Florentská zelená - Florence Green

Podaktoré farby, najmä tie, ktoré používajú maliari obrazov, majú svoje názvy spojené s nejakým mestom alebo s krajinou. Parížska modrá má celkom iný odtieň ako modrá pruská, benátska červená je známa svojou sýtosťou a nádychom do škoricova, írska zelená má dokonca celkom odlišné odtiene dva. Svoju zelenú má aj Florencia.
Ťažko povedať, podľa čoho dostala farba Florence Green svoj názov. Podľa náterov miestnych okeníc? Zoxidovaných bronzových sôch? Zeleného mramoru z Prata?






Sa tu bavím, lebo pri snahe presne opísať zvláštny modrastý odtieň florentskej zelenej, mi ako vyštudovanej techničke neomylne prichádza na um zelenomodrý uhličitan meďnatý. Somarina. To si nijako nepredstavíte. Hehe, tak inak: ide o chemické zloženie patiny medi (a bronzu) a tiež i polodrahokamu malachitu. Florentská zelená je jednoducho malachitová. Alebo patinová. Ak z toho nie ste o nič múdrejšie, kukajte fotky.

Momentky z Florencie. Okenice krámikov na moste Ponte Vecchio.


Socha z Loggia dei Lanzi od Benvenuta Celliniho: Perseus s hlavou Medúzy, 1554.


Jazdecká socha Cosima I. Medici od Giambologna z rokov 1587 - 1599 na Piazza dela Signorina.



Portál Santo Stefano al Porte z carrarského bieleho a pratského zeleného mramoru.


Neviem, od koho to je, ale sa mi veľmi ľúbilo. Takto teda vyzerá Florence Green.


Katedrála Santa Maria del Fiore


Uličky Florencie sú strašne úzke, domy vysokánske, človeku sa zle orientuje, lebo na také orientačné body, akými sú veže, jednoducho nedovidí. A tak ide, ide za nosom a odrazu bác! Jedna z najslávnejších kupôl sveta, dodnes považovaná za zázrak stavebnej techniky.  

Monumentálnu katedrálu (štvrtú najväčšiu na svete) stavala Florentská republika od roku 1296 niekoľko storočí, pričom architekti neustále menili plány. Zakaždým smerom ku ďalšiemu zväčšeniu stavby. Dnešný vzhľad je dielom Francesca Talentiho, ktorý si vymyslel obrovitánsku kupolu na šírku všetkých troch lodí chrámu. V roku 1413 bol postavený tambur (bubon = vyvýšená časť pod kupolou s kruhovitými oknami) a vynorila sa otázka, ako vlastne toľkú opachu postaviť.


Architektonickú súťaž vyhral Filippo Brunelleschi. Dnes vieme, že to bol slávny sochár, architekt, objaviteľ perspektívy, člen veľkej trojky florentskej renesancie. V čase získania práce na chráme nemal za sebou jedinú stavbu. Vyhral len na základe preukazovania svojich schopností v teoretickej rovine!
Brunelleschi postavil v rokoch 1420 - 1434 vtedajší stavebný zázrak.  Osembokú kupolu budoval neobvyklým spôsobom: zvonka dovnútra z tehál kladených do vzoru rybacej kosti. Bez použitia lešenia. Bola to v tom čase najväčšia "novodobá" kupola, ktorá sa vyrovnala antickému Panteónu.
O stopäťdesiat rokov obe stavby prekonal Michelangelo kupolou svätopeterskej baziliky v Ríme.


Vráťme sa ale ku florentskej zelenej.
Chrámové priečelie a i všetky ostatné fasády dómu sú obložené tromi druhmi mramoru: bielym z Carrary, zeleným z Prata a ružovým z Maremma a majú bohatú plastickú výzdobu.
Myslím, že názov farby bude odvodený práve od toho miestneho zeleného mramoru. Ten totiž po vyleštení vyzerá úplne ako malachit a v Toskánsku sa používa už od rímskych čias.


Hra svetla a tieňa na bočnej fasáde katedrály počas "zlatej hodinky" v podvečer.


Posledné lúče slnka pozlacujú chrámové priečelie a pretepľujú jeho farby.



Vyzerá to, že som pred chrámom sama. Vo Florenci??? Ľudí je tam furt ako hadov, je to ešte horšie než v Prahe. Sme to vymákli. Katedrála je už zatvorená a masy turistov sú pevne zomknuté v šíkoch po oboch stranách náprotivného Baptistéria. Fotia o dušu spasenú. Už len pár minút a slnko zapadne a magická hra farieb skončí. Fotia toto:



A tým pádom aj toto:







Ozaj... a to, že je táto farba momentálne veľmi hot i v móde, som už napísala?
Outfit:

Nohavice: Mango
Pulóver: Promod
Ľadvinka: Mango
Ruksak: Zara
Tenisky: Pepe Jeans
Okuliare: Mr. Boho





Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Florencia Ti pristane, Evinka. Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta ledvinka je boží! L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ó, vďaka. Nie všetkým tento kúsok z osemdesiatok imponuje, ja ju ale milujem! Kým ma neomrzí :)

      Odstrániť
  3. Moc pěkné fotky, jak se ti to podařilo v těch davech turistů? Tuhle zelenou mám ráda, dokonce se mi podařilo na jaře koupit si takhle zelenou sukni. Mám k ní ale jen triko s krátkým rukávem a zatím se mi nepodařilo sehnat svetřík ve stejné barvě. Zdá se, že do našich obchodů tahle barva zatím moc nedorazila. Kalhoty jsou moc hezké a s tím bílým pulovrem a teniskami ti opět moc sluší.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dášo, veď to píšem v texte: turisti sú tam a v hojnom počte. Ale na opačnej strane námestia. Napísala som pre Teba článok - trošku som sa trendovej zelenej kukla na zúbok a prešmírovala ponuku reťazcov.

      Odstrániť
  4. Velmi krásné....je třeba navštívit Frorencii....

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram