Bylo vám už pětašedesát?

Plzeň nám priniesla mnohé prekvapenia, najväčší šok sme však zažili hneď zrána na veži Katedrály sv. Bartoloměje. S Bernerom, obaja čerství šesťdesiatnici, sme sa bodro vyštverali asi tak na druhé poschodie, navzájom sa povzbudzujúc, že to v pohode dáme až na vrchol. Narazili sme na pokladňu a rozšafne si vypýtali lístky. "Bylo vám už pětašedesát?" vybafol na nás šuhaj za kasou.
"Vyzeráme tak???" ohradila som sa dotknuto. Chlapec ani brvou nehol a skásol nás za plnú cenu. Berner zostal nepohnuto stáť. S otvorenými ústami. Načisto šokovaný. Úplne paralyzovaný. 
"Ja určite nevyzerám na šesťdesiatpäť!" zavesil mi, keď lapil dych.


"No a vari vyzerám tak staro ja?!" neverila som vlastným ušiam. Berner si ma pozorne prezrel: "A čo ja viem? Som už na teba zvyknutý."


Ubiť ho na fleku kalapom! Urazení sme sa fučiac doplazili na vrchol veže a až tam nám to došlo. Pre takie mladie junce sme už všetci od štyridsiatky jednou nohou v hrobe. Somári sme ješitní. Mohli sme zaklamať a uhrať zľavu. Srdečne sme sa rozosmiali. Najvyšší čas zvykať si na výhody dôchodcovského veku. Aj tak ani náhodou neprevýšia tie nevýhody.



Katedrála sv. Batoloměje v Plzni


Ako správni lovci katedrál sme tú plzenskú vynechať nemohli. Architektonicky to vlastne katedrála nie je, ide o väčší trojloďový gotický kostol. V roku 1993 sa nariadením Jána Pavla II. stal sídelným kostolom biskupa plzenskej diecézy a bol na katedrálu povýšený. Stavať sa začal súčasne so založením mesta v roku 1295, je to riadny starček. Vlastne starenka.

Bohužial, interiér katedrály je práve v rekonštrukcii, dnu sme sa nedostali. Zamerali sme sa teda na najvyššiu kostolnú vežu v Čechách. Na jej výhliadku vedie 301 schodov, zdolali sme ich! Katedrála mala kedysi dve párové veže. Južná veža v roku 1525 vyhorela a bola znížená do úrovne bočnej lode, takže vlastne zanikla.

Strechu a zvony kostola zničil veľký požiar v roku 1835. Musím povedať, že ma tieto stavby doslova fascinujú. Stavajú sa stáročia, horia, búrajú ich... ale kamenné murivo a odhodlanie veriacich všetko vydržia.


Povráva sa, že z plzenskej veže vidno za dobrého počasia nielen vrcholky Šumavy, ale aj Alpy.
Plzeňská věž převyšuje kopce,
ať si chodí za mou milou, kdo chce... (Semtex)



Historické jadro Plzne obkolesuje z celej južnej a východnej strany súvislý pás parkov. Zelené plochy príjemne prekvapili. Sú plné zaujímavých zákutí, plastík a malých krčmičiek. Najradšej by sme tu zostali, teplota vzduchu sa už stihla vyšplhať na 36 stupňov. Ibaže sme ešte nevideli tú najhlavnejšiu atrakciu mesta...



Plzeňský Prazdroj


Heuréka, v úmornej horúčave sme konečne dorazili k legende. Nebudem vás unúvať siahodlhou históriou pivovaru od prvej várky v mešťanskom pivovare až po slávne ťaženie plzenského piva do celého sveta.


Na pivo sa už síce nesmierne teším, zaujíma ma však niečo iné.  Jubilejní brána. Základný kameň tohto nádherného vstupu do pivovaru bol položený v roku 1892 pri príležitosti 50. výročia jeho založenia.

Brána je prvou novorenesančnou stavbou v Plzni. Inšpiráciou pre podobu vstupu sa stal antický triumfálny oblúk Porta Gemina v chorvátskom meste Pula, ktorý je výnimočný práve dvoma oblúkmi - väčšina antických a aj neskorších triumfálnych oblúkov má totiž nepárny počet vstupov.

Vrchol brány tvorí súsošie v nadživotnej veľkosti "Pivovarnictví" a brána je od roku 1926 súčasťou ochrannej známky Pilsner Urquell. Vlani prešla rekonštrukciou a vyzerá vážne veľmi sviežo. My už tak čerstvo ani náhodou... 😉


Ešte som nikdy v našich končinách takúto čistú a upravenú fabriku nevidela.



Zaslúžené!


Outfit


Radšej sem dám fotky zo skorého rána, putovanie krížom cez celé historické jadro mesta nám dalo vážne zabrať. Holt, už nie sme najmladší... Ozaj, len čo sme dorazili domov, zavrel sa namosúrený Berner do kúpeľne. Cez dovolenku si necháva vždy narásť strnisko. Vyliezol dohladka oholený a vysmiaty ako lečo. 😃

Na outfite je najdôležitejší klobúk. Chráni pred slnkom a po noci v hoteli nemusím riešiť vlasy, hlava je upravená. No a inak - turistický look. Džínsy, tenisky, tričko. Svetrík mal byť poistkou v pivovarských sklepoch, kde je teplota len 5 stupňov. Napokon sme však zostali sedieť na pive.
Keď sme sa už konečne dostali ku prameňu. K prazdroju. K Prazdroju!!!





Outfit:
Tričko: Diesel
Džínsy: Mango
Svetrík: Zara
Ľadvinka: Mango
Taška: Replay
Okuliare: Prada
Klobúk: Tonak
Tenisky: GANT




Baba Slováková

10 komentárov:

  1. pěkné a veselé..hezké letní dny Sv.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vidíš, Cica, presne ten uhol pohľadu. Keď sa nás v kine pýtali, či chceme dôchodcovské lístky, jasné že chceme (a to sme trošku mladší od Vás) ;). Na ďalšom filme sme si ich už pýtali, slečna, že nevyzeráme, my, že zvykáme si. Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, Cica, to sa vám machruje, keď ste ešte sopľoši mladí. My tu už udržiavame paniku zo starnutia. Poniektorí :D
      Ale poučili sme sa. Odteraz už len dôchodcovské lístky!!!

      Odstrániť
  3. Ahoj Evo, mám možná ještě horší příhodu. Bylo mi tak sotva 55 a založila jsem při návštěvě shopping centra po okamžitém zásahu kadeřníka. Zavítala jsem do takového kadeřnictví, co bývá u supermarketů bez nutnosti objednávky. Slečna kadeřnice ve věku cca 20 let se mě zeptala, jestli budu uplatňovat slevu pro seniory, která byla od 60 let! A to jsem si myslela (a myslím dodnes :-)), že vypadám mladší než na svůj věk!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dášo! To len my si myslíme, že vyzeráme mlado. Mne sa zdajú ohromne mladistvo vyzerajúci skoro všetci rovesníci, aj chlapci s bielymi bradami :D
      Mladí nás vidia inak. Pre takú 20-tku je už tridsiatnička stará tetka. Nevadí, tuším sme každá zažili tento prvotný šok, nabudúce to už neprekvapí. A vieš Ty, aká som ja rada, keď ma púšťajú v električke sadnúť si???

      Odstrániť
  4. Zatoužila, ne založila, to ty automatické opravy.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mám podobný zážitok. Ja čerstvo po 50tke, sestra trochu viac a slečna na vstupe do Slovenskeho raja nám ponúkla dôchdcovské lístky. Tak sme sa rozosmiali, a začali sme navzajom doberať, ktorá z nás vyzera starsie, že slečna sa od hanby skoro pod stolík prepadla. Eva S.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Naozaj rád čítam váš blog, obsahuje užitočné informácie a krásne fotografie. Tiež rád cestujem, išiel som do Prahy, ale nemohol som to urobiť kvôli uzavretým hraniciam. Teraz pracujem https://www.ratingfx.com/instaforex platforma ušetriť dostatok peňazí na ďalšiu cestu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram