tak sa tu usmievam popod fúz: nebol toto zámer? Môžeme dookola nosiť kúsky, ktoré sme naškrečkovali v lepších časoch.

Studené trendové farby pre jar/leto 2021

 

1. Cerulean (nebeská modrá)

Studená svetlomodrá je výbornou farbičkou pre letné farebné typy. Najmä v kombinácii s bielou na nich pôsobí fakt nebesky sviežo. 

Ja túto farbu milujem a keďže ani náhodou nie je z mojej typologickej palety, kombinujem ju s farbou ťavej srsti, béžovou alebo so škoricovou. Pre jarné typy bude skvelou kombináciou jej spojenie so svetlou oranžovou alebo so žltou (alebo aj všetkých troch naraz). Jesenné typy určite poteší trendová teplá farba hrdze (teplé farby budú v budúcom článku), ktorú možno kombinovať so všetkými studenými. 

Kombinácia svetlomodrej a tmavo-tmavomodrej je skutočne najlepšia pre letné typy.

šaty Tommy Hilfiger, košeľa Polo Ralph Lauren, šaty Tommy Hilfiger

 

2. French Blue (francúzska modrá)

Nie je nepodobná vlaňajšej farbe roka Classic Blue, len je trošičku teplejšia. Je veľmi univerzálna, vhodná pre všetky ženy. Zimným Snehuliekam stačí pridať ich základnú čiernu, letné typy by ju mali kombinovať s tmavomodrou, svetlomodrou, studenou tmavohnedou. Oba studené typy s bielou, samozrejme.

Teplé farebné typy by mali popridávať veľa teplých farbičiek. Pre jarný typ som primiešala svetlú marhuľovú a koralovoružovú, jesenný to dá zase s hrdzavohnedou. Oba s prehľadom s maslovobielou.

pulóver Brave Soul
 

3. Green Ash (svetlá sivozelená, svetlá mätová)

Ďalšia s trendových farieb, ktorú môžu do svojho šatníka zaradiť všetky farebné typy, aj keď je to farba letného typu. V prvej kombinácii s mätovou a jasnou žltou pôsobí veľmi studeno, s hrdzavou presne naopak. Zobrazený pulóver s maslovobielou farbou je ako stvorený pre jarné typy, monochromatický outfit, napríklad šaty, by však mali nosiť typy letné.

pulóver Jacqueline de Yong, sukňa Answear

 

4. Mint (sýta mätová)

Aj keď by sa mohlo zdať, že akákoľvek zelená najviac pristanie ženám s hrdzavými vlasmi, nie je tomu tak. Tento výrazne studený odtieň je pre teplé farebné typy príliš krikľavý. Toto je farbička pre zimu

Jar a jeseň ju však môžu použiť ako doplnkovú k teplým farbám napríklad k hrdzavej, koralovoružovej a khaki. Leto by ju malo tiež "riediť", napríklad svetlou sivozelenou. Fajná je aj tá spodná letná kombinácia s tmavomodrou a malinovoružovou.

šaty Tommy Hilfiger, pulóver Patrizia Pepe, šaty DKNY
 

5. Raspberry Sorbet (sýta malinovoružová)

Opäť vyložene zimná farbička. Letné typy by ju rozhodne nemali nosiť s čiernou a bielou, ale s tmavomodrou, studenou tmavohnedou, s jemnou ružovou, jednoducho ju trochu "riediť". Prípadne si vybrať jej svetlejší, tak trochu púdrový odtieň.

Teplým typom stačí pridať vhodné teplé farby a vznikne naozaj nevšedná farebnosť.

pulóver Medicine, kabelka Guess

Na osvieženie pamäte ešte pridávam aj trendové neutrálne farby z predchádzajúceho článku, lebo sú tiež v niektorých kombináciách použité.

Ešte poznámka: osobne som presvedčená, že väčšinu týchto studeno-teplých farebných kombinácií môžu nosiť všetky farebné typy. Prevládať by mala typovo vhodná farba, tie "nevhodné" by mali byť len v doplnkoch a nie bezprostredne pri tvári. Čo si o tom myslíte?


Koláže Baba Slováková. Obrázky a modely v kolážach: Pantone, Answear









Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Tak to je jaro jako pro mě dělané. Já miluji tu francouzskou modrou - královskou a také tu světle modrou a myslím, že se ke mně i skvěle hodí.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram