Unikátna kubistická lucerna

Vraj reklamný pútač reštaurácie U Pinkasů s navŕšenými pivnými súdkami! Takto si robila posmešky súdobá tlač zo stĺpa s lucernou, ktorý mal na maličkom Jungmannovom náměstí osvetliť nevábny kút pri zadnej časti kostola Panny Marie Sněžné. So slávnou reštauráciou nemal však nič spoločné a kedysi vysmievané dielo dnes ako klenot zdobí obálky množstva publikácií o architektúre. Kubistická lampa architekta Emila Králíčka.

Kubistická ikona


Pražská kubistická architektúra je svetovým unikátom. Preslávili ju nielen známe vily, ale i drobná architektúra, ku ktorej sa radí aj Králíčkova lampa. Je jediná svojho druhu na svete.




Vznikla v rokoch 1911-1913 v rámci dostavby stredovekej budovy Adamovy lékárny na Václavskom náměstí. Stavba dostala ďalšie podlažia a novú fasádu s prvkami secesie, kubizmu i moderny. Počas projekčných prác vzniesol magistrát požiadavku upraviť aj zadnú časť objektu a priľahlé priestranstvo na Jungmannovom náměstí. Emil Králíček navrhol dva záhony s kríkmi, trávnikom a lampou. Dnes, po úprave pešej zóny, stojí lampa na dláždenej ploche. 


V tej dobe architekta zaujal práve rozvíjajúci sa kubizmus, solitér teda navrhol v tomto modernom štýle. Driek stĺpa je z umelého kameňa s jednoduchým plastickým dekórom striedajúcich sa hladkých a žliabkovaných trojuholníkov. V dolnej časti je praktická kamenná lavička. Samotná lucerna z kovu a skla má tiež kubistické tvaroslovie. 


Na lavičke radi posedávajú zatúlaní turisti, táto časť námestia je dosť tichá a nenápadná. Sedeli tam, aj keď sme prišli fotografovať. Rýchlo sa však dovtípili a uvoľnili pľac. Hojne používaná lampa je však už len replikou. Originál sa nachádza v Galerii hlavního města Prahy.


Kubistický skvost v spojení s gotickou bránou i súčasnou kamennou dlažbou ma inšpiroval k vytvoreniu outfitu, založenom na podobnom princípe kombinácie rôznych štruktúr v odtieňoch hnedej farby. S jediným výrazným farebným akcentom.




Unikátna kabelka


Mongolská výtvarníčka Otgon Erdene Erdenebat, pre českých priateľov jednoducho Adža, šije personalizované kabelky. Je milovníčkou minimalistického štýlu a prírodných materiálov. Koža, ktorú používa, je sekundárnym produktom z mongolského dobytka, chovaného kvôli mäsu, spracovávaná a farbená bez chemikálií za pomoci bylinných macerátov podľa tradičných mongolských receptúr.

Tvorba kabeliek je len Adžinou záľubou, vedľajšou prácou. Návrhy na kabelky vznikajú pri stretnutí s klientkou - spoločne kabelku vymyslia a nakreslia, každá je teda originál.


Len taká pikoškoidná odbočka: Adža v Prahe najprv študovala, potom sa vydala za Čecha a jej české detičky sa narodili s modrými riťkami. S takzvanými mongolskými škvrnami, "modrinami", ktoré najneskôr do piatich rokov zmiznú. Vôbec som nevedela, že čosi také existuje, pritom to má 95% detí z východnej Ázie a Mongoli všetci. Zaujímavé. Trochu som pogooglila a zistila som, že sa veru môžu vyskytovať aj u nás. Ak sa vám, milé babičky najmä z južného Slovenska, narodí vnúča s domnelými modrinami na zadku, niekto z predkov preniesol húnsky gén. U Maďarov sa mongolské škvrny vyskytujú v 22,6%. Viacej TU.



Z pleteného ponča, v ktorom som sa producírovala v januári, som už radostne odopla kožušinu. Outfit s vlneným rolákom je ešte teplý, ale už takmer jarný. Neviem sa tej jari akosi dočkať.

Jungmannovo náměstí býva vo februári poloprázdne, do ďalšieho outfitu som sa prezliekala rovno pri lampe. Hehe, do sukne. Ako sa to dá? To prezradím v nasledujúcom článku.

Outfit:
Pončo: Kara
Rolák (viac ako desaťročný): Lerros
Nohavice: Mango
Topánky: Vagabond
Šál (viac ako desaťročný): Pietro Filipi
Okuliare: Mr. Boho, predáva butik Phantasya pri zastávke Arbesovo náměstí v Prahe 5
Brošnička: autorský šperk Juraj Jaroš, predáva Teo galéria v Banskej Bystrici na Národnej ulici
Kabelka: Adža Erdenebat, adzaerdenebat@gmail.com





Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Ten pocit, keď sa veci a záujmy mojich blízkych skĺbia dohromady. Ďakujem, mami a Adža, za vašu tvorbu a inšpiráciu! Pragmatická

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem za dobrý tip, tá kabelka je ozaj skvelá! Bozkávam.

      Odstrániť
  2. Myslím, že pochvalu od dcery není možné překonat ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Toto je jeden z tých sofistikovaných outfitov, ktoré na fotke tak dobre neukážu, ako v skutočnosti. Striedma farebnosť, fajné materiály.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram