Trendová zelená pre rok 2019 - Quetzal Green

Nová trendová sýta modrozelená farba má podľa svojho názvu evokovať bohaté vtáčie perie. Farbička je to elegantná a pomerne ľahko kombinovateľná. Stačí sa pozrieť na vtáka, ktorého meno nesie, a hneď vám napadnú i skvelé farebné kombinácie!

Kvesal (Quetzal)


Dodnes som nemala ani len potuchy, že takýto vták existuje. Dokonca niekoľko jeho druhov. Obýva Latinskú Ameriku a je mimoriadne vzácny. Aztékovia z jeho peria vyrábali čelenky. Túto vysoko cenenú ozdobu mali výsadu nosiť iba príslušníci aztéckej kráľovskej rodiny. Jadeitovozelené perá kvesalov boli považované za cennejšie ako zlato.





Dnes je kvesal chránený. Možno preto vybrala spoločnosť Pantone názov nového odtieňa zelenej práve podľa neho. Farba najmä vo svojich tmavých, sýtych odtieňoch a na lesklých látkach pôsobí veľmi elegantne a luxusne. V aztéčtine znamená slovo „quetzalli“ skvostný.

Hore Toga, dolu Mango

Quetzal Green je studená farba. Najlepšie bude sedieť letným a zimným typom, ale ani tie teplé si nemusia zúfať. Farba nemusí byť nutne pri tvári a v obchodoch je v nej i dostatok doplnkov. Odtiene sa pohybujú od hlbokej jedľovozelenej až po svetlučkú tyrkysovozelenú, ktorá mne osobne pripomína farbu Andamského mora (Thajsko). Farbičky na monitoroch klamú, v každom prípade by mal byť každý z otieňov viac zelený/zelenkavý ako modrý.

Obchodné handrové reťazce už zareagovali, môžete si vybrať:

Mango
Zara

S čím modrozelenú kombinovať?


Veľmi elegantná je kombinácia s bielou, prekvapujúco svieža s akoukoľvek modrou. Neobvyklé ale zaujímavé je spojenie s bordó farbou. Veď vravím - stačí sa pozrieť na kvesalovo perie. Funguje aj čierna a neutrálne odtiene, najmä béžová. Najskvostnejšia je však kombinácia so zlatou.

Zaujala krásna farbička? Mňa veľmi, aj keď ako teplý farebný typ musím byť opatrná. Aspoň gate približného odtieňa som si kúpila, veď ste ich už videli TU.

Marks & Spencer

Obrázky: Pinterest, Mango, Zara, M&S






Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Ta kombinace s modrou fakt sedí, sama jsem byla překvapená. Mně se líbí kombinace s hořčicovou a slunečnicovou žlutou, ale to mi fakt nesluší. Chtěla jsem krátký pulovr v barvě sukně, abych byla větší a štíhlejší, ale na ten jsem zatím štěstí neměla. Každopádně díky za tipy!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dášo. Len čo som svoje zelené gate priniesla domov, skúšala som ich s teplými farbami. Na moje vlastné prekvapenie najlepšie táto farba funguje s bielou a s tmavomodrou. S teplými odtieňmi to nie je zlé, ale akosi tú zelenú "zabijú" a či čo. Takže ju budem nosiť so studenými a dávať pozor na doplnky. Paráda je to ale s tou bordovou, aspoň teda na mne.

      Odstrániť
  2. Podle vzoru tsunami/cunami jsem ten název napoprvé přečetla jako "kecal". Ale barva je to každopádně moc pěkná :-) Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, už ju veštky voláte "kecalovská" zelená, sa tu náramne bavím.

      Odstrániť
  3. Barva je to skvostná, ráda bych si v řetězcích něco v této barvě pořídila - ale bojím se nekvality těch věcí. Už jsem zkrátka odvykla chození do obchodů, kvalita řetězců je prachmizerná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kvalita je otrasná! Keď idem niečo fyzicky hľadať, dochodím sa z obchodu do obchodu celé hodiny. Áno, väčšinou hrozné handry, z ktorých šteká PES doďaleka. Ale nájdu sa aj nositeľné materiály, ja zakaždým študujem zloženie látok.

      Odstrániť
  4. Kecalovska / kacacia zelena je moja vysnivana zelena. Doteraz ju skoro nebolo vidat v obchodoch, snad sa to tuto sezonu zmeni. Len smelo vyrazit do davov!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mám ráda tuto paletu barev!!! Anežka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram