Temný týždeň

Tak rada by som písala o handričkách, trendoch, blbinkách! Nedá sa. Celý týždeň intenzívne sledujem správy zo Slovenska a je mi hrozne smutno, som zhrozená.
Nebudem nič komentovať, toto je len krátka obrazová reportáž z Prahy posledných dní. Včera som sa stretla so svojimi českými priateľmi na cintoríne v blízkosti Břevnovského kláštera. Na deň presne bolo výročie úmrtia Karla Kryla, už dávnejšie sme sa dohodli, že pôjdeme spoločne zapáliť sviečky.




Česi ma zaradom objímajú. To je strašné, čo sa na Slovensku udialo! 
Spievame. Krylovky. Atmosféra nie je nostalgicky pietna, toto je nefalšovaný smútok. Viaceré Krylove verše opäť tnú do živého.


Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Prahe v piatok večer. Stovky mĺkvych ľudí.

Považujem sa za Európanku, už desať rokov sa potulujem po svete. Čo oči nevidia, to srdce nebolí. V týchto pochmúrnych dňoch však cítim intenzívne nielen svoju príslušnosť k slovenskému národu ale i svoje občianstvo. Zapáliť sviečku nestačí, všetci sme za stav v otčine zodpovední. Z volebného práva sa stáva pomyselná volebná povinnosť - jedno, kde sme vo svete.


Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat...





Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Ďakujem za tento príspevok. Zo všetkých blogeriek, ktoré sledujem ste jediná, ktorá sa k udalostiam vyjadrila. Váš blog pravidelne čítam a držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm... vyjadrila? Zasiahlo ma to, ako väčšinu z nás. A hanbím sa, že som v posledných parlamentných voľbách (2016) po prvýkrát nevolila v domnení, že aj tak nemám koho voliť. Pre zahraničného Slováka je to vždy tak trochu komplikované, napriek tomu som to mala urobiť. Ako občan SR nesiem za dnešný marazmus tiež zodpovednosť. Článok som napísala, aby som ukázala spolupatričnosť Slovákov a solidaritu Čechov v Prahe. V najbližších voľbách voliť učite budem.

      Odstrániť
  2. Vyjadrit sa na blogu je tak velmi tazke... vsetci sme otraseni a najviac informacii mame z niektorych informacnych kanalov... nelutuj ze si nebola volit, ani ja a to preto, ze chcem volit niekoho, nie mensie zlo... myslim, ze v tejto chvili uz mam koho volit a buduce volby uz volit budem... mladych...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj som sa nechcela nejako pateticky vyjadrovať ku tomu, čo sa deje na Slovensku, aj keď tým teraz intenzívne žijem. Dokonca som na oboch pietnych akciách ani veľmi nefotila, nemala som akosi náladu. Prečo som článok predsa len napísala, popisujem v predchádzajúcej odpovedi na komentár.
      Zrejme budeme stále voliť menšie zlo, o politikoch si nerobím nijaké ilúzie. Väčšinou sa do politiky hrabú prospechári alebo naopak nepraktickí idealisti a čo je najhoršie - psychopati. Najúčinnejší občiansky postoj by bol vstúpiť do politiky aktívne. Na to treba mať ale gule, žalúdok a isté schopnosti. Už som sa prizrela tým novým mladým stranám, čo spomínaš, budem ich pozorne sledovať.

      Odstrániť
  3. Evi, krásne si to napísala! Hnevá ma, keď nás v zrelom veku označuje mládež všetkých za Ficovoličov. Ja som volila a určite nikoho z tých, ktorí nám tu teraz vládnu. Niekedy je lepšie ísť voliť aj to menšie zlo, ako vôbec. Priznám sa, že už boli aj také voľby (prezidentské), pri ktorých som naozaj nemala koho voliť a nešla som. Dúfajme, že nielen tento temný týždeň, ale aj táto potemnelá doba čo najskôr skončí. Krylove pesničky mám rada a dokonca mám aj spomienku na jeho účinkovanie na jednom zo zhromaždení na námestí v zime 1989.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš, Danka, práve to mi rezonuje v hlave - zapáliť sviečku nestačí! Treba voliť aj to menšie zlo veru. Aby nezvíťazilo to väčšie.
      Včera som v priamom prenose videla premiéra-šialenca a mala som pocit, že sa nám všetkým vyhráža.

      Odstrániť
    2. Ja som ho videla až večer, lebo som jeho vystúpenie očakávala až po večernom spravodajstve. No prezident to všetko zmenil. Keď som sa vrátila z prechádzky do Schloss Hofu, už boli všetky prejavy odvysielané. K obsahu sa už ani nemienim vyjadrovať. Nie a nie si pripustiť, že príčinou tohto stavu sú oni, Robkovia a ich posluhovači.

      Odstrániť
  4. Přestože se ta hnusná událost stala na Slovensku, tady pro mě hranice neexistují, je to prostě "u nás". Sice v tom má prsty prý italská mafie, ale já mám pocit, jako by sem zavál studený vzduch z Ruska, tam jsou novináři vraždění běžně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ktovie, či sa to niekedy dozvieme, kto to bol. Talianska mafia, ruská mafia? Máme, žiaľ, i vlastnú. Dýchol na nás duch deväťdesiatych rokov v čase, keď to už nik nečakal, keď sme dávno v EÚ. Welcome back to the 90´s...

      Odstrániť
  5. I já pozorně sleduji a také si říkám-dozvíme se někdy pravdu?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Také tyto události sleduju, dívám se na brífinky na TA3 a jsem šokovaná neprofesionalitou policejního prezidenta i hlavního prokurátora, těma chybama a podivnostma, které vyšetřování provází. O politicích ani nemluvím... A je mi smutno, hodně smutno, protože nevěřím, že se něco vyšetří.. ty sítě, které se vytvořily, se mi zdají tak husté.. kdo je rozplete? Ale na druhou stranu podívejte se na ODS a její kmotry, kde je jim dneska konec? Z ODS se stala marginální strana, která oslavuje 10 procent ve volbách, a většina těch bossů se přisála jinam nebo se stáhli. Přeji Vašemu rodnému Slovensku lepší časy, vždyť žiji kousek od hranic (Břeclav). A neobviňujte se, vy nejste vinna, to jiní darebáci mají ruce od krve. Johana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viete, 90-te roky si ešte dobre pamätám...takže mi je na vracanie. Žila som potom niekoľko rokov vo Švajčiarsku a dám príklad, ako tam funguje ľud. V jednom malom mestečku odhlasovali miestni v referende, že nepovolia nejakej firme skladovanie rádioaktívneho odpadu v blízkych kopcoch. Po nejakom čase prišli prestavitelia spomínanej spoločnosti do mestečka osobne. S podporou predstaviteľov samosprávy, však by dačo z toho mestečku i kvaplo, možno aj im. V kulturáku aj občerstvenie nachystali a strojili sa domácim vysvetľovať, aký je ten odpad údajne neškodný. Viete, ako to dopadlo? Do kulturáku nevkročila ani noha, zato pred ním sa zhromaždili úplne všetci. Nasraní do morku kostí. Nik neriešil nejaký odpad. Všetci boli rozzúrení, že si niekto vôbec dovoľuje zvrátiť výsledok ľudového hlasovania. Ak raz Volk povedal nie, znamená to nie!
      Ako by toto dopadlo u nás (jedno, na ktorom brehu Moravy)?! Je mi jasné, že na vybudovanie takej demokracie a toľkého občianskeho sebavedomia treba roky rokúce. Tiež mi je smutno z toho, ako sa občanom rehocú politici rovno do očí. Vinní sme však aj my, keď mlčíme. A nejdeme k voľbám (o tom bola reč).

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram