Frida Kahlo, večná inšpirácia

Bola jednoducho výrazná. Neprehliadnuteľná. Mexická maliarka Frida Kahlo sa preslávila surrealistickými obrazmi, predovšetkým autoportrétmi a vášnivým vzťahom so slávnym maliarom Diegom Rivierom. Dodnes však ľudí fascinuje a inšpiruje práve jej extravagantnosť. Zrastené obočie, fúziky, kvetinové ozdoby vo vlasoch, pestrofarebné folklórne oblečenie a najmä výstredné správanie. Jej charizma, nešťastie, afektovanosť a genialita.

Šatník Fridy Kahlo


Keď Frida v roku 1954 zomrela, dal jej manžel, Diego Riviera, zamknúť maliarkin šatník na 15 rokov. Tri roky nato zomrel aj on a správkyňou ich majetku sa stala rodinná priateľka a filantropka Dolores Olmedo. Ani ona však Fridine skrine neodomkla, a tak jej veci zostali pod zámkom niekoľko desaťročí až do smrti Dolores v roku 2004.



V súčasnosti býva Fridine oblečenie vystavené v Mexico City, v jej pôvodnom dome La Casa Azul (Modrý dom). Kurátorom výstavy sa podarilo jednotlivé kúsky šatníka zostaviť do celkov tak, ako ich maliarka pravdepodobne nosievala, čomu dopomohli jej mnohé autoportérty i dobové fotografie.


Tohto roku putoval šatník Fridy Kahlo, vrátane najintímnejších predmetov, do londýnskeho múzea Victoria and Albert Museum (V&A), ktoré sa orientuje na aplikované a dekoratívne umenie. Medzi vystavenými kúskami nechýba napríklad tradičný odev domorodých žien z centrálneho Mexika a Strednej Ameriky - bavlnený huipil s výšivkou retiazkovým stehom, modrá saténová blúzka s kvetinovým vzorom, v ktorej bola Frida odfotografovaná v roku 1939, jej kozmetika, ale ani protetická noha s koženou topánkou, ktorú bola nútená po amputácii nohy používať.

Výstava v Londýne potrvá do 4. 11. 2018 a listky sa dajú kúpiť i online. Kliknite na predchádzajúci link s názvom múzea. V Budapešti tiež práve vystavuje obrazy Fridy Kahlo Magyar Nemzeti Galéria.
 

Maliarka všade, kam prišla, vzbudzovala svojím neobvyklým oblečením nebývalú pozornosť. 

V skutočnosti to bola z núdze cnosť - dlhé naberané sukne zakrývali vychudnutú a kratšiu nohu po prekonaní detskej obrny a voľné blúzy korzety, držiace zlomený stavec po nehode v autobuse. Táto žena celý život trpela krutými bolesťami, ktoré zaháňala sedatívami a tvrdým alkoholom. Najväčšiu bolesť jej však spôsobovala neschopnosť jej tela donosiť dieťa.

Na obrázku dole sú korzety a protéza z expozície v La Casa Azul. Na dobovej fotografii má Frida na korzete vlastnoručne namaľovaný plod v maternici.


Pestrofarebné šaty, v ktorých sa Kahlo zdala najmä Američanom very cool... a korzety pod nimi.


Salma Hayek je Fridinou veľkou obdivovateľkou. Angažovala sa za nakrútenie filmu Frida (2002) a sama si v ňom geniálne zahrala hlavnú úlohu.


Diego a Frida


Pri pohľade na stoštyridsaťkilového nepekného Diega Rivieru (s výzorom medzi slonom a ropuchou, ako ho opisovala Fridina matka) sa len ťažko stotožňujem s predstavou, že bol vychýreným a nepolepšiteľným sukničkárom s legendárnym sexuálnym apetítom. Frida ním bola celkom posadnutá. Diego bol manželke neustále neverný, čo mu ona časom oplácala rovnakou mincou.
Nemôžem o Diegovi hovoriť ako o svojom manželovi, pretože tento termín je vo vzťahu k nemu absurdný. Nikdy nebol a ani nikdy nebude ničí manžel. Frida Kahlo
Počas života bola Frida opisovaná a známa predovšetkým ako Riverova múza, no jej sláva napokon prekonala slávu jej manžela.


Fridománia


Fridu objavili Američania. Priťahuje ich charizmatickou tvárou, komunistickým rebelanstvom, mexickým temperamentom, bohémskou bujarosťou, sexuálnou neviazanosťou a depresiami. Obdivujú ju umelci, študenti, feministky... skrátka tí, ktorí túžia byť ako ona. Samozrejme, bez jej krutých bolestí a so zlatou kreditkou vo vrecku.

Jej obrazy zbiera Madonna, reprodukcie autoportrétov sa objavili na tričkách, hrnčekoch, kľúčenkách, ba i na amerických poštových známkach. Skutočná fridománia však vypukla až po nakrútení filmu Frida.

Prvky z jej šatníka sa už dávnejšie objavili v kolekciách takých zvučných mien, akými sú napríklad Jean Paul Gaultier, Valentino či Dolce & Gabbana.  Vlani si svet pripomenul 110 výročie jej narodenia a značka Dolce & Gabbana prišla v roku 2018 opäť s novou "Frida" kolekciou.


Potlače na tričkách a módnych doplnkoch fičia už od vlani a našla som ich i v kolekciách pre toto leto.


Ak máte chuť na civilnejšiu formu Fridinho boho štýlu, nemusíte chodiť ako mexická sedliačka. Ani kvetinové čelenky, ktoré majú v obľube mladé dievky, sa nám už akosi nehodia. V odevných reťazcoch nájdete nositeľné oblečenie, ktoré len v náznakoch prezrádza inšpiráciu touto dnes už módnou ikonou.

šaty Mango a Fridina fotografia z titulnej strany Vogue

Boho štýl je tohto leta veľmi moderný a rôzne kvetinové, vyšívané, čipkované kúsky najlepšie vyniknú s džínsovinou, tá dodá etnickým handričkám súčasný moderný vzhľad.

Máte rady tento štýl? Moja šálka kávy to nie je, ale nad tou poslednou blúzkou veru prudko uvažujem...

Letná kolekcia 2018 v Mangu, čierny kabátik s kvetinovou výšivkou je zo Zary

Obrázky: Pinterest, Victoria and Albert Museum, Dolce & Gabbana, Zara, Mango
Súvisiaci článok: Váza Frida





Baba Slováková

1 komentár:

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram