Zámok Troja

Je to na zlosť a na zaplakanie, keď si z jediného poriadneho výletu tejto jari omylom vymažete z foťáku všetky fotky! Do Troje sme so synom a s nevestou vyštartovali v jednu nádhernú sobotu koncom apríla, aby sme ešte zastihli hlavnú jarnú atrakciu zámockej záhrady - kvitnúce sakury. Bola to učinená pastva pre oči, zážitkové hody, zmyslové obžerstvo. Fotografovala som slávnu záhradu z každého uhla ako divá... a fotky sú nenávratne preč.
Našťastie - nie celkom všetky: vždy po príchode domov si zvyknem najzaujímavejšie zábery hneď uložiť do počítača, ostatné nechávam "uležať". Inak by tento článok nemohol vzniknúť a to by bola ozaj škoda.



Zámok Troja


Barokový zámok v pražskej mestskej časti Troja je v porovnaní s ostatnými palácmi v meste najonakvejší. Bol postavený v roku 1685 mimo mesta ako letné sídlo uprostred viníc a dodnes si zachoval ráz dominantnej rezidencie medzi záhradami. Stavba mala šťastie, že ju v neskorších obdobiach neobklopili ľudské obydlia ale zoologická a botanická záhrada. Samá zeleň, veľa zelene.

Inšpiráciou pre stavbu zámku boli jeho staviteľovi, grófovi Václavovi Vojtěchovi zo Štenberka, prímestské obrovitánske rímske vily - a to nielen ich architektúra s bohatou výzdobou, ale najmä ich situovanie doprostred nekonečných záhrad, viníc a zvlnenej krajiny.

Na nasledujúcej fotografii vidno v pozadí časť dodnes zachovaných rozľahlých viníc s kaplnkou sv. Kláry. Za nimi pokračovala ďalšia záhrada/sad, ktorá bola neskoršie určená na vybudovanie dnešnej botanickej záhrady.

 

Zámok je obklopený záhradou v pôvodnom barokovom štýle s geometrickou výsadbou, fontánami, oranžériami a múrmi zdobenými terakotovými vázami. Východná lichobežníková časť záhrady je komponovaná okolo centrálneho labyrintu.


Vedeli ste, že sa toto územie kedysi volalo celkom nepoeticky? Zadní Ovenec. Vznik honosného názvu Troja sa pripisuje práve dostavbe zámku a najmä sochárskej výzdobe jeho schodiska. Táto spodobňuje boj titanov s antickými bohmi (detailné fotky som vymazala, heč 😕). Napokon sa názov rozšíril na celú oblasť.


Pri pohľade na terakotové vázy a kvetmi obsypané sakury však máte skôr pocit, že ste rovno v regióne Lazio. Toto sa bývalému majiteľovi skutočne podarilo.


 

Do Troje sme prišli vskutku v poslednej chvíli, okvetné lístky sakúr už vírili vzduchom. Za nimi sa už tlačili von bronzové listy. Aj v lete bude záhrada so svojimi opulentnými hnedočervenými stromoradiami dychberúca.


Budem sa už opakovať, keď prehlásim, že aj do tohto zámku sa čoskoro budem musieť vrátiť, dostať sa dnu ešte nebolo možné. Nádhera, ktorá stavbu obklopuje, je len pozvánkou dovnútra. Všetko tu muselo byť vybudované na rímsky spôsob, ba ešte krajšie a honosnejšie. Výzdoba interiérov zahŕňa aj nádherné fresky a tie raz musím vidieť!


Outfit

Obľúbené viskózové šaty so zebrím vzorom ste už videli stokrát, už vás s nimi nebudem viac otravovať. Celý outfit, t.j. šaty aj s kabátom si po zhliadnutí týchto fotografií vydrankala staršia dcéra, už moju skriňu teda opustili. K outfitu teda len toľkoto: samozrejme, že som sa zase doladila k stavbe 😀😀😀. A inak som bola veľmi rada, že sa aj k sukniam začali nosiť takéto mohutné mokasíny na hrubej podrážke. Moje nožičky mi ďakovali nastokrát.


 

Výber škoricových doplnkov (opasok, kabelka, okuliare) nebol čisto náhodný, aj keď som veru doma netušila, že mi budú takto nádherne ladiť s plastikou. Na hornej detailnej fotografii vidno, že je golier kabátu podšitý látkou práve v tejto farbe. Normálne to nik nikdy neuvidí, ale mňa bavia aj takéto skryté detaily. Farebná hra s vázou je už len taký milý bonus.


Outfit:

Šaty: Tchibo

Kabát: Primark

Opasok: mám od gymnázia, mohutné spony sú opäť v móde

Topánky: Vagabond

Kabelka: Haily´s






Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Mila Evo, uz jsem si delala, po tak dlouhe odmlce, starosti, jestli se vam dobre dari..?
    Rozkvetly zamecky park v Troji je nadherny! Jen se obavam, ze se (presto, ze se to casto uvadi) nejedna o sakury. Nevidim detail stromu, ale vypada to jako cervenolista slivon myrobalan ( Prunus cerasifera Nigra). Sakura je druh tresne - vetsinou Prunus serrulata v ruznych odrudach ( nejcasteji syte ruzova, plnokveta " Kanzan"). Ma mnohem hrubsi texturu.
    Na krase to ovsem tem rozkvetlym stromum neubira.
    Pri navsteve Troji stoji za to navstivit prilehlou botanickou zahradu. Je velmi dobre koncipovana a rozlohou a bohatosti druhu patri v Cechach k nejlepsim. Je treba si ale naplanovat minimalne celodenni navstevu. Ale stoji to za to!
    Zdravi Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milý komentár, darí sa mi dobre, aj keď nie celkom bez problémov. To ale asi už k môjmu veku patrí.
      Asi sú to skutočne slivky, tiež som sa im bližšie neprizrela a keďže všetky pražské noviny písali o sakurách v Troji, veľmi som to neriešila.
      V botanickej záhrade som už bola, aj keď len v skleníku a jeho okolí, budem to musieť napraviť. Pekný deň želám!

      Odstrániť
  2. Trojský zámek je krásný zvenku i uvnitř. Výzdobu hlavního sálu je potom zajímavé porovnat s hlavním sálem zámku Milotice, však Sereniové byli se Šternberky spřízněni a také chtěli ukázat, že podporují Habsburky. Vaše ladění oblečení s architekturou obdivuji,opět skvělé. Alena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdupovediac, vynechávam teraz všetky vnútorné priestory. S respirátorom je to na odpadnutie, radšej sa túlam po otvorených priestranstvách. Ale veď raz aj toto skončí... Ďakujem za komentár, pekný deň želám!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram