Barrandovské terasy

Dnes vás pozývam na výlet na miesto, ktoré vizuálne nie je veľmi atraktívne, rodinky sem nechodia húfne piknikovať. Zato je to lokalita veľmi zaujímavá. Geologicky chránené územie, úchvatná krajinná scenéria, zaujímavá história a pablesky zašlého lesku českého Hollywoodu. Keď sa povie Barrandov, môžete si predstaviť ozaj kadečo - Barrandovské skaly, Terasy Barrandov, Barrandovské ateliéry, slávnu vilovú štvrť filmových hviezd, aj mohutný most.

S vnukom Otesánkom nám Barrandov nedal spávať. Malý býva na opačnej strane Vltavy a vždy, keď sme popri rieke cestovali električkou, sme sa nesmierne na tento úsek tešili. Z diaľky to vyzerá, ako keby Barrandovské skaly náhle vyrástli priamo z Vltavy, chlapča si šlo oči vyočiť.





Našla som vo foťáku staršie fotografie z inej jarnej prechádzky presne z toho druhého brehu. Ten je naopak Pražanmi hromadne využívaný. Na šport a rekreáciu s podmanivými výhľadmi.

 
Na vrchole miestami takmer kolmého skalného masívu sú ako lastovičie hniezda popriliepané honosné vily a celkom na konci neobvyklá a nápadná stavba. Práve ona vďaka svojej dramatickej polohe na okraji priepasti vnuka najviac zaujímala, donekonečna som mu musela o jej histórii farbisto rozprávať. 
Barrandovské terasy, v pozadí Barrandovský most. Povedali sme si, že toto miesto musíme navštíviť a konečne nám to vyšlo. Výprava prebehla v zložení vnuk Otesánek, dcéra Pragmatická a ja.


Barrandovské terasy, prvorepublikový skvost

Ak máte radi prvorepublikové filmy a celkovo pozlátko tej doby, na tomto mieste vám stisne srdce. Za prvej republiky boli prepychové Terasy Barrandov vrcholom výletníckej a spoločenskej noblesy. 

Terasy dal koncom 20-tych rokov minulého storočia postaviť Václav Havel starší. Podobný komplex videl na vrchole útesu v San Francisku a rozhodol sa čosi také vybudovať aj v Prahe. Odkúpil jalové skalnaté pozemky za Prahou a začal stavať luxusný rezidenčný komplex s reštauráciou na okraji skaly. 

K bratovi sa začiatkom 30-tych rokov pripojil aj Miloš Havel s výstavbou filmových ateliérov. Rezidenčná štvrť aj Filmové továrny A-B na Barrandově rástli raketovou rýchlosťou, komplex samotných Terás Barrandov bol postavený za pol roka! Obaja bratia sa opierali o návrhy funkcionalistického architekta Maxa Urbana.


Funkcionalistická stavba pútala pozornosť vyhliadkovou vežou. Vo vnútri sa nachádzala z troch strán presklená francúzska reštaurácia, ďalej kaviareň so zastrešenou terasou a s komplexom terás, ktoré prirodzene kopírovali zvlnený okraj skaly. Hore vo veži bola ďalšia exkluzívna reštaurácia.

Znie to lákovo, však? Vonku hral orchester R. A. Dovorského a tancovalo sa. Večer sa muzikanti premiestnili do ikonického baru Trilobit. Pamätníci z opačného brehu Vltavy, z Braníka, nostalgicky spomínali na poetické večery s hudbou a spevom, nesúcimi sa ponad hladinu rieky.

Terasy často slúžili aj ako kulisa pri nakrúcaní barrandovských filmov, ako sú napríklad kľúčová scéna z filmu Tři vejce do skla s Vlastom Burianom alebo film Vladislava Vančuru Před maturitou.

Bratia Havlovci sa v Kalifornii inšpirovali do bodky. Pod terasami sa skvel neónový nápis "Barrandov" ako parafráza toho v Hollywoode a zahraniční filmári začali Barrandov skutočne uznávať ako "Hollywood východu".


Len more tejto kalifornskej scenérii chýbalo, a tak dole v bývalom kameňolome pribudol bazén. Samozrejme najväčší a najluxusnejší v Prahe. S reštauráciou ho spájala lanovka.



O ďalšom osude areálu sa mi ani nechce písať: po znárodnení síce stále slúžil svojmu účelu až do 80-tych rokov, ale postupne chátral, tak ako všetko počas obdobia, keď všetko patrilo všetkým a nič nikomu. V reštitúcii bol vrátený už tým mladším bratom Havlovcom - Václavovi a Ivanovi, ktorí ho prepísali na manželky, až sa komplex napokon predal a definitívne schátral. Ku cti poslednej majiteľky z tejto rodiny, Dagmar Veškrnovej - Havlovej, slúži, že sa aspoň pokúsila zašlú slávu areálu obnoviť, hľadajúc investorov a bojujúc s pamiatkármi.

Po mnohých rokoch nový majiteľ, akciová spoločnosť Barrandovské terasy, začal konečne Terasy Barrandov rekonštruovať a my sme to chceli vidieť na vlastné oči. 

Vonkajšie terasy sa v pôvodnom rozsahu neobnovia, nová cesta a Barrandovský most toto územie znehodnotili, je tu prílišný hluk. Obnoví sa reštaurácia a ako ukazuje návrh dole, vyrastie tu apartmánový dom a hotel.


Zašlá sláva, stavba aj obraz skazy

Vyviezli sme sa rovno na stavbu, fotky z nej ale nebudú. Prišli sme príliš skoro, stavba je v plnom prúde, načo fotiť lešenia? Pustili sme sa teda najprv pokukať vilovú štvrť. Ani tu som veľmi nefotografovala, je to dnes pestrá zmes architektonických štýlov. Jednu funkcionalistickú vilu som si však vyhľadala. Ide o ukážkový dom, ktorým chceli bratia Havlovci do Barrandova nalákať klientov. Obývala ho Adina Mandlová. Nepchala som sa príliš k plotu, cvakla som ho z ulice, dnes tu býva iná česká prominentná dáma...


 
Notoricky známy vstup do filmových ateliérov. Cez víkend tu bolo pusto a otupno.
 

 
Zato prechádzka po vrchole skaly stála za to! Dole je Branický most a Branická louka, z ktorej som nacvakala tie úvodné fotografie. Tak sa mi splnilo - konečne som bola hore!


Vrátili sme sa rovnakou trasou a zišli dole. Chcela som bezpodmienečne vidieť, čo zostalo zo slávneho bazénu. Nie je to pekná prechádzka, kráčate najprv popod most, potom stále popri trati a ceste. Vpravo hľaď! Lebo vpravo je to zaujímavé.


 
Národná prírodná pamiatka Barrandovská skala je detailne zvrásnená ako pokrčený papier a odborníci sa dodnes škriepia, prečo vlastne. My to vedieť ani nemusíme, stačilo sa kochať milióny rokov starou geologickou históriou. Meno dostal útvar podľa francúzskeho inžiniera a paleontológa Joachima Barranda, ktorý tu našiel trilobity. Kráčame vlastne po náučnej ceste.

Pri kaplnke Panny Márie Sedembolestnej som predsa len odfotografovala aj stavbu budúceho hotela.



Sme v cieli nášho putovania a je mi smutno. Toto zostalo z vychýreného bazéna pod Terasami Barrandov! A asi aj dlho zostane, má iného majiteľa, než tá budúca pýcha hore.


 
Aj tak som rada, že sme tento výlet podnikli, zvedavosť mi už bok vydúvala. A len čo sa francúzska reštaurácia opäť otvorí, my dvaja s Otesánkom budeme patriť medzi prvých hostí, som mu to sľúbila.
 

 

Outfit


Oblečenie je turistické, ako inak. Prešli sme niekoľko kilometrov. Dcéra ma nahovárala, že ho otfotíme v tom bazéne, miesto ju fascinovalo. Ja som však bola z toho obrazu priveľmi otrávená, a tak sme napokon najviac fotografovali pod mostom. No a čo... pod mostom, v turistickom ancúgu, ale miestami sa tvárim ako filmová hviezda!




 

Historické fotografie: Pinterest, fotografia budúceho stavu: archiweb.cz

Outfit:

Mikina: Mango

Pulóver: Zara

Džínsy: Only

Topánky: Vagabond

Taštičky: XISS

Čiapka: G-star Raw








Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Škoda je toho ztraceného lesku Barrandova. Muselo to být úžasné místo - skvělá lokalita i architektura.
    Kombinace světlých a tmavých tónů se ti moc povedla, chic jako Francouzka!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dášo, za kompliment. Je to len taký výletný outfit, ale dobre som sa v ňom cítila.
      Barrandova je veru večná škoda, dnes je to tam také nesúrodé a prispaté.

      Odstrániť
  2. Ďalší výborný článok. Vďaka za zaujímavé čítanie. Teo B.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na Barrandov jsem chodil jako asi 10-ti letý chalán s rodiči a svou sestrou na oběd a vždy jsmem s ní běhal nahoru po schodech na "věž" a ohromným výhedem. Odtud byl krásný pohled i na bazén, kde jsem obdivoval skoky s vysoké (pro mne)skokanské věže. I později už dospělejší jsem tam byl s kamarády si věčer zatancovat. A protože jsem bydlel poměrně blízko v Braníku, měl jsem ten pohled vlastně denně před sebou. A stačilo "Na jezerce" sednout na převoz a potom jít pěšky až nahoru k restauraci. Bylo to moc hezké. A určitě zase bude. Ale že až ze Slovenska sem někdo přijede a napíše o tom všem, to je trochu překvapení (mimochodem, manželka je Slovenka). Zdravím, Pavel S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to Vám závidím, že ste ešte zažili tento komplex v prevádzke!!! No a neprišla som zo Slovenska(vlastne prišla)písať o Prahe, žijem tu už pár rokov. Tak sa stalo, že sa sem postupne presťahovali najprv môj jediný brat a potom všetky tri deti. Všetci už majú svoje české rodiny, tak som sem prišla na dôchodok aj ja. A chodím po Prahe ako Alenka v ríši divov a píšem o nej. Ďakujem za milý komentár, veľmi ma potešil.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram