Prečo roky dopĺňam kolagén?


 Tento článok vznikol v spolupráci s Inca Collagen.
Dnes to bude o zdraví. Roky som sa tejto téme na blogu úspešne vyhýbala, veď koho by tak mohlo zaujímať, kde ma bolí a kde ma pichá?! Už som to ale kdesi v komentároch spomenula, najmä keď som obhajovala svoju záľubu v kvalitných a maximálne pohodlných topánkach: mám zničené bedrové kĺby.
Niekto hore ma má vážne rád. Narodila som sa s obojstrannou luxáciou bedrových kĺbov. Znamená to, že hlavice stehenných kostí boli totálne mimo kĺbových jamiek. Pred šesťdesiatimi rokmi to bol celkom problém: na zistenie takéhoto stavu vtedy slúžil iba röntgen, ktorým detičkám nožičky ožiarili najskôr v šiestich mesiacoch ich života. Keď už bolo dosť neskoro. V okresnej nemocnici sa mi pokúsili vložiť hlavice naspäť, výsledkom bolo ich totálne rozbitie a prerazenie kĺbových jamiek.



Nohy mi napokon zachránil prof. MUDr. Drhc. Emil Huraj, DrSc., neskorší prednosta I. ortopedicko-traumatologickej klinky LF UK v Bratislave, v tom čase ešte mladý ale už vychýrený detský ortopéd. Poúrazový stav najprv preliečil a potom dostal tie neposlušné hlavice tam, kam patria. Neviem ako, ale spravil to tiež bez operácie. Do svojich dvoch rokov som sedela (a aj spala) v stredovekom mučiacom prístroji so spútanými široko rozkročenými nohami. Našťastie si z tohto obdobia vôbec nič nepamätám.

Detstvo a mladosť som strávila v ortopedických ambulanciách. Tak trochu ako bizarný prípad, lebo podľa röntgenových snímok to bol vraj zázrak, že normálne chodím. Tie hlavice mám zdeformované dodnes, rozbité na kašu a na permanentnú bolesť som si za tie roky jednoducho zvykla. V tridsiatke sa už hotovali rozfaklené hlavice operovať. Uff... totálna endoprotéza (umelé hlavice), viete, čo to bol v tom čase za masaker?! Odmietla som a na ortopédii sa vyskytla poslednýkrát. Začala som o svojom probléme veľa čítať a o tie svoje labilné teľacie nôžky sa systematicky starať.

 

Čo mi pomáha pri bolestiach kĺbov?


Suché teplo, síra a kolagén. To sú moji triumviri. Vyše tridsať rokov pravidelne navštevujem saunu a celkovo sa snažím držať nohy v teple. Čo sa síry týka, dokáže sa cez mäkké tkanivá dostať až ku kostiam a skutočne lieči. Piešťanské bahno je neprekonateľné, po kúpeľnom pobyte na bolesť zabudnete na dobrého trištvrte roka. Niekoľkokrát osobne overené. Pomáhajú však aj domáce sírne kúpele (stále si kupujem obyčajný Solfatan).

Dnes sa ale najviac budem venovať kolagénu. Boj s bolesťou som začala častejším jedením huspeniny a iných zdrojov kolagénu (červené ovocie a zelenina, tekvicové a ľanové semienka, fazuľa, kapusta...) Množstvo kolagénu, ktoré je ľudský organizmus schopný získať zo stravy, je však nízke, a tak som si ešte z lekárne nosila kolagénové (hovädzie) miniatúrne kocky. Vyzerali ako polystyrén a aj tak chutili, ale po tom, čo som sa o kolagéne dočítala, som ich síce s veľkým sebazaprením, ale statočne celé roky jedla.

Čo je kolagén?


Kolagén je základná stavebná bielkovina, ktorá sa nachádza v kostiach, chrupavkách, koži, väzivách a cievach, ale napríklad aj v očnom bielku. Tvroba tejto bielkoviny vrcholí okolo 20. roku života, potom jej začína byť nedostatok a treba ju telu dodávať. Nuž, nenadarmo sa jej hovorí bielkovina mladosti.

Nedostatok kolagénu sa môže prejaviť vznikom vrások, stratou pružnosti pokožky (viacej sa dočítate TU), štiepením nechtov, bolesťami kĺbov alebo zvýšenou krehkosťou kostí:
  • Krehké kosti – úbytkom kostí strácate stabilitu a vaše občasné pády na zem sa nekončia iba modrinami, ale aj zlomeninami.
  • Odchádzajúce svaly – na svaloch je vidieť, že strácajú objem. Máte nižšiu fyzickú výkonnosť, menej zvládnete, strácate silu a vaša ohybnosť už nie je to, čo bola.
  • Boľavé kĺby – ak si všimnete citlivosť vašich kĺbov, chrupavky kĺbov sa opotrebovali a bude to len horšie a horšie.
  • Koža – tento príznak je asi najviditeľnejší. Pokožka na tvári stráca pevnosť, je čoraz tenšia a vráskavie.
  • Vypadávanie vlasov a strata ich lesku.
  • Lámanie nechtov – nechty sa vám lámu a rozdvojujú, najmä pri práci s vodou.

Chýbajúci kolagén môže tiež spôsobiť rôzne ochorenia pohybového aparátu – napríklad reumu či artritídu, už len to by mi chýbalo...

Existuje niekoľko typov kolagénu, spomeniem len 4 najdôležitejšie. Podľa nich si vyberajte spomedzi výživových doplnkov ten, ktorý je pre vás najvhodnejší:
  1. typ – je prítomný v pokožke, šľachách, kostiach či zuboch
  2. typ – nachádza sa v chrupavkách
  3. typ – je podobný s prvým typom a nachádza sa v koži, svaloch a kostiach, ale obsahuje viac proteoglykánov a glykoproteínov
  4. typ – v stene krvných ciev

 

Inca Collagen - recenzia

Dajako som sa zoširoka rozpísala, ale aspoň chápete, prečo som po ponuke vyskúšať až trojmesačnú kúru s týmto českým výrobkom okamžite chňapla. 100% bioaktívny morský kolagén, veľmi podobný ľudskému, je 1., 2. a 3. typu. Prvé dva typy teda prospievajú mojim kostiam a kĺbom, ten tretí má schopnosť dodať pleti mladistvý vzhľad.

Vyhľadala som si porovnania viacerých výživových doplnkov na kosti a kĺby, Inca Collagen sa v rebríčku tých najlepších ocitol na druhom mieste a aj to len "vďaka" vyššej cene. Citujem z recenzie (celú ju nájdete TU):
Veľkým plusom je aj schopnosť zlepšiť vzhľad pleti, vyhladiť vrásky a dodať jej mladistvý vzhľad. Práve kvôli týmto výhodám je prípravok často vyhľadávaný najmä ženským pohlavím.
Kvalita pokožky, vlasov, nechtov... to sú pre mňa príjemné bonusy, mňa však pochopiteľne zaujímali najmä účinky zdravotné. Výrobca uvádza, že sa hydrolyzovaný kolagén veľmi rýchlo dostáva do krvného obehu a telo ho dokáže bez problémov využiť. Keďže som morský kolagén ešte nikdy neužívala, nezaškodilo mi preštudovať si, čo to vlastne je (TU). Myslím, že som dostala skutočne kvalitný výrobok.

Inca Collagen je balený v elegantnej modrej škatuľke obsahujúcej 30 zlatých vrecúšok s 3 g bieleho prášku. Každé vrecúško predstavuje dostatočnú dennú dávku. Prášok sa rozmieša v pohári vody, džúsu alebo aj mlieka. Vraj je mierne cítiť po rybách, ale ja necím nič. Podľa mňa je bez chuti a zápachu a miešam ho s normálnou vodou z vodovodu. S kolagénom rovno zapíjam aj tabletku s vitamínom C z balenia, ktoré som dostala s kolagénom. Dočítala som sa, že práve vitamín C mu pomáha lepšie vstrebávať sa. 
Po mesiaci pravidelného používania (vlastne už po dvoch týždňoch) som si ozaj prekvapená uvedomila, že bolesti už nie sú každodenné a také úporné. A to máme zimu, kedy som zvykla vďaka psote cítiť doslova každý krok. "Kdo maže, ten jede!"... a pod ten nôž sa veru ešte stále nezberám.
Niekto hore ma má rád, napísala som na začiatku. Možno je to sám nebohý profesor Huraj, ktorému týmto verejne vyslovujem svoju vďaku. A som veľmi vďačná aj za túto spoluprácu. Po troch mesiacoch kúry očakávam zlepšenie kvality pleti a spol., ale to je len taká čerešnička na torte. Mne sa výrazne zlepšila kvalita života a ľudia, ktorí ma osobne poznajú, dobre vedia, o čom hovorím.
Inca Collagen v rámci našej spolupráce poskytuje čitateľkám tohto blogu zľavu 5 eur, použite kód babieleta5.





Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Zkusím. Taky mně už klouby vržou a přípravky,co jsem zatím zkusila, nefungovaly.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A čo si skúšala? Mne sa páči, že je to v prášku, pohodlnejšie užívanie. Študovala som si aj, čo je to bioaktívny hydrolyzovaný kolagén, ale to už sú príliš odborné veci. Tak som si z toho zapamätala aspoň to, že sa lepšie vstrebáva a telo ho dokáže lepšie využiť. Ešte som zvedavá, čo povedia vlasy a nechty.

      Odstrániť
  2. Priznám sa ako doktor, že som dávno zabudla, že existujú štyri druhy kolagénu. Doplním o to, čo si pamätám. Aby sa kolagén zabudoval do štruktúr, potrebuje vitamin C. Jana K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, veď to píšem, že s ním zapíjam tabletku s C vitamínom. Ideálne je nasypať prášok do džúsu, ibaže môj žalúdok ich neznáša. C-čko zo stravy beriem najmä zo zeleniny a z nášho ovocia, citrusy akosi nemusím.

      Odstrániť
    2. Dobrý večer, moja osobná skúsenosť je okrem kolagénu si pridávam ešte kurkumu najlepšia je čerstva postrúhaná s troškou čierneho korenia je potrebný piperín aby sa lepšie vstrebala a olivový olej.Keď nie je čerstvá tak môže byť aj vo forme korenia ktoré bežne dostať v obchode. Tiež čerstvý zázvor veľmi pomáha proti zápalu. Ďakujem za informácie a zaujímavé blogy

      Odstrániť
  3. Díky za tipy.Ta domácí sirná koupel - nesmrdí pak celá koupelna sírou?:-) Já občas dám tablety Methionin,ale koupel bych taky zkusila...Jinak na klouby užívám ještě bór (boiron).Četla jsem o tom hodně na netu i v knize a mohu potvrdit dobré účinky.Beru v tabletkách od Solgaru.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram