Zámocký park Veltrusy

Zámok Veltrusy, o ktorom som písala v minulom článku, je nepochybne barokovým skvostom. Mňa však viac ako samotný zámok zaujal okolitý park. Nielen preto, že je trikrát väčší ako pražská Stromovka. Jeho koncepcia je unikátna a nič podobného v takomto rozsahu v Čechách nenájdete.

Gróf Václav Antonín Chotek sa z rozsiahlych pozemkov, ktoré zdedil po manželke, určite veľmi tešil. Vysníval si na nich letné reprezentačné sídlo a plánoval tu vybudovať ohromujúci francúzsky park, podobný tomu vo Versailles. Miesta na to mal požehnane. Ibaže sa poriadne prerátal. Pozemky v tesnej blízkosti mohutného dolného toku Vltavy sú veľmi rizikovým územím. Je to záplavová oblasť.




Kroniky udávajú, že od roku 819 do roku 1824 postiho toto územie 45 katastrofálnych povodní. V skutočnosti ich bolo zrejme oveľa viacej, lebo ani zďaleka sa k všetkým písomné doklady nedochovali. Od roku 1824 do roku 2013 (posledná veľká povodeň) som ich napočítala ďalších 23.

 

Baroková záhrada

Už v roku 1707, keď sa začala prestavba loveckého zámočka na letné sídlo, Vltava dôrazne naznačila, komu tento priestor patrí. Ďalšia záplava v roku 1712, kedy sa hladina rieky zdvihla o 3,5 m, spôsobila čosi neočakávané. V miestach, kadiaľ dnes vedie parkom vodný kanál, vytvorila rieka svoje nové rameno, mohutné takmer ako hlavný tok. Z územia sa po opadnutí vody stal ostrov.
 
Po tejto povodni, v čase, keď bol dostavaný aj zámok, sa začala budovať záhrada v módnom barokovom štýle (tzv. francúzska záhrada), ktorý vychádzal z geometrických tvarov, ideálnych pomerov a harmónie medzi stavbou a záhradou. Výsadbu dopĺňali fontány a sochy.

Mapa parku z 19. storočia, kedy už vetruský Ostrov a baroková záhrada neexistovali.
 
 
Na novom ramene rieky sa usporadúvali veľkolepé vodné slávnosti, Vltava však ďalej spôsobovala pochopiteľné problémy - veľká povodeň v roku 1764 poškodila zámok a francúzsku ornamentálnu záhradu definitívne zničila. Pôvodnú záhradu dnes pripomína už len výsadba čestného dvora pri zámku, avšak jej absolútne monumentálnym pozostatkom je viac ako 3 kilometre dlhá os, vedúca od vstupu do areálu cez zámok a v podobe aleje až po Červený mlyn. Na mieste samotnej barokovej záhrady pred zámkom je dnes lúka.
 
Priehľad vo výsadbe od vstupu do areálu k zámku bol navrhnutý už začiatkom osemnásteho storočia.

Priehľad výsadbou na zámok.

Chodník k zámku sa vinie medzi dvomi oplotenými dančími zvernicami.


Václav Antonín túto katastrofu ešte zažil, majetok vo Vetrusoch bol však v tom čase už dávno prepísaný na mladšieho syna Rudolfa. Mladá krv vykasala rukávy a pustila sa do obnovy. Rudolf Chotek predĺžil krídla zámku, vybudoval hospodársky dvor, prikúpil ďalšie pozemky a vybudoval v parku niekoľko romantických pavilónov. Syn bol rovnako vzdelaný, šikovný a ctižiadostivý ako otec, na cisárskom dvore varený-pečený, o čom svedčí aj návšteva veltruského panstva samotnou cisárovnou Máriou Teréziou v roku 1754.  

Pavilón Márie Terézie, postavený pri príležitosti jej návštevy. Svetlejšia omietka ukazuje pokiaľ siahala Vltava pri povodni v roku 2013.

Séria záplav v rokoch 1783, 1784 a 1785 bola katastrofou, ktorú možno prirovnať k tragédii z roku 2002. Hladina Vltavy stúpla o 7 metrov, v Prahe bol poškodený Karlov most a za Prahou tok zaplavil úplne všetko. Rameno rieky, ktoré obopínalo veltruský ostrov, zaniklo, odvtedy sa tu Vltava zase valí len v jej hlavnom koryte. Otec a syn Chotkovci sa tohto nešťastia už nedožili, majetok spravoval Václavov vnuk a Rudolfov synovec - Jan Rudolf Chotek. A mohol presne tak ako jeho príbuzní začať odznova...

Francúzske záhrady v tom čase už neboli v móde, Jan Rudolf pretvoril areál na romanticko-krajinársky park a za jeho éry dosiahla úprava zámockého parku najvyššiu úroveň. Poradcom mu bol viedenský záhradník Richard van der Schott a spoločne vytvorili areál schopný ako-tak odolávať záplavám a zároveň svojmu majiteľovi a neskôr aj jeho potomkom prinášať zisk.

 

Okrasný statok

V prvom rade začal Jan Rudolf s reguláciou toku rieky a s vybudovaním systému regulačných stavidiel na novom kanále v mieste bývalého ramena Vltavy. Vnútorný priestor areálu vyčlenil poľnohospodárskej pôde, lemovanej okrajovým lesom. Polia v bezprostrednej blízkosti zámku sú skutočnou raritou, vznikol nový typ okrasného statku ("ferme ornée"), kde sú rodiacie polia súčasťou celkovej kompozície.

Kanál na mieste bývalého vltavského ramena.
 
Socha sv. Jána Nepomuckého pri zámku a pole uprostred parku.

Hospodárske plochy sa tu mali uplatňovať nielen funkčne ale aj esteticky. Okrem dendrologického parku a dančej zvernice sa tu teda objavili aj záhony s trvalkami a bylinkami, ovocné sady, lúky, pastviny, polia. Potrebám technického zabezpečenia statku slúžili hospodárske budovy a skleníky.

Vývojový význam okrasného statku vo Veltrusoch spočíva predovšetkým v tom, že bol založený mnoho rokov predtým, ako sa prírodno-krajinársky anglický záhradný sloh rozšíril v Európe. Stal sa jedným z najvýznamnejších dokladov doposiaľ neprekonanej krajinárskej tvorby, zameranej na kultiváciu vidieckej krajiny ako ideálneho spojenia úžitkových a okrasných foriem. Je unikátny nielen v Čechách ale aj v celej Európe.

V duchu "pastierskeho romantizmu" sa v ňom v malebných scenériách striedajú hospodárske plochy s alejami a zdobnými stavbami - pavilónmi, umelými zrúcaninami, romantickými mostíkmi, sochami. 

Pomínk Richarda van der Schotta

Priehľad od pomníčka cez lesopark na "Pavilon Přátel venkova a zahrad"


Nasledujúce povodne primäli Chotkovcov vylepšovať protipovodňové opatrenia a stali sa impulzom na stavbu odolnejších budov. Ničivá povodeň v roku 1890, počas ktorej sa zrútili oblúky Karlovho mosta, donútila orgány českých zemí k centrálne riadeným protipovodňovým opatreniam: k regulácii toku a stavbám zdýmadiel a splavov. Pravidelne opakujúce sa povodne napokon ukončila dostavba mohutných vltavských priehrad a od roku 1954 sa zdalo, že je rieka definitívne skrotená.

Charlottina kaplnka.


Povodeň v roku 2002

O apokalypse, s akou už nik nepočítal, sa nemusím zoširoka rozpisovať, všetci si ju ešte dobre pamätáme. Povodeň areál vo Veltrusoch totálne zdevastovala. Voda sa dostala až do zámku, ktorý pritom v 80-tych a 90-tych rokoch čerstvo prešiel zásadnými stavebnými úpravami. Fotografia úplne zaplavených Veltrus je v predchádzajúcom článku. 

Ako po každej veľkej povodni, aj po tejto nastalo obdobie obnovy a rastu areálu. Zámok bol práve v roku 2002 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a začali sa zháňať peniaze na jeho záchranu. Že to šlo zo začiatku ako v lete na saniach a štát posielal po pár miliónikoch, tiež nemusím siahodlho vykladať. 

O významnú finančnú vzpruhu z dotácií EÚ sa postaral schválený projekt Schola naturalis - projekt revitalizace zámku Veltrusy a centrum Evropské úmluvy o krajině". Vďaka projektu dostal areál ďalšiu funkciu - ekologické vzdelávanie pre všetky stupne škôl, ktoré nadviazalo na pôvodný význam areálu, budovaného ako okrasný statok.


Posledná veľká povodeň v roku 2013

Ak ste dočítali až sem, klobúk dole. Ospravedlňujem sa za tak dlhý článok, ale na obnove historických parkov som sa projekčne počas svojej kariéry tiež podieľala, berte toto ako moju chorobu z povolania. Na vlastnej koži som zažila ten smútok, keď sme po inventarizácii vzácnych drevín za pár rokov, kým sa získala dotácia na revitalizáciu, zistili, že tretina už vyhynula.

Povodeň v roku 2013 som v Prahe už videla naživo. Metropolou sa veľká voda cez včas postavené bariéry prehnala celkom hladko. Ďalej za mestom sa opakoval stáročný scenár... 

Čo priniesla táto povodeň veltruskému areálu? Nuž, len skúsenosť, že jeho udržiavané časti vydržia atak Vltavy oveľa lepšie ako tie, ktorým sa ešte peňazí na obnovu nedostalo.

V roku 2013 mal samotný zámok šťastie.

Zaplavený Pavilón Márie Terézie v roku 2013.
 
Pokračovanie nabudúce. Ešte stále som vám z tohto malebného kúta stredných Čiech neukázala všetko. Outfit je ten istý ako v minulom článku, teraz môžete akurát tak oceniť skutočnosť, že v tých chabých kožených čižmičkách som toho stihla nachodiť ozaj dosť!

Ďalšie články o záhradách a parkoch nájdete v sekcii Záhrady.

Mapa areálu (mimochodom: je otočená opačne, severom nadol): Wikipédia, voľné dielo

Fotografie povodne v roku 2013: zamek-vetrusy.cz





Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Zdravím Vás, vďaka za virtuálny výlet. Prosím, tvorte, vymýšľajte a foťte,tak rada si pozerám Vaše fotky.Je to pohladenie pre dušu v tejto čudnej a nekonečnej dobe. Buďte zdravá a tvorívá.
    Ďakujem.
    Alena.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zo srdca ďakujem, Alenka, za povzbudenie. Ja ho tiež v tejto dobe potrebujem. Ešte mám materiál na dva články a som odhodlaná teraz sedieť tri týždne doma. Niežeby som sa bála nákazy, napokon - už sme ju doma mali, ale chcem byť jednoducho solidárna a príliš sa nemotkať vonku, keď sa u nás situácia tak zhoršila. Asi ani potom sa nebude dať ísť mimo Prahu, ale tak v Prahe samotnej je ešte tém doaleluja. Ďakujem a opatrujte sa! Baba

      Odstrániť
  2. Krásný článek a hodně info))) díky. Strašně ráda chodím k Pavilonu přátelství. Můžu nechat oči na té tyrkysové výzdobě. To je taková nádhera. Byla jste tam?
    Těším se na další články. Ať se trochu potěšíme v té solidární době.
    Mějte se krásně. P. S. ráda k vám chodím na virtuální návštěvy. A vaše módní počiny jsou úžasné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za kompliment a aj za motiváciu!!!
      V Pavilóne priateľstva som nebola, aj keď sme boli neďaleko neho. Chcela som ešte veľmi vidieť Červený mlyn (a práve v zime) a už s ním aj editujem fotky :) Myslím, že na túru popri kanále je lepšie leto. Určite sa do Veltús vrátim, keď bude zámok otvorený. Veď je to z Prahy na skok. A hneď vedľa aj Nelahozeves... Už aby bolo leto!

      Odstrániť
    2. U Č mlýna jsme byli právě v neděli. Krásný je ))) a v Nelahozevsi na zámku jsem se vdávala.
      Už aby bylo. Mne bude stačit i to jaro ))))

      Odstrániť
  3. Děkuju, že jsem mohla cestovat aspoň prostřednictvím tohoto článku :D Zámek Veltrusy jsem chtěla vždycky navštívit, teď aspoň budu mít znalosti a pak se budu moc jenom kochat!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Evo, těším se na tvůj další příspěvek do blogu. Chápu, že je s tím víc práce než s instagramem, ale doufám, že se brzy dočkáme, tvoje články jsou moc fajn a inspirativní.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dášo, potešila si ma, že si taká nedočkavá. Niet o čom veľmi písať, sedím ako všetci poctivo doma a vonku je k tomu ešte pekne hnusne! Na IG jednoducho dávam staré ale tam ešte nezverejnené fotky. Nefotila som od toho posledného výletu do Veltrús a na to sa zatvorili okresy. Ale ešte jednu tému z tohto výletu mám (okrem tej, ktorú som publikovala dnes). Do konca marca napíšem!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram