Ručné práce - veľký hit leta 2019

Dnes tu mám niečo pre krúžok šikovných rúk. S návratom módy hippies zo šesťdesiatok prikvitla i móda háčkovaných odevov zo sedemdesiatok. Ručné práce sa opäť vyšvihli na módny vrchol, berte do rúk háčiky a ihly, viažte špagáty!
Čo všetko je dnes moderné?




1. Macramé a strapce


Bez folklórnych prvkov to v nasledujúcej sezóne vraj nepôjde. Špagáty a špagátiky sa viažu do štylizovaných rybárskych sietí, tradičné vzory macramé zdobia letné tašky - a strapce okrem všemožných miest výskytu na odevoch nájdete aj na opaskoch a obuvi.


2. Háčkovanie


Krvavými slzami tu nariekam za mamičkinými háčkovanými smotanovými maxišatami! Vyzerali ako tie zobrazené od Chloé! Máti však pod ne nosila špeciálnu saténovú maxispodničku. Vyhodili sme ich, veľká chyba.

V ponuke odevných reťazcov sú handričky, označené ako háčkované, väčšinou len dajakou strojovou kamuflážou a často z umeliny. Keď už trend, tak poctivá bavlnená priadza, háčik, okuľáre na nos a cica, ideš!


3. Plná výšivka


Folklórne výšivky sú moderné už pár sezón. Nové na súčasných vyšívaných odevoch je hádam len to, že sa čoraz viac uberajú smerom ku plandavému beztvarému hipisáckemu vzhľadu.

Mňa zaujala jednoduchou výšivkou lemovaná béžová tunika zo zmesi ľanu a bavlny zo Zary. Nadčasový kúsok.


4. Dierkované výšivky: madeira, richelieu, ažúrová výšivka


Madeira je dierkovaná výšivka na textile z prírodných vlákien s plátenou väzbou. Výšivka je obyčajne v rovnakej farbe ako látka, pričom aspoň časť z nej musí obsahovať dierčenie. Dnes sa pod pojmom madeira rozumie strojovo vyšívaná látka s celoplošným, rovnomerne rozmiestneným dierovaním.

Bavlnenú strojovo vyšívanú madeiru kúpite bežne, ak však máte chuť na precízne vyšívanie, stačí touto technikou vyšiť len nejaký detail.


Pre tie najzdatnejšie borkyne, ktoré ovládajú oveľa náročnejšiu techniku richelieu (to sa obšíva povystrihovaná látka), je tu tiež dobrá správa. Odložte načas rozpracované obrusy a vyšite si napríklad spodok blúzky alebo šiat (viď šaty dole vpravo od Manga).

Ešte k madeirovej látke: romantický materiál sa používa nielen na nadýchané blúzočky a šatôčky ako kedysi. Prekvapujúco sa objavuje aj tam, kde by ste ho nečakali - na košeliach pánskeho strihu, na plášťoch či bomberoch. 


5. Čipka


Ručnú čipku som v svojom živote videla hádam len paličkovanú. Poctivú strojovú bavlnenú vídam už tiež len výnimočne. Umelohmotnej je v obchodoch až-až, neprirástla mi k srdcu. Prečo som ju teda zaradila do ručných prác?

Po prvé - vizuálne a i pôvodom je s predchádzajúcimi materiálmi v príbuzenskom vzťahu. Po druhé - použitie čipky naberá novú dimenziu, škoda by bola vynechať ju. Módni návrhári Christopher Kane, Erdem a Victoria Beckham vo svojich modeloch čipku "rozkrájali" na pásiky a geometrické plochy a pomiešali dokopy rôzne čipkové vzory. Často na oblečení pánskeho strihu. Pre tie, čo šijete, môže byť i toto inšpirácia.

Pouličnou letnou klasikou je stále aktuálne a nesmrteľné spojenie vyšívanej (háčkovanej, madeirovej, čipkovanej...) blúzky s džínsami. To sa nemôžete pomýliť.
Na záver ešte niekoľko tipov na drhané a háčkované trendové kabelky. Môžete kúpiť, môžete ale aj odkukať a vyrobiť si samé. Tú háčkovanú vľavo by som zvládla aj ja.


Obrázky: Vogue, Zara, Mango, Bonprix, Massimo Dutti





Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Právě jsem na chalupě, čili v domku, kde bydlela moje babička, a našla jsem nedodělanou háčkovanou kabelku, že bych to dokončila?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dokonči, ak stíhaš. Ja nestíham nič. Tešila som sa, ako budem v dôchodkovom veku štrikovať a háčkovať, okuliare na krku na šnúrke. Figu. Naposledy som na ručné práce mala čas pri poslednom tehotenstve. To som si len tak kysla a štrikovala. Ale to bolo už dááááávno...

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram