Zmĺknutá spievajúca fontána

Tak mi dajako smutno ostalo. Dosluhujúce Křižíkove pavilóny i fontána sa idú zbúrať. Neželiem za architektúrou, fontána je replikou tej pôvodnej a pavilóny boli postavené až v roku 1991 ako súčasť pokusu o oživenie tradície jubilejných výstav, ktorý nevyšiel. Výstaviště Praha Holešovice chátra a väčšinou zíva prázdnotou, treba mu vliať do žíl novú krv. Drapla ma dajaká nostalgia, na tomto mieste mám odrazu pocit, že zmizne ďalšia súčasť môjho života, mojej mladosti.
Spomínam si na areál po rekonštrukcii v deväťdesiatych rokoch, ešte žil, dýchal. Pamätáte si na drevenú repliku shakespearovského divadla Globe? Zažila som tu úchvatné predstavenie Richard III. V tých časoch som neváhala sadnúť na strednom Slovensku do nočného rýchlika, ísť do Prahy do divadla a na druhý deň naspäť. Alebo také divadlo Spirála... v ňom som videla muzikál Jesus Christ Superstar. Divadlo Globe zhorelo, divadlo Spirála zničila povodeň v roku 2002. Zhorel i slávny Bruselský pavilon, Dětský pavilon a čo je najhoršie - i ľavé krídlo secesného Priemyselného paláca. Do tla. Bačovala tu vtedy Incheba, voľajako zle bačovala. Dielo skazy dokončila ničivá povodeň a celkom nedávno i víchrica, ktorá palácu strhla strechu.




Výstaviště Praha Holešovice


Bývalý Park kultury a oddechu Julia Fučíka (už som takmer zabudla, že sa výstavisko volalo i takto) čakajú veľké zmeny. Radikálne. Konečne sa rozbehla rozsiahla rekonštrukcia areálu.

História výstaviska sa začala písať ešte za Rakúsko-Uhorska. Jubilejní zemská výstava v roku 1891 priniesla Prahe nielen krásne nové stavby (o Hanavskom pavilóne som písala TU), ale i technické zázraky "českého Edisona" Františka Křižíka. Ku výstavisku jazdila jeho prvá električka, veľkou atrakciou bola osvetlená "spievajúca" fontána.

Za prvej republiky sa tu výstavy konali tiež, hlavným centrom veľtržného života sa však postupne stávalo Brno. Komunisti neskôr premenovali Průmyslový palác na palác Sjezdový. Krátka "zlatá éra" areálu nastala v 60-tych rokoch, kedy sa vybudovalo niekoľko objektov a predovšetkým bol sem prenesený československý pavilón z pre nás tak úspešnej výstavy v Bruseli v roku 1958. Počas normalizácie začal areál opäť chátrať a presťahovala sa doň Matějská pouť.

Průmyslový palác je od začiatku tohto roku v rekonštrukcii.
Na veži bola najprv cisárska koruna nahradená červenou päťcípou hviezdou. Dnes tu vlaje štátna zástava.

Neúspešným pokusom o znovuzrodenie areálu bolo usporiadanie jubilejnej výstavy presne po 100 rokoch od jeho vzniku. Všeobecná československá výstava v roku 1991 pomohla na pár rokov výstavisko oživiť, cenné územie však nebolo v plnej miere rehabilitované.

Křižíkova fontána


Zažila som ju v jej obnovenej plnej kráse za zvukov Smetanovej Vltavy. Pri rekonštrukcii sa do nej nainštalovalo 3000 vodných trysiek a 1300 svetelných zariadení, neskôr pribudli i laserové lúče, premietanie na vodnú hladinu, baletné vystúpenia i koncerty hudobných telies.

Asi to vtedy nebol dobrý nápad - prísť sem v tých rozbúrených porevolučných časoch. Má vlast bola už rozdelená a celé predstavenie som preplakala.

Křižíkova fontána a zadná časť paláca s chýbajúcim krídlom.
Ústami fontán šepká Zem,
ja do nich mince nehádžem,
šťastie či niečo podobné
sa nedá kúpiť za drobné.
Areál fontány, vybudovaný v roku 1991, pojme až 6000 divákov.
Fontána, jeden z Křížíkových pavilónov, vpravo chátrajúce divadlo Spirála.

Priveľa spomienok je na tomto mieste. Pohľad na pustnúci areál je bezútešný a navodzuje pocit pominuteľnosti a beznádeje.

Nech to tu teda zbúrajú! Magistrát sa do rekonštrukcie obul s veľkou vervou, snáď to tentokrát vyjde. Vyrastie nová Křižíkova fontána, dokonca s lávkou uprostred. TU je víťazný architektonický návrh. Pamodaj šťastia, lavička!

Fontána lásky, osud môj,
tak oživ ju, nech pení
a moju dušu pevne s telom spoj
po dlhom odlúčení.





Outfit:

Je krásny slnečný a teplý januárový deň, netreba sa veľmi babúšiť.

Kabátik: Burberry (mám ho zo spomínaných deväťdesiatych rokov)
Pulóver: Zara
Džínsy: Zara
Kabelka: Zara
Náušnice: Mango
Topánky: Mustang
Šál: no name zo sekáča, 100% vlna

Verše: Jozef Urban
Súvisiace článoky (v areáli sa i počas rekonštrukcie stále konajú výstavy): Hieronymus Bosch. Oživené vidění, Lapidárium

Našla som len takéto amatérske video za súmraku, ale na YouTube sú i iné skladby.





Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Čas tak letí!Ani by mi nenapadlo,že fontána už dosloužila.Bylo to krásné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či sa ešte spustí. Spoločnosť, ktorá ju prevádzkovala, má na svojich stránkach oznam o ukončení predstavení. Magistrát ale plánuje jej rekonštrukciu až v neskoršej fáze. Pod Priemyselným palácom sa však ide kopať podchod, takže sa už veru pravdepodobne nespustí. Neviem.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram