Plechový Jánošík

Kto sa s Jánošíkom neodfotil, v Terchovej ako keby ani nebol. Po túre dám sprchu, prezlečiem sa a vychytím sa hľadať dobrovoľníka, čo by ma pri soche pocvakal. Je to len pár metrov po lúke, nik sa však nehlási. Všetci posedávajú, políhavajú, pivko smrčkajú. Vraj im Jánošíkove diery celkom stačili, to máme dneska mládež! Napokon sa hlási spolužiak Ďuri, tiež je na toho svojho plechového menovca zvedavý.




Ján Kulich: Juraj Jánošík


Prečo ho len neodlial z bronzu? Krútime hlavami, keď sa zákerne od chrbta zakrádame ku soche. Postava nadrozmernej veľkosti sa blyští na slnku a akosi nepasuje ku dedine pod ňou. Pri tomto pohľade je monument krásny len v zime, keď je Terchová zasypaná snehom až po komíny.


Autorov zámer bol však zrejme takýto - dívaj sa, pačrev, zbojníkovi do tváre! Zhliadni ku oblohe a horám!
Lebo z opačnej strany je ten pohľad impozantný. Lesklé plochy nerezového plechu reflektujú oblohu i okolitú zelenú lúku a menia farby podľa uhlu pohľadu.


Socha stráži vstup do Vrátnej doliny.

Vraj ho idú odstrániť, referuje mi Ďuri. Jánošíka??? Preč z Terchovej? To som teda zvedavá na toho odvážlivca, však ho Terchovania valaškami ubijú.
Toto by ma ozaj zaujímalo, že prečo. Nie je tá socha dobrá? Neviem to posúdiť, nie som kunsthistorik. Ku umeniu sa staviam veľmi priamočiaro. Páči - alebo nepáči. Oslovuje - alebo mi nič nevraví. A príliš ma nezaujíma, či bol autor zlosynom, alkoholikom alebo si v šialenstve odrezal ucho. Nie všetky sochy akademického sochára Jána Kulicha sa mi páčia, ale niektoré veľmi. Nerezový Jánošík ma veru chladnou nenecháva. Hádam aj preto, že je to náš Jurko, kus chlapiska, opacha zbojnícka, legenda vymyslená a samotná socha z ocele surovo pozváraná.


Problémom bude hádam sám autor, niekdajší rektor VŠVU, člen Ústredného výboru KSS, ortodoxný komunista a tvrdý normalizátor. Mnoho ľudí mu to má dnes za zlé. Vraj nepustil ku veľkým zákazkám konkurenciu, najmä talentovaného sochára Jozefa Jankoviča, ktorý neohol chrbát. Vraj bol Kulich ješitný a žiarlivý človek. Kadečo sa rozpráva, i to, že jeho sochy sú gýč. Nuž... a inak bol skutočne dobrý portétista. V tvorbe medailí patril ku svetovej šipčke, o čom svedčia medzinárodné (nesocialistické) ocenenia.

Zhodou okolností mi dnes klienti rozprávali zážitky z východného Berlína. Nemci si zo socialistických stavieb, sôch a symbolov urobili v meste atrakciu. Všetko ponechali tak, ako bolo. Vysvetľujú turistom kus vlastnej histórie, zarábajú na tom a mädlia si dlane. To len my sme veční ikonoborci.

Chudáčik Jánošík! Zdá sa, že ťa opäť zavesia na hák. Myslím na Miroslava Válka, ktorý sa odhaľovania sochy zúčastnil. Tiež komunista, člen ÚV KSS a minister kultúry počas normalizácie. Poriadny lapaj a ešte aj opilec. Predovšetkým  však veľký básnik, jeden z našich najväčších:
Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať.
Skryjú tvoju tvár, vlhkú od potu a sĺz.
Môžu pritúliť, zachrániť a zohriať.
Ale aj priložiť prsty na hrdlo a stisnúť.
Válkove verše venujem plechovému Jánošíkovi. Ten skutočný bol vraj len obyčajným zlodejom - i toto sa povráva. Radšej sa v tom nekutrať. Lebo nič na tomto svete nie je čierno-biele a obyčajne je všetko inak. Svätí sú len tí kamenní za dedinou a jeden nerezový nad ňou.

Čo hovoríte na Kulichovu sochu vy???


Outfit


Odolala som pokušeniu zobrať si do Terchovej niečo vyšívané, ľudové, folklórne.  Na stretnutí spolužiakov by som sa v tom čudne vynímala. Že je outfit tak trochu zbojnícky, spôsobila náhodna. Vysvitlo, že ma konškoláčky čítajú a jedna z nich, Lotta, mi dokonca priniesla vintage kabelky, že by sa niekedy mohli hodiť. Zlatá, nie? Klobúčik mala Lotta rovno na hlave, požičala. Ďakujem!


Outfit:
Gate: Lindex
Halena: Lindex
Krpce: Joop!
Torba: Gap Jeans, dar od Lotty, je z režného plátna
Kalap: netuším
Náhrdelník: La Tagua, najnovší úlovok z butiku Phantasya na Arbesovom náměstí, hrubá koža a "zeleninová" slonovina, o tejto značke TU





Baba Slováková

7 komentárov:

  1. Krásny výlet a tiež aj tá socha sa mi páči(bez ohľadu na autora). A toho Válka...Evka, ste mi z duše vydrapila a tiež mi ju aj pohladila. Bo on moja srdcovka od mojej mladosti:))) Majte sa krásne a ďakujem:))
    sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Válka ja tiež milujem. Teda... jeho verše. Aj Jánošík sa mi ľúbi. Socha na mňa pôsobí tak surovo, zbojnícky. Ďakujem za komentár i Vy sa majte krásne!

      Odstrániť
  2. Nuž, je to tak,že od Nežnej, všetko odstraňujú a premenúvajú . Sochy, ulice, učebnice prepisujú, budovy a zariadenia chátrajú.... :-( Neďaleko Levíc sú kúpele Dudince. A voľakedy vystavané rekreačné zariadenia nad kúpaliskom Dudinka, za lesíkom, chátrajú, zarastajú burinou. Je tam aj jedna socha, neviem od koho, ale je zarasrená burinou, škoda jej :-(
    Niekto vyberá, čo zachová pre budúce generácie.... a potom príde niekto iný... verím, že Jánošík prežije všetky revolúcie, aj keď asi tento nie, ako hovoríš :-( Teraz je moderné, tiež z kovu, stavať kríže.... Aj nad Levicami sa jeden týči,s vyhliadkou na mesto.
    Outfit super, aj s tým kalapom :-)
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To len jedna pani povedala, že ho odstránia. Presnejšie - Ďuri to povedal, asi to niekde čítal, že sa ktosi zastrája... Ja tomu veľmi neverím, lebo Terchovania to nedopustia. Hľadala som o tom informácie a našla som článok, že sú citliví už len na posmešky typu "Jánošík bol Poliak". Tomu, čo by sa toto odvážil, hnáty dolámu.
      Odstraňovaním sôch sme povestní, v lapidáriu som napr. zírala na sochu císaře pána, dnes by sa v meste skvelo vynímal a turisti by ho fotili, ale mladej republike vtedy musel z očí... ťažko to objektívne hodnotiť. Mne sa na Lenina na námestí tiež dívať nechcelo. No a kríže? Jeden je odpradávna aj na Ještědě, bývalo to zvykom, stavať ich na kopcoch. Len keby ich robili pekné!
      Ďakujem za komentár i za kompliment.

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jasně, že je to dobrá socha, do velkého otevřeného prostoru musí být velká. Já osobně nemám ráda moc mrňavé a roztomilé věcičky, a to ten Jánošík rozhodně není!
    P.S. Konečně jsem sehnala dámský klobouk na mou velkou hlavu, a ještě k tomu mi docela sluší.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš klobúk??? To by som teda chcela vidieť! Teším sa.
      Jánošík vraj mal byť pôvodne tridsaťmetrový a stáť rozkročený nad Vrátnou dolinou. Socha nebola zrealizovaná, existuje z nej len tvár. Tento je len taký trpaslík 7,5 m vysoký. Asi bol majster Kulich tak trochu megaloman. Celkom som rada, že mu pôvodný zámer nevyšiel, existujúca socha sa mi páči.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram