Zámok Veltrusy

Konečne výlet!!! Fakt ma nebaví písať len o handrách, bez zaujímavých miest to pre mňa nemá tú správnu šťavu. Nuž som happy ako dva grepy, môžem vám predstaviť ďalšiu zaujímavú lokalitu. Bola som teda konečne mimo Prahu, yes! Po prvýkrát od septembra a ako sa práve vyvíja pandemická situácia v Česku, na dlhé týždne aj po ostatnýkrát...

Prišiel s tým syn. Len čo zmizol v Prahe sneh a tuhé mrazy vystriedalo takmer jarné slnko, začali ho mrle žrať a vraj, mami, dosť si sa doma nasedela na zadku, ideš s nami von! A ja: kam, kamže kam??? Hneď som pookriala. Synátor nemal ani len potuchy, kam. Len sa už vraj nemôže dívať na ten môj depresívny ksicht. Mala som si cieľ vymyslieť sama: povyšujem ťa na vytyčovateľa trasy!




Nooo, na mňa sa teda možno spoľahnúť! Hneď som si otvorila mapu. Bolo mi jasné, že musím nájsť miesto, ktoré nebude ďaleko od Prahy, kde bude niečo prudko krásne, k tomu aj dajaká tá príroda a samozrejme nie hlava na hlave.

Napríklad taký zatvorený zámok s takmer tristo hektárovým parkom? To znie ako dobrý plán.


Zámok Veltrusy

Národná kultúrna pamiatka, barokový zámok Veltrusy, je významné dielo vrcholného baroka z 1. polovice 18. storočia. Postaviť ho dal člen starého rytierskeho šľachtického rodu Chotkovcov z Chotkova a Vojnína, Václav Antonín Chotek.


 

Starobylý český rod Chotkovcov bol významne poznamenaný bielohorskými konfiškáciami a na konci 17. storočia živoril na okraji šľachtickej spoločnosti. Václavovi Antonínovi sa však napriek tomu dostalo vysokého vzdelania, zakončeného poznávacou cestou po celej Európe. 

Šťastie praje pripraveným a to Václavovo začalo tým, že sa dobre oženil. Bohatá nevesta Mária Terézia von Scheidlern sa síce dožila len 27 rokov, manželovi však stihla zanechať dedičov, spoločenskú prestíž a obrovský majetok, vrátane rozsiahlych pozemkov pri Vltave (asi 25 kilometrov sverozápadne od Prahy). Práve na nich začal šľachtic v roku 1704 stavať svoje celoživotné dielo - barokový zámok s rozľahlým parkom.

Zámok, ktorý bol pôvodne len letohrádkom, je tvorený jadrom v tvare valca, z ktorého vybiehajú štyri krídla v tvare ondrejského kríža (písmena X) a je teda fotogenický z každej strany. Vo svojej pôvodnej podobe patril k najkrajším stavbám vrcholného baroka v Čechách. Autorstvo sa pripisuje jednému z najznámejších architektov tej doby v Čechách, Giovannimu Battistovi Alliprandimu. Ďalších talianskych umelcov prizval majiteľ aj k výzdobe interiérov.



Akonáhle sa Václav vďaka výhodnému sobášu dostal do vysokej hry, dlhodobo zastával významné štátne funkcie a zaslúžil sa o vstup Chotkovcov medzi privilegovanú šľachtu. Jeho úsilie bolo zavŕšené získaním grófskeho titulu. Rod Chotkovcov vlastnil zámok Veltrusy nepretržite až do roku 1945 (ako majetok ďalej zveľaďovali Václavovi potomci sa dočítate v budúcom článku), kedy bol tento vyhlásený za štátny kultúrny majetok. 

Pamätáte si, ako sme v roku 2002 s hrôzou sledovali rozvodnenú Vltavu valiacu sa na Prahu? Za Prahou narobil vodný tok ešte väčšie škody. 

Na dobovej fotografii nič z tej vodnej plochy nie je rieka. Je to zaplavený park. Rekonštrukcia zámku po tejto katastrofe prebieha dodnes, aj keď nie všetko, čo je nutné opraviť, spôsobila povodeň. Snahou štátu je zachovať stavbu a areál v dobrej kondícii pre ďalšie storočia a niektoré prvky vrátiť do pôvodnej podoby.


Povodeň v roku 2002 nebola jedinou vodnou skazou areálu. Blízka Vltava sužovala toto územie pravidelne. 

Paradoxne práve opakujúce sa povodne prispeli k vybudovaniu obrovského a veľmi neobvyklého prírodného krajinárskeho parku. O ňom ale nabudúce...

Dnes je zámok kvôli pandémii od začiatku októbra zatvorený. Park je ale od úsvitu do súmraku sprístupnený a počas víkendov sa možno občerstviť pri podávacom okienku zámockej reštaurácie. Mimochodom: deku so zvieracou potlačou, ktorá mi pasuje k pulóvru, som veru neniesla z domu, takéto podritníky poskytuje reštaurácia.




Outfit

V zámckom areáli sme prirodzene neboli sami, ľudia sa sem-tam trúsili. Tí príčetní, čo znamená všetci okrem mňa, mali oblečené normálne turistické zimné oblečenie. Len ja som cupitala v suknici a kožených čižmičkách. No čo,... som si tak myslela, že keď v Prahe zmizol sneh, zmizol všade, heč. Deti mali zo mňa ohromnú srandu. A to ti nevadí, že si ťa každý obzerá ako bláznivú Doru?

Milé dietky, to TAKTO chodí dáma do zámku!

Zamatovú prešívanú bundu som kúpila nedávno v zľave a podľa fotografií vám je určite nad slnko jasné, že moja voľba cieľa výletu nebola vôbec čisto náhodná 😀.



Pod sieťovanými pančuchami mám ešte jedny tenulinké, aby mi ozaj nezamrzol zadok. A dobre som urobila, lebo omladina mala onakvejšie plány než obzerať nedobytný zámok. Najprv koníky a potom túra hlboko do parku. Hľadať kešku, moje nervy!


Fotografovala ma (dosť ochotne) staršia dcéra, na výlete sme boli silná rodinná zostava. Zato syn s nevestou si zo mňa v jednom kuse strieľali, v istej chvíli sa dokonca mladá pchala do záberov, tancovala mi kade-tade za chrbtom a robila opičky. A tak ju v tej jej športovej odedzi zavesím sem na blog! Ha. Pomsta je sladká.

Fotografia areálu počas povodne: zamek-vetrusy.cz

Všetky články o mojich potulkách mimo Prahu nájdete v sekcii Česko.

Outfit:

Bunda: Massimo Dutti

Sukňa: Pepe Jeans

Pulóver: Warehouse

Čižmičky: Vagabond

Kabelka: Duki Daso






Baba Slováková

6 komentárov:

  1. My tam byli zrovna dneska. Jen jsem neměla takovou krásnou bundu ))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sme boli minulú sobotu. No jo, no. Bundu. Veď píšem, že všetci príčetní boli oblečení normálne :)Séria článkov bude ešte pokračovať, takže sa ukáže, že som v milej bunde v ten deň šla ešte aj na skaly v Kokořínsku. Ale to som už natiahla džínsy. Páčil sa vám zámok?

      Odstrániť
    2. Bydlíme asi 6 km od zámku. Takže když u nás zazní otázka Půjdeme někam ? Odpověď je jasná : Do Veltrus))))Park máme prochozený křížem krážem v každém ročním období. V době povodni mi bylo do breku. Taková zkáza. Od té doby se tam hodně zafinancovalo do úpravy a stále se to tam vylepšuje. Přeji krásné toulání( teda až po naordinované pauze) Eva

      Odstrániť
    3. Dúfam, že Vás nový článok poteší, venovala som sa práve tým povodniam. Toľká skaza ma tiež zasiahla.

      Odstrániť
  2. Milá Evo, opět ti to moc sluší, oděv i zámek! Outfit se ti moc povedl, bunda se sukní je nádherná kombinace. Musím přestat být líná a taky na sebe občas natáhnout sukní:-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bunde sa veľmi teším, lebo som ju kúpila vo výraznej zľave a je to taký nadčasový kúsok, dúfam. Inak tiež chodím furt v nohaviciach, však len tuto po našej ulici do obchodov. Sukňu som na výlet vytiahla, lebo sme šli autom a to vieš... blog :)

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram