Na krásnej modrej Vltave

Vo Veľkonočný pondelok sa mi už moje detiská rozpŕchli. Mne sa však vodenky veľkonočnej i tak zachcelo, hoci už kúpači u nás kľučky priam netrhajú. Deň to bol ako maľovaný, do Prahy konečne dorazila jar. Ku Vltave pôjdeme, kam inam?




Pod Karlovým mostom sa po prvýkrát v živote zaujímam o ponuku plavby po Pražských Benátkach i po Vltave, ktorú tu už roky otŕčajú fakt neprehliadnuteľní plavčíci.


Lístky na malú drevenú loď nie sú vôbec lacné, v cene je však i návšteva Muzea Karlova mostu.


Čertovka. Neveriacky zírame na malú bárku, do ktorej máme nastúpiť. Vraj je to len transfer ku lodi. Napokon sa ukáže, že je to príma dobrodružná plavba kanálom a celou šírkou rieky ku opačnému koncu Karlovho mosta. Na takejto škrupinke celkom sranda.


Kapitán je Vltavou krstený čistokrvný domorodec, strach nie je na mieste.


Cesta do hlbín mesta. Naloďujeme sa pod prvým oblúkom Karlovho mosta. Ten nižší oblúk v pozadí je prvým a jediným zachovaným oblúkom dnes už neexistujúceho románskeho Juditinho mosta (postavený v rokoch 1158-1172, zničený povodňou v r. 1342). Kvičím nadšením. Dávno som ho túžila vidieť, dnes som ku nemu prišla ako slepá kura ku zrnu.

Juditin most bol najstarším kamenným mostom v českých krajinách a jedným z najstarších v strednej Európe. V tom čase sa kamenné mosty nachádzali už len v Regensburgu (Řezno) a v Drážďanoch. Vybudoval ho kráľ Vladislav II. a pomenoval ho podľa svojej manželky, ohó!


Tak si najprv vychutnáme plavbu po Vltave a nevšedné pohľady na staré známe miesta...




... a sme späť v kanáli Čertovka, v časti, ktorá sa nazýva Pražské Benátky.


Ahooooj!!!


V Muzeu Karlova mostu mi padá sánka. V pivničných priestoroch je totiž ďalší oblúk Juditinho mosta! Objavený len pred pár rokmi. Znamená to, že oblúk, ktorý bol doteraz považovaný za prvý, je v poradí až druhý. Archeológovia nenúnavne hľadajú zbytky stredovekej stavby i na dne rieky.


Vltavu sa nám opustiť veru nijakovsky nechce, zájdeme na drink na terase nad riekou, patriacej ku reštauračnej lodi Matylda.






Outfit


Mám tepláky, dievčence. Gate sú ozaj z teplákoviny a s gumou v páse, neskutočne pohodlná handrička. Čo mám viac dodať? Mariňácky štýl sa mi nezunuje nikdy!




Farebnosť je pre môj farebný typ nie práve ideálna. Ku modrej a červenej preto nevolím obligátnu bielu, ale béžovú. Béžové je tričko, náušnice, tenisky, ba i ponožky.


Kým svieti slnko, pokorzujeme ešte po náplavke Rašínovho nábřeží, potom hore schodmi a po nábreží naspäť na električku.


V neskoré popoludnie sa kabát opäť náramne hodí. Ahoj, Vltava, ahoj, ahoooj!


móda pre staršie ženy | jarný outfit | námornícky štýl | ako sa obliekať po päťdesiatke | trendy 2018

Outfit:
Kabát: Zara
Nohavice: Lindex
Tričko: Lindex
Náušnice: Lindex
Sveter: Zara
Ponožky: Calzedonia
Topánky: Vagabond
Kabelka: Department Twórczosci
Šál: Tommy Hilfiger
Klobúk: Tonak



Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Júúúj, Evi, toto sa mi páči!! PARÁDNY výletík, aj tie tepláky sú na mieste, ak by bolo treba doplávať, predsa si nenamočíš nejaké vlnené elegánky :). A čože to chlipkáš? Jahôdkovú Margitu? :))) Tiež dobre farebne zladená. Pozdravuje cica.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Zuzi, ďakujééééém! Najlepšie na tých gatiach je to, že sa tvária ako vlnené elegánky :D
      Tak veru, jahôdky s tequilou sú to. Samo, že som si drink vybrala ku outfitu :D :D :D

      Odstrániť
  2. Krásné a poetické! Raduji se s vámi, že je konečně jaro. Váš dokonalý outfit mě inspiroval, na služební cestu jsem vyrazila také v modročervenobílé barevnosti. Mějte se krásně!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akurát sa nám tu kvalitne rozpršalo, je po mojej radosti z teplých dní. Ale víkend vraj bude zase slnečný, neviem sa jari nabažiť.
      Teším sa, že som Vás nabudila, tiež sa majte krásne!

      Odstrániť
  3. Nevím za co víc děkovat, za krásné procházky Prahou nebo ještě krásnějšími aktuálními "ohozy", psala bych to nejraději za každým vaším příspěvkem....
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoy! Looking so smart in that great outfit! Kristin

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Úžasná kombinácia ♡ Petra

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram