Volanie kmeňa

Móda hippies ma v šesťdesiatych rokoch šťastlivo obišla, bola som na ňu primalá. Nikdy som nebola fanúšičkou batikovaných gecelí, kvetovaných dlhých šiat, pierok vo vlasoch a kožených kristusiek. Dospievala som v sedemdesiatkach a to nám už vládla Burda.
Boho štýl ma neskôr aj tak neminul. Keď sa mladšia dcéra Fairy dopracovala do puberty, objavila hippies módu ako Ameriku a ja som zažívala muky pekelné. Som dosť liberálna mater, najprv som ju v tom podporovala. Reku, fajn, dievka má vlastný názor, je štýlová. Tak som jej kupovala batikované hábočky. Najmä pri návštevách Prahy, v tom čase sa s takýmto sortimentom otvárali prvé butiky.  Aj tak by na seba nič iné nenavliekla. 

Zato jej otec zúril: vyzerá ako Indiánka, ťahá sa za nami dva metre, akoby k nám ani nepatrila! 
Holt, pubertálna revolta, musíme mať trpezlivosť. Bol to však neustály boj. Jeho s dcérou i medzi nami dvomi. Pohár trpezlivosti však napokon pretiekol aj u mňa, len čo som zistila, že v tuhej zime nosí kožené remienkové sandále naboso. Prosila som, argumentovala, manžel rozpálený do biela reval ako tur... aj tak nič nepomohlo. Ani podobrotky, ani pozlotky, mala nejakých štrnásť a vlastný patent na rozum.



Napokon si nás predvolala triedna učiteľka. Správa znela, že sa to s Fairy už nedá vonkoncom vydržať. Leteli sme obaja splašení do školy: čo sa deje?! Nič sa nedeje, školské povinnosti si plní, len to oblečenie je otrasné. Podľa školského poriadku má byť dieťa primerane oblečené a basta.
Kukali sme na ňu celí vyjavení. Obaja v hriešne drahom elegantnom oblečení, to vážne len tie handry sú problém? Premeriavala si nás ako odporný hmyz a ja som v duchu odpočítavala minúty, kedy drahý manžel vyletí ako čertík z krabičky a vyrúti sa na mňa: vidíš, mám pravdu!

Ozval sa. Celkom pokojne, veľmi rozvážne sa opýtal, či naša dcéra chodí oblečená vyzývavo, neslušne, pohoršujúco. Či nosí dekolty po pupok a minisukne po zadok ako ostatné spolužiačky. Je iná, je svojská, no a? Uhral to bez toho, že by bol neúctivý alebo zvýšil hlas. Nemohla som tomu raz uveriť. A Fairy už vôbec nie. Otec sa jej zastal a práve v tomto najpálčivejšom bode ich vzájomného boja?!

Tato sa teda ako-tak zmieril s výzorom svojej dcéry a ona nám z toho postupne vyrástla. Dnes nosí sofistikovaný intelektuálny mestský štýl, ergo furt dajakú tú dizajnérsku čiernu. Ibaže najnovšie priniesla toto:

Tamtamy sa rozzvučali, duch veľkého náčelníka preslovil, pradávne kmene volajú...


Boho štýl je jedným zo súčasných trendov


Niektorí to nazývajú eskapizmom (únikovosťou), iní zrkadlením záľuby v cestovaní.  Boho štýl a aj vyloženú inšpiráciu módou hippies predviedla vo svojich kolekciách pre túto jar väčšina módnych návrhárov.

Recept na dnešný boho štýl: to tak pomiešate trochu retra, pridáte za hrsť hippie štýlu, niečo od Indiánov, môžete okoreniť aj štipkou z country alebo z rockerskej či punkovej scény.  Korálky do vlasov, okolo členkov, kde vám napadne. Z oblečenia aspoň jeden kus, ktorý bude bohémsky viať vo vetre. Nezabudnúť na strapce, háčkované veci, makramé. Čím viac farieb, tým lepšie.

Uff, nechce sa mi meniť sa na éterickú vílu ani na pestro odetú tanečnicu. Pončo s rukávmi je ale výzva a chcem to dať tak nejako po svojom. Zo všetkých tých etnických modelov, čo pochodovali po mólach, sa mi najviac páči toto:


Je to Christian Dior, prosím pekne. Kolekcia Resort 2019 bola predstavená v hipodrome v Chantilly, mala viacero tém, ja som si vybrala túto časť, inšpirovanú Mexikom. No, Mexikom... mexický ľudový odev je pestrofarebný. Toto sú Nahuovia (potomci Aztékov), Mayovia, Zapotékovia!

Spojenie pánskych košieľ so sukňami "z obrusov" je kúzelné. Tak trochu domotkaná Frida Kahlo v rôznych životných obdobiach, vtipné to je. Najviac ma zaujali odvecácke bagandže. Také nemám, vyťahujem teda svoje zánovné mohutné sandály z hrubej kože. Kúpila som ich pred pár rokmi v Írsku, všetci krútili hlavami, že som sa zbláznila, ale sú outfity, ku ktorým sa mi veru zídu. Howgh.








Tiež máte podobnú skúsenosť s pubertou vašich detí? V každom prípade buďte BOHO(vské)!
Pekný víkend vám želá Baba.

Outfit:
Pončo: Rich&Royal
Nohavice: BodyFlirt
Topánky: Zara
Náušnice: Mango
Náramky: sekáč Style na Bělohorskej
Okuliare: už veru neviem
Kabelka: z Bali




Baba Slováková

9 komentárov:

  1. Keď to nie je prehnané a prekombinované, je to pekné ako vo Vašom prípade:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A čo ty, milá Baba? Tiež naboso, naboso ?? ....Neverím, že by v tej vašej Praze, aj keď je tam blaze, bolo až tak teplo... :-)
    Inak, "kristusky" a šmatlavé sukne som nosila aj ja, ale len v lete, počas prázdnin :-)Aj teraz mi to príde také fajn... ale iba k moru. Hmm
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, si ma odhalila. Čo myslíš, ako som si spomenula na dcérinu pubertu? Jasné, že mi v tom bola zima, nuž ale k tomto akosi ponožky nejdú. Inak ja som také tie šmatlavé sukne nenosila nikdy. Aj k moru radšej krátke šortky, jajajáj, to boli časy :)

      Odstrániť
  3. Milá Evo, "hippíkovský" styl mě taky obešel, vždyť jsme stejný ročník. Měly jsme sice s kamarádkou květované kalhotové komplety, které nám ušily maminky (mně z dekoračky, jí z lesklé županoviny), ale to byla výjimka. Dcera nikdy takové sklony neměla, naopak se oblékala někdy až příliš "elegantně" (šaty a boty na podpatku do letadla atd.). Včera jsem však nějak mimoděk vyrazila do práce v outfitu, který můj muž nazval hippíkovský, i když jsem to tak ani nemyslela - smetanově bílé kalhoty a triko s krajkovou vsadkou, světle hnědý vyšívaný šátek s třásněmi a sada tří náramků ze zimního výprodeje, z toho jeden dřevěný a jeden "leopardí". Dnes jsem v sekáči ukořistila parádní boho šátek, takže proč ne boho, přiměřeně věku? Tobě to moc slušelo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Dášo... a teraz som si spomenula, že niečo také, ako opisuješ, som veru mala. Ešte na základke. Kvetovaný nohavicový kostým, ktorý sa skladal zo zvonových nohavíc a dlhšej vypasovanej vesty so zipsom. Šila mi to babička. Vieš, čo ma na tých dnešných hipisáckych veciach najviac baví? Šijú ich z prírodných materiálov. Aspoň niečo.

      Odstrániť
  4. No jasně, přesně to jsme měly taky.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram