Müllerova vila

Tuho som rozmýšľala, kde luxusnú dlhú sukňu od známej českej návrhárky Ivany Mentlovej, navrhnutú pre českú značku Pietro Filipi, nafotím. Chce to žltú fabu a neobyčajnú stavbu. Stavbu svetoznámu, o ktorej sa všade píše a chodia sa na ňu pozerať nielen turisti ale najmä architekti zo všetkých kútov sveta. Nuž, takú mám rovno pod nosom a ešte je to aj moja srdcovka.

Najznámejšie žlté okná v Prahe


Musím povedať, že Müllerova vila vo vilovej štvrti Ořechovka sa zdá byť pri pohľade od ulice mimoriadne hnusnou škatuľou s rozhádzanými a neproporčne malými oknami. Samotný jej autor, rakúsky architekt Adolf Loos, sa o fasáde vyjadroval v tom zmysle, že ľudské obydlie by nemalo byť krásne zvonka ale zvnútra. Okná teda prispôsobil vnútornej dispozícii stavby, ktorou je geniálne navrhnutý tzv. Raumplan (priestorový plán). Navyše stavebný úrad v tejto štvrti nepovoľoval viac ako dve obytné poschodia, to tretie bez okien bolo v projekte deklarované ako "strešné hospodárske miestnosti" a stavbe na kráse nepridalo. V skutočnosti je tam okúzľujúci orientálny salónik s francúzskymi oknami, smerujúcimi na rozľahlú strešnú terasu.



Prosím, nehovorte, že ide o nejakú socialistickú krabicu! Táto konštruktivistická vila bola postavená v rokoch 1928-30 a v období obľuby ľúbivých historizujúcich viliek vyvolala v Prahe hotový poprask. Pevnosť bez akýchkoľvek ozdôb, no a tie žlté okná!


Obytné miestnosti umiestnil architekt netradične smerom na sever a východ a mal na to dobrý dôvod. Vila stojí na svahu a práve tieto svetové strany poskytujú panoramatické výhľady do údolia a na Pražský hrad.

Otvor bez okna na terase rámuje Hrad ako obraz. Zatiaľ čo uličné fasády sú hladké, prázdne, neprívetivé, steny od záhrady sú porastené popínavím paviničom trojlaločným (tzv. psie víno), kamuflujúcim hrozivú výšku stavby a meniacim súkromný vonkajší priestor na útulný zelený raj.

Raumplan


O slávnej 3D dispozícii Adolfa Loosa sa mi dlho vykecávať nechce, pretože dnu sme tentokrát neboli a len tak nakúkali do záhrady cez plot. Fotografie teda nemám a keďže som vo vile už bola, musím povedať, že som veru ešte nevidela taký záber, ktorý by tú nádheru dokázal verne vystihnúť. To musíte jednoducho vidieť! Tak či onak - dnu je fotografovať zakázané.

Takže vás môžem len informovať, že Raumplan je originálna priestorová koncepcia, ktorú jeden z najväčších architektov tej doby priviedol práve v tejto vile ku vrcholu. Stavba nie je jednoznačne delená na poschodia, pretože každá miestnosť má inú výšku a podlahy nie sú kladené v jednej rovine. Predstavte si to tak, že sa z miestnosti do miestnosti dostávate cez rôzny počet schodov, niektoré miestnosti sú vzájomne pohľadovo prepojené, architekt sa hrá s priestorovými ilúziami. Ku tomu v obkladoch stien použité luxusné materiály, akými sú napríklad zelenosivý mramor, dýha citrónovníka či mahagónu... a harmónia medzi moderným konštruktivizmom a klasicizujúcim anglickým štýlom. Okázalosť a krása vnútorných priestorov kontrastuje s jednoduchosťou fasády. Nijaký div, že sa práve v týchto interiéroch nakrúcali mnohé prvorepublikové filmy a dodnes vilu navštevujú všetci milovníci kvalitnej architektúry.

Müllerova vila je národnou kultúrnou pamiatkou, patrí Magistrátu hlavného mesta Praha a pozrieť si ju môžete len po predchádzajúcej rezervácii TU





Outfit alebo Ivana Mentlová pre Pietro Filipi


Návrhárka Ivana Mentlová tvorí už niekoľko rokov pre Pietro Filipi prémiovú kolekciu Silverline
Z nej (sezóna jar/leto 2018) je i táto nádherná sukňa. Bola to láska na prvý pohľad.


Ku sukni som vyhrabala staršiu hodvábnu blúzku, ktorej farebnosť je tón v tóne s jej predným dielom. Myšlienku zacapiť si štekle som zavrhla. Jednak by ma v nich v horúčave boleli nohy a druhák - už by príliš posunuli outfit do kategórie mladých cicušiek. Z podobného dôvodu, nech to celé nie je muchi muchi (priveľmi cicovské), nedávam ani svetloružovú či metalickú listovú kabelku. Obe sa hodia, ale nie na obyčajnú prechádzku. Volím vintage koženú kabelku vo farbe vlasov, ktorá tú celú doladenosť trochu "rozbíja".


Suknica dostala bračekov v podobe týchto náušníc.



Cítim sa ako hviezda strieborného plátna a v tejto chvíli radostne zabúdam, koľko mám v skutočnosti rokov!


Myslíte si, že je takýto outfit pre šesťdesiatročnú ženu priodvážny? Nuž, ja si to nemyslím.
V tejto kombinácii, čo tu predvádzam, je vhodný napríklad i na večeru kdesi v lepšej reštaurácii, prípadne na nejakú menšiu spoločenskú udalosť.

Outfit:
Sukňa: Pietro Filipi
Blúzka: ušitá krajčírom zo surového thajského hodvábu
Náušnice: Mango
Šlapky: Joop!
Kabelka: zdedená, najmenej 50-ročná
Okuliare: Mr. Boho





Baba Slováková

7 komentárov:

  1. Kráááásne, teda aj tá vila (:. A vďaka za tip na výlet. Tú vilu musím vidieť. Pekný deň. Ľubica

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano, ten outfit je priodvazny, nie kazda -siatka nan ma gu..eeehm, odvahu a postavu a X-factor.
    Vam slusi nesmierne, mate v nom smrnc.
    Mullerova vila zvonku a jej okolie su krasne. No a okna typu jedno sem, druhe tam, velkost aku mame, ma uplne dostali.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne. Čím som staršia, tým som "slobodnejšia" a mám viac a viac odvahy. O čo menej ukazujem kolienka, pliecka a kozenky, o to viac sa púšťam do farebne i strihovo odvážnejších kreácií :D
      Tie okná sú celkom premyslené, keď sme fotili, sedeli tam na zemi dvaja nemeckí študenti architektúry a tú fasádu si skicovali. V nemej úcte.

      Odstrániť
  3. Krásná vila i víla! Moc vám to sluší a vůbec by mě nemapadlo přemýšlet o tom, zda to je nebo není moc odvážné. Byla jsem na výstavě Adolfa Loose kdysi ve Vídni, součástí byl i rekonstruovaný interiér, no nádhera. Ale v té pražské vile jsem ještě nebyla, to musim dohnat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidieť túto vilu je ako "povinná četba". Ani mne to najprv nenapadlo, že by bol outfit nejaký nepatričný, to mi došlo, až keď mi viala sukňa v střešovických uliciach. Že či mi nešibe, mi tak napadlo. Ale asi nie, lebo som mala radosť, tak čo?! Ďakujem za kompliment!

      Odstrániť
  4. Loosovu vilu jsem navštívila hned po její rekonstrukci, provázel nás dnešní ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Zvenku opravdu vila nijak neuchvátí, naopak vevnitř vám spadne brada. A je skvělé, jak vilu restaurovali opravdu pečlivě, našli výrobce původního linolea, starý sporák z té doby (majitelka měla radost, že za něj dostala nový, moderní ). Stojí za návštěvu, stejně jako jako Loosova další stavba - Winternitzova vila na Smíchově. Alena

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram