Oranžéria na Pražskom hrade

Odvážna high-tech konštrukcia, tvorená diagonálnymi trubkami z nerezovej ocele vzdáva hold najznámejšiemu českému chrámu. I keď sa to na prvý pohľad nezdá, autorka Oranžerie Pražského hradu, česká emigrantka Eva Jiřičná, sa inšpirovala gotickou svätovítovskou katedrálou. Neveríte? Treba sa len na obe stavby pozorne zadívať...


 

Oranžéria Evy Jiřičnej


Že nijakú gotiku na skleníku z roku 1999 nevidíte? Najexponovanejšie miesto v Českej republike, Pražský hrad, nie je zakonzervované. Naopak - neustále dochádza ku jeho rozvíjaniu, dostavbe i vkladaniu súčasnej architektúry do jeho areálu. V tomto duchu znelo i zadanie pre výstavbu novej oranžérie v Královských zahradách - stavba musí rešpektovať historickú funkciu miesta, zároveň však oslovovať architektonickou rečou konca 20. storočia.


Príjemná paralela s Katedrálou svatého Víta, Václava a Vojtěcha spočíva predovšetkým v diagonálnom rozmiestnení trubiek, tento vzor zrkadlí pravidelné kosoštvorce strešnej krytiny chrámu. Tyrkysová farba skla evokuje farbu škridieľ i medenkou zájdené strechy veží. Za najvtipnejšiu paralelu však považujem použitie vonkajšieho oporného systému. Práve gotické stavby sa vyznačujú prenášaním svojej tiaže do vonkajších konštrukcií (to sú tie stĺpy s oblúkmi, čo stoja mimo katedrálu).


V prípade skleníka je vonkajšia nosná sieť navrhnutá najmä z dôvodu špecifickej mikroklímy. Vysoká vlhkosť by dala oceli poriadne zabrať. Už tam tú inšpiráciu badáte?

Realizáciou oranžérie získala Praha 100 metrov dlhý zaujímavý exemplár z dielne britského high-techu.


Babinec


Tri "pražské naplaveniny" 55+ sme sa nechali zlákať výstavou orchideí slovinského Arboréta Volčij potok, s ktorým Hrad pravidelne spolupracuje. Udržiava sa tak odkaz na slovinského architekta Jože Plečnika, ktorý za prezidenta T.G. Masaryka Hrad prestaval.


Tešili sme sa veľmi, zostali sme však pred zamknutými dverami skleníka stáť. S dlhým nosom. Nikde nijaký odkaz, prečo je expozícia zatvorená. Máme, holt, smolu. Ani dovnútra nevidíme, automaticky riadené vnútorné žalúzie sú zatiahnuté. No tak nič... deň je krásny, popoludnie ešte mladé a kým sa pešo dostaneme až na Strahovský klášter, poobrážame najznámejšie hospody. Nas ne dogoňat!


Outfit


Jediné šťastie, že som sa handrami zladila so stavbou a nie s kvetmi, ako som pôvodne mala v pláne. Takže najprv fotíme a až potom hurá na pivo! Strieborno-tyrkysové oblečenie dopĺňa náhrdelník z diagonálne rezaných "kameňov". Škoda len, že v ostrom slnku sa "mramorová" kresba stráca.



Kabelka z brúsenej kože má rovnakú farbu i striebristý lesk ako sukňa. Ku týmto dvom veciam si môžem obliecť hociaké tričko podľa nálady.



Napokon je dobre, že tu niet ani živej duše. Už by ma zrejme naháňali ako uličníka. Štverigám sa na strechu, juchuchu.




Oranžéria je nielen krásna ale i dômyselná stavba. Patrí, podľa vás, moderná architektúra do areálu Hradu?

Outfit:
Sukňa: Pepe Jeans
Tričko: Zara
Kabelka: Zara
Náušnice: Zara
Náhrdelník: Mango
Tenisky: Converse

Foto orchideí: http://www.kudyznudy.cz




Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Jasně! Eva Jiřičná je skvělá ženská, a to nejen pro svoji tvorbu. Je inteligentní, vtipná, milá a k tomu ještě dobře vypadá.Měly bychom ji zvolit za čestnou předsedkyni klubu 55+. Pražský hrad nemůže být nedotknutelná konzerva, to bylo jasné už Plečnikovi a Masarykovi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevedela som najprv, že oranžériu projektovala ona, poznám ju najmä ako interiéristku. A áno, je to po všetkých stránkach skvelá a talentovaná žena!

      Odstrániť
  2. Deinen Look finde ich heute besonders klasse. Anette

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram