Tajomná dáma z obrazu

Niet v Banskej Bystrici slávnejšieho a milovanejšieho obrazu ako je žiarivý a pestrofarebný Trh v Banskej Bystrici od Dominika Skuteckého. Plátno je vysoko cenené i za hranicami Slovenska a Banskobystričanom pripomína zabudnutú atmosféru starej Bystrice.

Dominik Skutecký: Trh v Banskej Bystrici


Maliar európskeho významu namaľoval obraz krátko po tom, ako sa po dvoch desaťročiach, strávených v Benátkach, natrvalo presťahoval s celou rodinou do starej vlasti. V Banskej Bystrici si dal podľa vlastných návrhov postaviť novorenesančnú vilu benátskeho štýlu a v meste žil až do svojej smrti.





Samotný obraz (1889) popisuje atmosféru doby spred vyše sto rokov, kedy sa na banskobystrickom námestí konali pravidelné chýrne jarmoky. Jedným z úmyslov maliara bolo zobraziť svoju ženu a deti, ako sa tu nenútene udomácňujú. Ústrednou postavou obrazu je maliarova manželka s červeným slnečníkom, pred ňou stojí dcéra a pod šiatrom sa hrajú malí synkovia.


Umelec chcel nepochybne zvečniť svoju manželku, o čom svedčí v Maďarsku nedávno objavená štúdia k obrazu. Na nej je jeho žena Cecília, rodená Lévyová. Čierna uhrančivá Židovka, v tom čase už niekoľkonásobná matka. Ibaže na definitívnom obraze je svetlovlasé mladučké dievča. Kto je tá tajomná dáma s dáždnikom?

Dominik Skutecký: Podobizeň manželky (1887)



Kunsthistorici dodnes o identite postavy z obrazu vedú vášnivé spory. Pravnučka Adolfa Holescha - maliarovho priateľa a staviteľa spomínanej vily - totiž tvrdí, že na obraze je jej stará matka, Holeschova dcéra Margita. Vtedy sedemnásťročná najkrajšia žena v Banskej Bystrici. Vraj chodila umelcovi pózovať na námestie vždy v pravé poludnie, za priameho slnečného svetla, aby mohol zachytiť všetky svetelné efekty, najmä priesvit cez dáždnik. Dôkazom má byť šál z obrazu, ktorý majú potomci krásnej Margity dodnes.


Prečo je na obraze v úlohe manželky iná žena, nik nevie. Bola Margita náhlou maliarovou múzou, alebo len v tom čase nemohla pani Cecília z nejakého dôvodu pózovať? Obraz bol totiž robený na zákazku do múzea v Budapešti. Mestská rada ho po nejakom čase ale vrátila. Chceli podobný obraz, ale z budapeštianskeho prostredia. Dominik Skutecký namaľoval i ten, no nezachoval sa. Zhorel. Trh v Banskej Bystrici tak zostal na Slovensku. Doma, vlastní ho Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici a väčšinou býva vystavený v Stálej expozícii Dominika Skuteckého v jeho vlastnej vile.

Po stopách obrazu


Do môjho bývalého bydliska som prišla len na jeden-jediný deň kvôli významnej rodinnej udalosti. Dielo majstra Skuteckého je moja srdcovka, inšpirovaná obrazom som si veru i korálovočervený dáždnik zakúpila. Najprv sme šli pátrať po nejakom trhu a veruže sme i našli. Krásny kvetinový. Dážnik na týchto fotografiách nie je len dekoráciou. Lialo ako z krhly. O magických svetelných priesvitoch cez jeho látku nemôže byť ani reči.



Napriek dažďu sa na fotografiách ešte smejem, zberali sme sa totiž i do vily v nádeji, že môj milovaný obraz opäť uvidím.
Neuvidela som ho! Len minulý týždeň putovala dáma so slnečníkom do Bratislavy. Dostane nový make-up, obraz sa bude reštaurovať až do februára.
 Vidíte to sklamanie?


Obraz je skutočným symbolom mesta. Najnovšie je jeho ústredný motív použitý v mozaike čerstvo otvoreného nákupného centra. O stavbe samotnej, jej umiestnení i význame by som tu mohla polemizovať, nápad s mozaikou je však výborný.

Predsa si len pred banskobystrickou ikonou zapózujem.






Obraz bol len inšpiráciou pre vytvorenie outfitu. Lebo čo sa aj rozdrapím, nikdy nebudem vyzerať ako šťavnatá sedemnástka. A už vôbec nie v oblečení modernom pred sto rokmi. Pridávam čiapku, až teraz som s celkovým výsledkom spokojná.
Idem na rodinnú oslavu. Čože je to šesťdesiatka, idem gratulovať k deväťdesiatke!



Reprodukcia obrazu (určite nakuknite, obraz sa dá zväčšiť, uvidíte, že dáma má svetlé vlasy i oči): web umenia

Outfit:
Kabát: Zara
Nohavice: Zara
Pulóver: Lindex
Šál: Zara
Čiapka: Zara
Náušnice s bronzovým náterom: Veronika Vysloužilová 





Baba Slováková

17 komentárov:

  1. Zase som sa niečo nové o umení naučila.😀

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Geniálne, Evi. Eva Č.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evo, sluší ti to i s tím šálem kolem hlavy. Krásný a moc elegantní podzimní outfit. A ty náušnice jako by k tomu byly vyrobené na zakázku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to s tým šálom okolo hlavy ozaj fajn, len nepraktické, skĺzava dole a sponky som nechcela. Tie náušnice sme s Veronikou vyberali priamo ku šálu. Rozmýšľala som ešte nad rovnykými čiernymi, na fotkách by boli výraznejšie. Ibaže tieto bronzové v reále vyzerajú lepšie. Ten lesk tomu dáva šmrnc.

      Odstrániť
  4. Opět úžasné fotky!!!! Nevěděla jsem,že ženy z oblasi Bánské Bystrice jsou tak krásné!!!! Anežka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, vďaka, Anežko, to tam máme také špeciálne hniezdo :D

      Odstrániť
  5. Evi, výborná si...už Ťa len namaľovať... mb

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...aj autorke foto díky..chcela by som Vás obidve pri fotení vidieť...škoda, že sme boli na východe...uvidíme sa v Prahe v novembri...teším sa, mb

      Odstrániť
    2. Ďakujem za nás obidve a fotenie uvidíš, keď prídeš do Prahy!!! Teš sa!

      Odstrániť
  6. zisťujem, že mám hlboké medzery o slovenskom maliarstve. Moja stará mať a všetky tetky zas chodili v takých kikliach a šatkách , Nevedela som si ich predstaviť mladé a farebné, aj keď iba na pozadí. Jana K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Medzery doplnené :D Nuž, ideál krásy bol pred sto rokmi iný ako dnes, ale verím tomu, že mladé ženy boli i vtedy nádherné.

      Odstrániť
  7. Teď jsme krásné i my, staré baby.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. a na jednej z fotografií sa vznášate ako duch... bez nôh

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram