Galerie Mánes

Oslepujúca beloba a mäkké svetlo prúdiace cez obrovský svetlík - taká je dnes výstavná sieň Mánes po rekonštrukcii. Ikonický výstavný priestor, pražská galerijná legenda má opäť svoj pôvodný vzhľad.





O vzniku architektonickej legendy som písala v minulom článku. Dnes nakukneme do jej útrob. Koná sa tu výstava, ktorá nás obe s dcérou lákala už dlhší čas. Stíhame to len tak-tak, v posledný deň jej inštalácie.


V dôsledku necitlivých zásahov do interiéru i exteriéru v posledných 80 rokoch stratila výstavná sieň svoje čaro. Od apríla 2012 prešla budova rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá jej navrátila nielen pôvodný ráz, ale vybavila tiež objekt modernými technickými zariadeniami (napríklad klimatizáciou, náhradným zdrojom elektrickej energie, pribudol bezbariérový vstup).

Vďaka rekonštrukcii môžeme dnes Mánes vidieť približne tak, ako vyzeral pri svojom vzniku v roku 1930 - obohatený všetkým, čo náleží modernej galérii dnešnej doby.


Zrekonštrovaný svetlík.


Pavel Brunclík - Paralely


Vypravili sme sa na výstavu aktov súčasného českého fotografa Pavla Brunclíka (nar. v roku 1950). Autor je známy ako uznávaný komerčný fotograf, popri reklamnej fotografii sa však venuje i vlastnej umeleckej tvorbe. 


Téma aktu fascinuje umelca už od čias štúdií. V rokoch 2005 - 2007 sa ku tejto téme opäť vrátil a spoločne so sólistami Národního divadla nasnímal veľký fotografický súbor venovaný estetike tela.


Toto je fotografia, ktorá sa mne páčila najviac. Pavel Brunclík rád používa bežnú fotografickú techniku, prirodzené svetlo. Má silný zmysel pre detail, kontrast a dramatickú kompozíciu.



Outfit


Investovala som do letnej rozviatej sukne.  Módne značky dnes rady vyšperkovávajú svoje oblečenie i obuv stuhami s opakujúcim sa nápisom. Názvom danej spoločnosti. Je to taká reklama zadarmo, panebože, mne sa však ten (spravidla čierno-biely) typografický prvok páči.


Naberaná sukňa pre žienky v zrelom veku vhodná veľmi nie je. Tento strih a nápadný pás len zdôraznia neexistujúci driek. Riešenie som však našla už v kabínke pri skúšaní. Vestička, krátka bunda, krátke sako - to všetko je dobrou kamuflážou.



Sukňu v lete určite vynosím, teraz som vyskúšala teplejší jarný outfit. Mám tenulinké, takmer neviditeľné pančuchy (8 DEN) a hrubšie dlhé tričko, stiahnuté až pod zadok.



Spomínate si, ako som sa vysmievala praktikám zaručujúcim úspech na Instagrame? V článku Ako sa stať módnou ikonou. Vždy zaberú cici, aj rici a i odhalené nohy.

Tak už takú fotku mám i ja. Vznikla náhodou pri mojej snahe zatočiť sukňou. Na Instagrame už žne úspech, dám ju teda aj sem. Dlho som sa rozhodovala, či ju zverejním. Rozkokošená póza však celkom korešponduje s témou výstavy, či?

Napokon - dlhé tričko to istí. Pôvodne som ho takôto natiahla kvôli tomu, aby mi nebola zima na bederné kĺby. Takže pst! Nikomu nehovorte, že to vlastne starú cicu nohy pobolievajú. Takto to malo byť a basta!


Outfit:
Sukňa (nová): Pepe Jeans
Tričko (staršieho dáta po dcére): Polo Ralph Lauren
Vesta (asi tak dvadsaťročná): Max Mara Weekend
Topánky (nové z outletu): Caprice
Kabelka (nová zo zľavových úlovkov): Parfois
Autorské šperky: Mgr. Ing. arch. Kateřina Vocelová




Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Mami, článok je cool! Len som chcela podotknúť, že to tričko RL, o ktoré si ma pripravila, má len mesiac!!! Fairy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oje. oje, hehe. O to lepšie, sa mu teším. Ďakujem!!! Bozkávam.

      Odstrániť
  2. Fantastyczna spódnica. Całość prześliczna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fabulous photos and you’ve got the legs for it!! Kristin

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekná sukňa, ale topánky sú super. Kočka. Zora.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Zorka. Z topánok mám radosť, ale cupitať sa v nich dá len takto v interiéri. Neviem, neviem, kto by mi opravil ten metalický lak na kožených podpätkoch. Kamenné mačacie hlavy na pražských chodníkoch sú smrť!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram