A dubeňák už máte?

"Slovenské kožuchy" alias české "dubeňáky" sa nám slávnostne vrátili na módne nebo. Moji rodičia takô nosili pred štyridsiatimi rokmi, hrozitánsky kúúúl boli! Presne viete, o čom točím: o mimoriadne teplých semišových kožúškoch, ktoré majú hrejivú barančinu vo vnútri.
Zohnať slovenský kožuch nebola v tých časoch nijaká sranda, ja som však po ňom ani netúžila. To som začala akurát študovať na vysokej škole, nosila džínsy a vlnený čierny kabát, dlhý až po päty. Navyše boli tie kožuchy veľmi ťažké.


Myslím, že teraz mám na podobný kúsok ten správny vek (srandu si robím, staronový módny hit je momentálne obľúbený najviac u mladých ľudí). Objavila som jeden ľahučký, načisto umelohmotný a chňapla po ňom.


Kultúrna vložka: socha Josefa Malejovského Znovuzrození na námestí Václava Havla (piazzeta Národního divadla) má opäť nové šaty. Šaty pre Carmen uštrikovalo 33 šikovných českých žien.


Ako dcéra poľovníka by som veľmi klamala, ak by som tvrdila, že mám niečo proti pravým kožušinám. Dodnes som presvedčená, že ulovené alebo aj zabité chovné zviera treba zužitkovať bezo zvyšku. Ak by som žila kdesi v drsnejších klimatických podmienkach (už len tuto, na Orave, skoro za rohom, mávajú onakvejšie zimy), určite by som si nejaký pravý kožuch zadovážila. Pretože PES nie je ovca (polyester nie je vlna) a nikdy taký hrejivý nebude. V Prahe sme však o poriadnej zime už roky ani len nechyrovali, tu mi celkom postačí aj kópia.


Taký dubeňák vyzerá naležérnejšie s džínsami a túto kombináciu aj najčastejšie nosím. Má to však jednu chybu krásy. Tmavomodrý denim okamžite zafarbí vnútornú bielu kožušinku. Picnúť ma ide, je jedno, ktoré džíny oblečiem a koľkorát boli prané, tie tmavé farbia vždy. Uff, to farbivo musí byť ale sajrajt! 


Umelohmotné "barančeky" mám dva (TU je druhý), na oboch bolo napísané "neprať", ...takže som už oba bez milosti strčila do pračky 😂. Vyliezli z nej ako nové. Pripočítala som to k výhodám umelých kožuchov, aj keď si myslím, že pravá barančina je vďaka lanolínu oveľa odolnejšia. Neviem. Máte niekto skúsenosti so znečistením pravej kožušiny?
Malá anketa: nosíte kožuchy pravé alebo umelé? Či najradšej žiadne?
O umelých a pravých ovečkách, ale tiež aj o umelých kožušinách s dlhým vlasom ako o horúcich trendoch tejto sezóny som písala TU, nasledujúci obrázok je len opakovanie učiva 😏.



Outfit:

Bunda: Top Shop
Nohavice: Mango
Rolák: Lerros
Kabelka: Haily´s
Čižmičky: Vagabond





Baba Slováková

5 komentárov:

  1. "Dubeňák umelý" som vytiahla pred pár týždňami - po Vašom echu, že opäť ide do módy. Chvíľu som ešte "bojuvala", ale nakoniec som usúdila, že lepšiu službu urobí na balkóne - namiesto koberčeka s vysokým vlasom. A mala som pravdu. Balkón máme síce zasklený, Bratislava tiež nie je Sibír, ale na tých dlaždiciach je viac "kúl" ako na mne. Ten pravý - slovenský - stojí už tri desaťročia v skrini a je mu tam dobre. Spoločnosť mu robí aj manželov, lebo veď samému by mu bolo smutno. Pamätám sa, ako sme ich s manželom obliekli na ples (vtedy pred 30 rokmi bývali občas poriadne zimy aj v Bratislave) a nechápali sme, prečo sú z toho naši mníchovskí priatelia takí odviazaní. Asi mali pocit, že sme z nesmierne bohatých pomerov. Keď teraz nakuknem do kožušníctva a kuknem na dnešné ceny, už tomu trochu rozumiem... ale nič to nemení na tom, že zostanú tam, kde im je dobre. V skrini. Bolo by ich treba skontrolovať, pretože by som potrebovala vymeniť poťahy na sedačke, ale pri týchto klenotoch by som ešte chvíľu počkala. Ticho dúfam, že si ich raz niekto z rodiny všimne a snáď ešte poslúži, tak ako mne ten po mame, ktorý občas vyvetrám aj na sebe. (Alebo aspoň zahreje balkón.)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Baba, keď kožuch, tak pravý, síce nie norka:) ale jeden baran, jeden zajac a 1 nutria. V Brezne býva aj teraz občas riadna zima a keď fúka, tak poriadne. Vtedy umeláč nezahreje. Samozrejme aj umeláč visí v skrini a opticky je z tých všetkých najkrajší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pravý kožich jsem měla naposled skoro před 30 lety, šedý beránek chlupem navrch, přešitý z kožichu tchýně. Byl hezký a teplý, ale dost těžký. Po dvou sezónách mi ho sežrali moli (měli jsme tehdy všude koberce z přírodních vláken). Od té doby už po pravém kožichu netoužím a nízké teploty řeším péřovou bundou. Není to sice bůhvíjaká elegance, ale hřeje a je lehká.
    Umělý kožíšek ti sluší, barva krásně pasuje k vlasům.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dubeňák pravý jsem taky kdysi měla, takový kabátek s lemem dole i na rukávech, sluší ti to,Sv.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Evo, vždycky ti to moc sluší a vypadáš luxusně. Dokonce i v umělohmotném kabátku. Souhlasím s tebou, že pokud jíme zvířata, proč jejich kůže nezpracovavat na oblečení. Bylo nám s kamarádkou něco po dvacátém roku, bylo horké léto a ve Snaze se objevily beránčí kožíšky, zvané "panenka". Úplně jsme zešílely. Musely jsme je mít. Dovedeš si představit to zoufalé čekání na první chladnější dny? K nepřežití. Druhý kožich, temně modrý králík, dlouhý a krásně ušitý dostala moje kamarádka od jiné své kamarádky. Po zjištění, kolik by stálo přešití té krásy na menší postavu, mi ho přinesla do kavárny. Trochu jsem se vzpěčovala, co já s kožichem. Když jsem ho pak vzala na sebe, všichni včetně pana kavárníka usoudili, že ho musím mít. Kam ho budu nosit, když můj milovaný kráčí světem v ošoupaném párkru, přes rameno bágl, za ním ťape jezevčík, dlouhé vlnité vlasy mu vlají a z jeho rukou vycházejí úžasné věci. Nakonec jsem zjistila, že jdouce se psem pod rouškou tmy mohu kožich přehodit přes domácí šaty a pokud není mráz, je mi i na holé nohy teplo. Největší slávu však zažil na naší svatbě, s perlami a bílou hedvábnou šálou. To už byl i můj drahý vypiplaný a tak nám to slušelo. Bylo nám pouhých 65 let a byla to legrace.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram