Lovec dizajnu: Michael Rittstein

Hviezdne Vianoce sa nám skutočne vydarili. Ukázalo sa, že plánovanie a zabezpečenie spoločného programu je ďaleko dôležitejšie ako dokonale vydrhnutý byt. Dva dni sme vôbec nezapli televízor (na Vianoce!!!), pomedzi kadejaké podujatia (spomínam ich TU) sme mastili spoločenské hry, ktoré od Ježiška fasoval vnuk. Byt sa otriasal smiechom, nikto sa s nikým nepoškriepil, no radosť spomínať.
Moji priatelia z Košíc, Zuzka s Danom, mali Vianoce ešte hviezdnejšie: tesne pred sviatkami sa im narodila prvá vnučka! Takýto darček pod stromček skutočne nič neprekoná. Títo manželia sú tiež zážitkovo nastavení, a tak sa rozhodli, že si po behaní cez celé Slovensko do pôrodnice a späť domov k vianočnému stromčeku, pridelia darček spoločný - niekoľko skvelých oddychových dní v Prahe.



Dorazili sem po sviatkoch celí rozbujdošení, náramne šťastní a s vopred premysleným programom. Tentokrát som ja nemusela plánovať nič, kultúrna referentka Zuzana mi rovno posielala sms-ky, kam sa mám dostaviť. Niečo stihli pokukať sami, niektoré výstavy sme navštívili spoločne - a tu je prvá z nich.

Michael Rittstein: Ve vlnách


Pražský rodák Michael Rittstein je jedným z najvýznamnejších súčasných predstaviteľov českej expresívnej figurálnej maľby. Reprezentatívna výstava je venovaná jeho 70. narodeninám a nám padla sánka, len čo sme do priestorov Jízdárny Pražského hradu vstúpili... Želám vám podobne silný, aj keď len sprostredkovaný, vizuálny zážitok.

Michael Rittstein je bytostným pozorovatelem, který své postřehy zaznamenává v tisícovkách kreseb. Všechny zážitky, i ty zdánlivě všední, se mohou stát podnětem pro vznik lokálních historek v jeho obrazech. Pokud není na cestách, pracuje denně v ateliéru - v létě maluje v rodovém stavění na Šumavě, v zimě pak v paneláku na pražském sídlišti. Nevlastní automobil, rád se pohybuje v lidské společnosti. Zdroji jeho inspirace jsou prostředí hromadné dopravy, koupališť, venkovských hospod i lidských příbytků. Do jeho děl vstupují klid venkova i atmosféra pulzující metropole. Jeho expresivní malířské záznamy vyhrocené groteskní nadsázkou až na hranici absurdity v sobě skrývají postřehy o komplikovanosti mezilidských vztahů. Petr Mach, kurátor výstavy
Michael Rittstein: Aktuality, (1983)


Michael Rittstein: Půda (Sekáči), (1988)



Michael Rittstein: Mrknutí oka, (1984)




V závere výstavy sú inštalované obrovitánske obrazy z posledných rokov. Výstava potrvá len do 5. januára 2020, neváhajte!


Môj favorit výstavy - Michael Rittstein: Život začíná v šedesáti, (2010)

Obraz ma skutočne pobavil: padnutý Ikaros s polámanými krídlami, so stoporeným penisom a nahými babami sleduje telku. Žeby kukal porno? Nuž, takto sa teší na život po šesťdesiatke chlap. 



Zuza dorazila tak príhodne vyštafírovaná, že som ju mohla cvakať skoro pred každým obrazom. Michael Rittstein: Sputnik (1987)



Michael Rittstein: Zabijačka (Ve studiu), (1987)



Nájsť obraz, s ktorým by som farebne ladila ja, bolo v záplave vybuchujúcich sýtych farieb skutočne ťažké, ale našli sme ho! Michael Rittstein: Do hromady (1993).

Pokus o kúlové fotky s obrazom veľmi nevyšiel, v galériách sa fotografuje ozaj blbo. Hlavná vec, že som zacapila slnečné okuliare, to je na výstavách také praktické 😂 .



Outfit sme skúsili nafotiť aj na schodoch vedúcich na galériu jazdiarne, veľmi sa mi páčilo červotočom rozožrané drevené zábradlie, ale ani tu nebolo svetlo ideálne.


Musím sa pochváliť novými chelsea boots - značky Vagabond (Zoot)


Vyšli sme teda von do záhrady, ktorá je teraz v zime takmer ľudoprázdna a o to malebnejšia. Aj s fantastickým výhľadom na severnú časť katedrály.




Tak konečne nejaká tá fešn fotka!


Outfit:

K mojim skráteným širokým nohaviciam by lepšie pasoval dlhý škoricový kabát. Ibaže ten je nepodšitý, zamrzla by som. Vytiahla som teda starý kabát z alpaky, ten hreje ako kožuch. Pod pulóvrom mám ešte termotielko a tričko. Baretka pri pochode k Hradu stiahnutá až na ušiská 😁.

Kabát: Luisa
Nohavice: Mango
Pulóver: Mango
Kabelka: z pravej krokodílej kožky odkiaľsi z Ázie
Baretka: z trhov na Náměstí Republiky
Topánky: Vagabond (Zoot)
Okuliare: Mr. Boho

Všetky články na tému umenie a dizajn nájdete v sekcii Lovec dizajnu.





Baba Slováková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram