Už ste ten vírus chytili???

Česká republika zverejnila výsledky veľkého testovania obyvateľstva na protilátky, ktoré malo ukázať prípadné prekonanie choroby Covid-19 a získanú imunitu voči novému koronavírusu. Je to veľké sklamanie. Tááák sme sa tešili, že to už máme za sebou... a nič. Aj v tých najzasiahnutejších oblastiach dosiahla premorenosť respondentov sotva dve percentá. Tak čo to vlastne v januári bolo za pliagu?
Draplo ma to z ničoho nič a vylízavala som sa z toho skoro dva mesiace. Štekala som ako pes, v noci som pre úporný kašeľ ani nemohla spávať, pľúca som si išla vykašlať. Teploty som mala len zvýšené, ale musím povedať, že u mňa je skutočná horúčka veľkou vzácnosťou. Aj tak bolo to ochorenie neobvyklé, vyčerpávajúce, nič podobného som ešte nezažila.


Pomohol mi obyčajný sirup Mucosolvan, vypila som postupne tri fľaštičky, kým sa suchý kašeľ konečne zmenil na vlhký a všetko svinstvo išlo von. Ale aj ten trval ešte pár týždňov.

Keď nastúpila pandémia, stále som brchtala, takže som si dávala sakramentský pozor a sedela doma. Inak sme v januári a vo februári boli postupne záhadne chorí všetci - bratova rodina kompletne, syn nakrátko zaľahol s vysokými horúčkami, neveste sa zase ochorenie vlieklo podobne dlho ako mne. No jasné, že som postupne začala konšpirovať.


Cestovateľskú anamnézu sme mali úplne ukážkovú. Nevesta je tanečnica a s tanečnou skupinou chodila od Vianoc pravidelne vystupovať do Rakúska. Uhádli ste, rovno do lyžiarskych stredísk. Aby toho nebolo málo, odtrepali sa tam aj so synom na týždeň lyžovať.

Medzitým párkrát priletel Berner zo Švajčiarska. Alpská krajina je jednou z najviac postihnutých zemí, aj keď je pravdou, že jemu jedinému z rodiny doteraz vôbec nič nebolo. Už rok sa každý deň láduje vitamínmi, vyrába si smoothie, je tým priam posadnutý. Kríza zo šesťdesiatky, haha. Sa mu smejem, že napokon umrie dokonale zdravý. Čo ale neznamená, že nám sem niečo nemohol nebadane privliecť.


Posledný klinec do mojej konšpiračnej rakvy mi zasadila moja klientka. Keď som sa po nejakom čase odvážila vystrčiť nos z domu, prekvapila ma tým, že si ma vyzdvihla bez rúška na tvári. Pritom je vo vysokom stupni tehotenstva.

Na môj údiv a zdesenie reagovala pokojne. Vraj už je za tým. Už TO mala. Na nijakých testoch síce nebola (no, prosím!), zato sa laboratórne potvrdili protilátky voči koronavírusu u jej svokry v Dánsku, ku ktorej sa s mužom dotrepali rovno z Milána. Odkiaľ, preboha?! No, hej, boli v januári v Lombardsku, akosi mi to zabudla povedať. Veď to v tom čase ani nebolo dôležité. Ale vraj na mňa neskôr veľmi myslela. Dodnes je presvedčená, že ma nakazila, strávili sme spolu v aute dostatok času... a oni boli naraz chorí všetci traja. A ja s nimi.


No, pekne. Rakúsko, Švajčiarsko, Dánsko, Taliansko. Mala som teda tú mrcha chorobu, či nemala??? V Prahe je vraj veľa nakazených ľudí, ja som však okrem mojej klientky, u ktorej je to aj tak neisté, ešte nestretla živáčka, ktorý by to už preukázateľne prekonal. 

Nevesta so švagrinou boli testované. V apríli im obom vyšli negatívne testy, koronavírus v tom čase nemali. Na protilátky nebol z nás testovaný nikto, aj tak sú vraj tamtie testy dosť nespoľahlivé. 

Syn mi práve hlásil, že sa obnovilo aspoň autobusové spojenie Praha - Zürich, keď už tie lietadlá stále kvočia na zemi. Wow, konečne. Odrazu mi dochádza, že čarovným kľúčom k slobodnému cestovaniu za Bernerom by mohol byť pozitívny test na protilátky. Ci pana, prekonať taký Covid-19, neskapať naň a ešte aj mať dostatok imunity a potvrdenie o tom, to je dnes viac ako prvá cena v lotérii! Čo by som ja teraz za takúto zázračnú bumášku dala!!!

Výsledky celoštátneho testovania mi však našepkávajú, že sme tu v zime mali celkom inú podivnú epidémiu. A že henten sviniar na nás ešte len kdesi číha za bukom.
Tiež ste sa v zimných mesiacoch stretli so záhadným respiračným ochorením?

Čítala som o jednom mladom chlapíkovi, ktorý sa hodlá cielene nakaziť, zaľahnúť doma v karanténe a mať to konečne za sebou. Celkom ho chápem, je to silná túžba po slobode. Ja sa však nechcem rúhať. Všetko je v rukách osudu a žiaľ, je to lotéria.

Outfit


Fotografie pochádzajú z konca januára, pre všetok ten koronavírusový stres som ich ešte nestihla zverejniť. Vidno na nich, že som chorá. Naboso lodičky v januári??? Jáj, blogerka. To vám je tiež vážna diagnóza. 😂

Outfit:
Bunda: G-Star Raw
Košeľa: Enlist
Nohavice: Per una (M&S)
Lodičky: Rockport


 


Baba Slováková

23 komentárov:

  1. No... ja to isté v Bratislave... teda aj skoro polovica kolegov a kolegýň. Dokonca aj stratu čuchu a chuti som mala... Tiež nie som testovaná a ani neplánujem. Ten rýchlotest nie je presný a ten drahý aj tak mnohé krajiny neakceptujú. Napríklad hneď naše rodné Slovensko. S negatívnym testom strkajú prišelcov do štátnej karantény. Uviazla som v Prahe už dva mesiace, potrebujem na Slovensko a tam je cesta zarúbaná. A ktovie, dokedy to tak bude. Keď počujem “ boj proti koronaviru”, mám dvihnutý tlak a asi už aj cukor v krvi...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No práve! Čakala som na tie výsledky celoštátneho "reprezentatívneho" testovania a fakt sa mi nechcelo zaradiť sa na celý deň do toho radu, keď som uvidela fotky. Navyše mi Berner tvrdí, že poriadny test na protilátky neexistuje. Má to z prvej ruky, jeho suseda pracuje v laboratóriu a nič iného celé týždne nerobia. Švajčiarov teda na protilátky ani netestujú, bo nemajú čím. A tie naše sú vraj prudko chybové. Vidím to tak, že ak obe krajiny povolia cestovanie, šup na test, že momentálne nemám vírus. Tam na dva týždne aj tak do karantény, pri návrate to isté. Je to na nervy, ale momentálne sa nič nedá robiť.

      Odstrániť
    2. Tak tak.. inak, Teraz byvam pri Pyramide a furt kukam, z ktoreho ze to balkona na nu vidis...

      Odstrániť
    3. Pyramida je už otvorená??? Tak sa dívaj napravo od Strahovského štadióna, v princípe južným smerom. Asi tak tri dni mám zábradlie balkóna natreté bučavou modrou farbou, šľak ma ide trafiť. Hľadaj barák s modrými balkónmi, tuším takého v šírom svete niet. To sa zas majiteľ vybláznil...

      Odstrániť
    4. Myslim, ze este tam vo velkom rekonstruuju.. teda v Pyramide.. ja som vedla v ulici.. ked vystupujem z 25-ky, tak furt kukam hore... takze heslo je modra farba.. dobre...

      Odstrániť
  2. Tak toto je vážne na zamyslenie. U nás v rodine sme zatial naštastie žiadnu taku diagnozu nemali... ale čo čitam kadejaké pripady a ako vidim ludia už na to postupne kašlu... no neviem, fakt neviem, čo si o tom všetkom mysliet...
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, čo si o tom myslieť? Máme tu ochorenie, s ktorým sme sa ešte nestretli. Voči chrípke máme aké-také protilátky, tú mal každý minimálne raz v živote. Tak už tak nekosí. Zavretí tiež navždy byť nemôžeme. Je to lotéria. Kto prežije, kto nie. Mimochodom, v roku 1958, keď som sa narodila, zomrel na chrípku môj dedo. Vždy som sa čudovala, ako sa dá na chrípku zomrieť. Bola to agresívna chrípka typu A, celosvetová pandémia, tzv. Hongkongská chrípka.

      Odstrániť
  3. Na začátku roku tu skutečně řádila nějaká svinská chřipka, já jsem ji naštěstí nechytla, ale např. kolegyně marodila 3 týdny. Naproti tomu zeť ve Francii ztratil jenom čich, jinak žádné příznaky, test pozitivní. Dcera zatím nic a už je to cca 3 týdny od té doby. Taky jsem doufala ve větší promořenost v Česku, ale asi ještě zdaleka nejsme za vrcholem. Všechno zlé je k něčemu dobré, např. jsem si vyzkoušela home office, ale bohužel už musím zase každý den do práce.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto nebola chrípka, Dášo, chrípku na sebe poznám. Pri tej jedinej mi vyletia teploty nad 38 stupňov a hrozne ma bolí telo. A nastupuje tak rázne, ako keď sa zrazíš s buldozérom. Vraj sme tu mali v tom čase aj čierny kašeľ, ale naše ochorenie nebolo bakteriálne. Nikto z nás nemal zelené hlieny. Aj preto sme nebežali k lekárovi, s vírusmi načo? Ako OSVČ nepotrebujeme PN-ku, ísť do ambulancie v chrípkovom období je riziko. Ležala som len pár dní, aj to len preto, že som bola unavená a chcela sa toho rýchlo zbaviť. Inak som fungovala normálne, neutíchajúci kašeľ nastupoval najmä v noci. Nech to bolo čokoľvek, vo februári sme boli aj s nevestou v kuse doma, ona ani nevystrčila nos, ja len sporadicky. Aspoň sme nič kade-tade nešírili. Dúfali sme neskôr, že to bol ten nový vírus, zdá sa, že nebol...

      Odstrániť
  4. Áno! Posledný februárový víkend som bola workshope. Jedna účastníčka v kuse kašľala, vraj dobrala 3. antibiotiká. Posledný deň pobytu mi z ničoho nič začal suchý kašeľ, trval 2 týždne. Ja celkom OK, ale ostatní! Tá, čo s ňou bývala na izbe, mala zápal pľúc, ďalší zápal pohrudnice, veľa ďalších PN.. Ozaj, a pár lektorov vtedy nedošlo kvôli chorobe, museli ich nahradiť. Ale jeden došiel, a dal to s teplotou... Toto sú veci, ktoré sa už nebudú diať, ľudí s respiračnými ochoreniami na stretnutia nepustia. Koľko krát sme išli do práce prechladené, ukašľané...? Ja som raz školila so zápalom dutín, hrôza! Toto už nebude.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obávam sa, že to bude aj ďalej, len čo toto prehrmí. Dúfam len, že budeme všetci opatrnejší. Spomenula som si, ako ma práve spomínaná klientka ukecala, aby som ešte poriadne chorá dorazila na jej stavbu. Poslala po mňa auto, aj ma potom odviezli domov, všetko sme sa snažili rýchlo vybaviť, však ma treba šetriť. Ale nikomu ani len na um nezišlo, že ich môžem všetkých nakaziť, ani mne nie, celkom jedno, že sme vtedy o nejakom koronavíruse ani nechyrovali. Veď sú aj iné nákazlivé patogény.
      Možno sa ujme nosenie rúšok aj v chrípkovom období, akokoľvek sú otravné. Vysmievali sme sa Aziatom, keď po Prahe behali s náhubkami. Akí sú úzkostliví. Možno by sa táto ochrana mala nosiť vždy v tom prípade, keď je človek chorý, vie o tom a aj tak musí ísť medzi ľudí.

      Odstrániť
  5. Drahé cice,ale už nám otvárajú hrady, zámky, galérie...Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, naša Zuzka, optimistka! Motorová myš. Hranice nech sa otvoria! Kedy sa chystáte do Prahy???

      Odstrániť
  6. Este chvíľku vydrž, otvoria aj hranice ;)... V júli máme lístky do Ungeltu a včera som zistila, že sa bude znovu hrať Meda v Sovových mlynoch, nenechaj si ujsť.Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď nič iného ani nezostáva, len vydržať. Sa zasmeješ: hovorila som B. o tej autobusovej linke. K čistej smrti sa vydesil, že má toľké hodiny cestovať busom. S bohviekým nakazeným. To vraj skape na fleku, takže si rovno so sebou vezme aj rakvu, nech nemám starosti. Sme sa váľali od smiechu, keď sme potom dopodrobna prakticky preberali, ako sa taká rakva šupne do batožinového priestoru, resp. aj neskôr, ako sa bude točiť s kuframi na letiskovom bagážniku. Čierny humor. Pomáha nám toto prekonať.

      Odstrániť
  7. Cicuš, vždy to ide s humorom ľahšie. A ten čierny, to je paráda! Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) :) :)
      To vieš, chlap. Sedí vystrašený doma už dva mesiace, má home office a tak skoro do práce ani nepôjde. Možno koncom mája. Vraj už s tou rakvou bude cestovať furt, veď už má svoj vek a istota je istota! :) :) :)

      Odstrániť
    2. Evi, odkáž mu, nech vyhodí ten drevený spacák, on ešte nie je na rade. My sme boli dnes, po dvoch mesiacoch, premoriť našu 90 ročnú babičku, je stále vysmiata a nikam sa ešte nechystá :). Z.

      Odstrániť
    3. Neboj, nebude to také husté. Práve sme zistili, že už lieta Praha-Amsterdam a zároveň Zurich-Amsterdam. Tak vyrukoval s tým, že by sme sa teda mohli stretnúť v Holandsku, aj tak sme mali naplánované opáčenie Hieronyma Boscha. Znie to ako plán, až na to, že práve tam to nevyzerá vôbec dobre. Nuž ale holandský vírus sme ešte nigdaj nevideli a napokon - snívanie nie je zakázané.

      Odstrániť
  8. Myslím, že humor posiluje imunitu, přeji pevné zdraví tobě i tvému partnerovi, rozhodně vám nehrozí smrt z vyděšení :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo. Nie veru, nehrozí, kukni posledný komentár pre Zuzanu: ak to inak nepôjde, stretneme sa v Holandsku. Je to dosť nebezpečný plán :) Reálnejšie bude už v polke júna Rakúsko.

      Odstrániť
  9. V tejto "koronadebate" sa trochu zabudlo na to, ako vyzeráte. Áno, tvár aj vlasy sú poznačené vyčerpaním, ale oblečená ste úžasne. A ktorá z nás občas nezápasí s únavou, ktorú dokonca vidno? Takže ste na jednotku s hviezdičkou!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za kompliment!!! Ja som práve s týmto outfitom veľmi spokojná a aj úplne stotožnená.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram