Dôchodcovia, hor sa na hrad!

Po nenáročnej túre k Pokličkám (TU) sme sa my, šesťdesiatročné hríby, nazdali, že je už výletu koniec, a tak sme sa v reštaurácii Pobuda obdarovali výdatným neskorým obedom. A pivom, panebože... To ale nepoznáte Pragmatickú. Akýže tam koniec, keď máme pod nosom romantický hrad!

Kokořínský důl


A měla pravdu, předsedo! Veď sme sedeli uprostred jedného z najmalebnejších údolí Českej republiky. Kokořínský důl je 14 kilometrov dlhé údolie s potokom Pšovka, ktorý samotný stojí za pokukanie. Má niekoľko rybníkov a malebných tôní, obsypaných leknom. Údolie začína pri železničnej zastávke Lhotka u Mělníka a končí na križovatke Ráj.



Prírodnú rezerváciu najviac charakterizujú pieskovskové skaly, hlboké rokliny, skalné previsy a jaskyne. My sme ju navštívili po dlhotrvajúcom "období dažďov", na skalách sa zelenal mach, no nádhera, miestami to tam vyzeralo ako v ázijskej džungli.


K dominante oblasti - hradu Kokořín - sa dá ísť aj skratkou, po terénnych schodoch. Mladá na ne hneď rezko vyhupla, my sme si však zvolili síce dlhšiu ale pohodlnejšiu cestu. Vepřo, knedlo, zelo, pívo = piánko. A nebanovali sme. Všade machom obrastené skaly!




Zo skaly vyrastá aj hradný múr. Jajáj... a teraz musíme obchádzať celú tú opachu a ešte sa aj kamsi štverať do neba.





Hrad Kokořín


Mám zmiešané pocity. Ako toto sídlo opísať? Malý hrad pôsobí veľmi romanticky, dokonca nebývalo útulne, ibaže to nie je tá stavba, ktorá silne priťahovala maliarov a básnikov. Tou bola zrúcanina pôvodného hradu z trinásteho storočia. V roku 1832 ju objavil aj Karel Hynek Mácha, kreslil ju a vraj tu napísal aj svoje dielo Cikáni.

Súčasný hrad má "len" niečo vyše sto rokov, jeho dnešná podoba pochádza z rokov 1911 - 1916. V reštitúcii bol vrátený pôvodným majiteľom a rodina Špačkovcov sa oň vzorne stará. Tu by sa vážne dalo aj bývať.



Stavba je síce novodobá, jej umiestnenie uprostred rozprávkovo krásnej prírody a dobrá dostupnosť jej však zaručuje u domácich turistov veľkú obľúbenosť. Dúfam, že vás fotografie potešia a využijete tento tip na fyzicky nenáročný výlet. To aj my s Bernerom sme šomrali len tak naoko 😏.



Viete, ako najlepšie spoznáte dôchodcu? To vám je taký tvor, ktorý si medzi dvomi spánkami ešte tak trošku schrupne. Len čo sme sadli do auta, zaspali sme ako medvede. S vami dvomi je teda zábava, frflala Pragmatická.

Ďakujeme za krásny výlet, dievčatko!

Outfit:
Tričko: Lindex
Džíny: Mango
Tenisky: Converse
Okuliare: Mr Boho
Ruksak: Picard




Baba Slováková

2 komentáre:

  1. No nedá sa nič robiť. Raz pekne a dobre a vtipne a čítavo píšeš. Teo

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram