Hotel Ještěd

Interiéry stavby storočia vyzerajú ako dajaké kulisy zo starého sci-fi filmu. Tak trochu vesmírna loď s hviezdičkami na strope. Máme objednaný stôl, prezliekam sa do elegantno-dovolenkového outfitu a pokým nám Dano stráži chladnúcu sviečkovú (netušili sme, že ju donesú hneď), my so Zuzkou obeháme všetky priestory.

Nadčasové interiéry na mieru


Ještěd je výnimočným dokladom nádejných 60-tych rokov a protikladom následnej normalizácie. Na začiatku 70-tych rokov bol návrh interiéru na mieru takmer nerealizovateľný. Keď sa dívate na tieto fotografie, musíte si uvedomiť, v akých časoch interiér vznikol. Doslova na hranici ilegality, bojujúc so vtedajšou ideologickou agresívnou tuposťou. Len tak dokážete oceniť jeho krásu a výnimočnosť.




Pri malosériovej výrobe pre Ještěd vznikali kuriózne situácie, keď sa napríklad fingovane omeškala dodávka plastových štítov pre Verejnú bezpečnosť, aby bol plast pre výplň schodiskového zábradlia.

Betónovej stene kraľuje pôvodná sklenená plastika Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtovej, znázorňujúca meteority prenikajúce do veže. Úprava drieku predstavuje vyrastanie veže zo skaly.



Reštaurácia s planetárnymi svietidlami.


Krivé zrkadlo odráža elegantný high tech s kozmickými prvkami.


Súbor nápojového skla výlučne pre reštauráciu na Ještěde. Návrh Karel Wünsch (1970), výroba Moravské sklárny Květná. Získané od súkromných darcov v rokoch 2012-2013.

Od súkromných darcov... Kedysi bývalo dobrým zvykom odniesť si odtiaľto suvenír, ergo niečo si ukradnúť. Poháre a šálky tu mizli ako teplé rožky, však nikde inde podobné neboli.


Keramická stolovacia súprava od toho istého autora.


Hotelová časť

Sem je vstup pre nehostí zakázaný. Zakrádame sa potichu hore schodmi, čo ak nás tu niekto chytí?! Túžba vidieť slávne zavesené vajíčkové kreslá je však silnejšia. Zuzana sa mi smeje: cica, zabudla si, koľko máme rokov??? Ak nás chytia, tak nás odtiaľto úctivo vykážu, po zadku už nedostaneš.
Recepcia hotela. Našťastie tu práve nik nie je. Steny sú pokryté tepanými plechmi (rovnako i vstupné dvere do objektu) od Miloša Kokošku.


Schodisko vedie vnútrom nosnej betónovej rúry. Fotografie sú tmavé, osvetlenie je len umelé. Autorkou keramických obkladov schodiska a hotelovej chodby je Děvana Mírová.


Kovanú mrežu, zloženú z častí roľníckych vozov a náradia, vytvoril Jaroslav Klápště.



Futuristické vajíčkové kreslá na chodbe hotelovej časti. Dlho boli čalúnené hnusným umelohmotným poťahom. Ku 40. výročiu stavby dostali repliku pôvodného chlpatého a veľmi príjemného poťahu. Takto kreslá vyzerali v čase otvorenia Ještěda, ich štýl evokuje slávne "kozmické" filmy konca šesťdesiatych rokov. Autorom interiérov i všetkého nábytku je Otakar Binar.



No hej, celkom som zabudla, koľko mám v skutočnosti rokov.


V časoch porevolučných, keď ještedská komunikačná veža patrila súkromnej spoločnosti, sa starý, na mieru navrhnutý, nábytok vyhádzal pred hotel a ľudia ho kupovali za facku. Dnes má obrovskú hodnotu. Postupne sa interiéry dostávajú do pôvodného stavu a nový mobiliár v hotelovej časti opäť navrhoval Otakar Binar. Takto vyzerajú dnešné kozmické hotelové izby:

fotografia: https://jested.cz/en/press-kit
Zo salónika sa zachovalo jedno-jediné kreslo. Podľa neho boli vyrobené súčasné repliky. Tapisériu na stene vytvoril Vladimír Křečan.


Etapovité navracanie interiéru do pôvodného stavu stojí obrovské peniaze a je financované z rôznych zdrojov, o.i. i zo zbierky. Našťastie sa už mnohé veci podarilo uskutočniť. Stavba je od roku 2007 nominovaná na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, kým sa však tak stane, mohlo by byť neskoro. O znovuzrodenie Ještěda sa zaslúžili podobní nadšenci ako boli tí, ktorí ho budovali.

Outfit


je ponáškou na 60-te roky. Do šatníka mi pribudol krátky letný svetrík, ktorý opticky vytvára ilúziu štíhleho pásu. A áno, najprv sme fotili ten vonkajší "skalpovací" turistický outfit. Celkom nelogicky. Stačilo však vlasy prečesať a ajhľa, koľká frizúra. Blahorečím čitateľke "m", ktorá ma vydurila ostrihať sa.




Outfit:
Sukňa: Mango
Tričko a svetrík: Lindex
Kabelka: Mango
Náušnice: Mango
Sandály: Tamaris
Okuliare: Mr. Boho

Súvisiaci článok: Stavba storočia





Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Krásný článek. Ještěd mě popravdě na přespání taky dost láká. :) Byli jsme loni jen v restauraci a moc jsem si to užila. :) krásné dny, Iva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu! Tiež som bola uchvátená, lebo je sakramentský rozdiel vidieť fotky a čítať - a zažiť to naživo. I s tým vetriskom, dodal tomu divokú šťavu.

      Odstrániť
  2. Love the polka dot skirt and this adorable straw circle bag! Lisa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Outfit krásný a vlasy wow. Nebola som tam, musím to napraviť. Vďaka za inšpiráciu. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Táto frizúra je doslova "fúkaná" :D :D :D
      Ještěd ma doslova uchvátil, treba to ísť kuknúť.

      Odstrániť
    2. Opravdu moc pěkný článek. Ještěd se mi líbí a láká mě jeho opětovné navštívení. Ten outfit je naprosto skvělý. :)

      Odstrániť
    3. Ďakujem, Barbora, za milý a povzbudivý komentár!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram