Čo bolo, to bolo, terazky idem mladnúť!

Kombinácia dioptrických okuliarov a zväčšovacieho zrkadla je v našom veku vražedná. To sa taká cica v rokoch jedného krásneho dňa sebe lepšie prizrie a k čistej smrti sa doľaká. Na vrásky si zvykla, tie prichádzajú pomaličky, ale odrazu aj dajaké fľaky, čo nejdú ničím vydrhnúť, rozšírené žilky, ach, kýho beďara, beťára!





Nie že by som sa ozaj poriadne nevidela každý boží deň. Videla. Buď som mávla rukou, akože OK, mám svoje roky, starnem. Alebo v záchvate prudkej túžby po nadobudnutí svojej pôvodnej tváre (kde, dočerta, je?!) napatlala korektory, make-up, omietku. Výsledok bol často oveľa horší, a tak opäť dochádzalo ku mávnutiu ručičkou. Lepšie to už nebude. Tie fľaky ma ale štvali, pretože skúsenosť s ich profesionálnym vybielením už mám. Na kozmetiku sa mi treba pobrať, len sa akosi nepoberám, lebo nikdy času nemám.


Nakopol ma až článok v známom týždenníku. "Sen každé ženy: Být věčně mladá...", čítam. A oči si idem vyočiť, veď to zrelým ženám radí naša Maruška Reichl! A nie som ja trúba?! Však kamošku mám šikovnú fundovanú dermoexpertku, tej musím zavolať!

Slovo dalo slovo a už-aj ležím u nej. Maruška sa mi tiež pozorne prizrie, zalomí rukami, teba už len zakopať, načisto si ostarnutá. Pýtam sa na okolie očí, ktoré prácou na počítači dostáva najväčší záhul. Niet mu pomoci, ale ona pozná dobrú lekárku, ktorá mi to odreže. Pekne nám to celé začína. Najprv ma moja priateľka omráči dajakým paralyzérom...


...a potom mi navždy zaleje ksicht roztavenou gumou. Hotovo, vybavené, nebudeš viac deti strašiť.


Tak dobre, vymýšľam si. Vraj to vôbec nie je také zlé. Prvé ošetrenie bolo diagnostické, dozvedela som sa veľa o svojej pleti a aj o tom, čo robím blbo.  Koža je už poriadne stenčená, okamžite mám zabudnúť na všetky abrazívne peelingy. "Aj na svoju obľúbenú kávovú usadeninu s olivovým olejom?" opáčim. Aj na tú veru. Uff... a ja som už v hlave nosila plán, ako sa s tým odfotím a zaradím do babských receptov ako suprovú vec. Tak teda nezaradím... Dostane sa mi inej starostlivosti, nestačím oči otvárať, čo všetko už pre ošetrenie pleti existuje. Po vyčistení tváre nastupuje ako prvá pomoc regeneračná masážna maska. Marie Smítka Reichl:
Maska je alginatova, neboli litá maska z mořských řas. Společně s aktivními látkami pleť silně regeneruje a stimuluje vznik colagenu. Taky po její aplikaci dochází k jejímu zpevnění. Tlakem, jímž působí na pokožku, nenechá prchat látky ze séra, které je použito při masáži a tím, jak maska chladí, podporuje metabolismus kůže.
Maska je naozaj ťažká ako cement, chladí, ale je to príjemný pocit. Po pôsobení sa z tváre stiahne ozaj ako gumený odliatok. Pleť napokon fasuje krém so zlatými segmentami proti predčasnému starnutiu, ktorý pôsobí ako antioxidant, viaže vodu a má ÚV filter. Nabudúce začneme bojovať s fľakmi. Budem ja krásna-prekrásna!


Pochvalu som dostala za svoju aktuálnu kozmetickú výbavu (normálny L´Oreal z drogérky). Patlám na seba (takmer) denne:
- sérum na vypĺňanie vrások s vysokou koncentráciou kyseliny hyalurónovej,
- remodelačný krém pre vek 55+ proti ovisnutým kontúram tváre,
- denný krém 65+ (ten som si pridelila po prvýkrát a aj to len teraz na zimu, potom sa vrátim ku dennému 55+) s vitamínmi, vyživujúci a zosvetľujúci pigmentové škvrny,
- nočný krém 55+ s vyživujúcimi olejmi,
- očný krém 55+ s adenozínom a kofeínom.

Rada dermoexpertky ku tej mojej zostave: sérum je super výber, to nesmie chýbať. Pleť vyživí a "nakopne". Nestačí však naniesť ho len ráno. Práve v noci pleť lepšie prijíma výživné látky. Sérum teda predovšetkým večer, pod nočný krém. Ak sa mi žiada aj ráno, tak aj vtedy (opäť ako prvé), ale večer v každom prípade.
Určite ste si všimli, že na blogu o kozmetike píšem minimálne, nemôžem písať o niečom, do čoho sa vyznám ako hus do piva! To sa ale zmení. Opäť slovo dalo slovo a nielen, že bude seriál o tom, ako ja idem neskutočne omladnúť (táto dejová línia je predsa len dosť neistá), ale i články odborné o starostlivosti o pleť po päťdesiatke. Priamo od dermoexpertky! Marie sa zameria na problémy starnúcej pleti. Pozdáva sa vám tento náš nápad? Aké témy by vás zaujímali?
Marie Smítka Reichl, profesionálna kozmetička - dermoexpert
Dittrichova 337/9, Praha 2, +420 604 865 810, reichl.marie@seznam.cz, FB stránka


P.S. Na titulnej fotografii z môjho neobľúbeného pravého profilu jasne vidno hlbokú jazvu pri vnútornom kútiku oka. Mám tam črepinu z vojenského náboja. Praskla mi do fľocháňa pred nejakými päťdesiatimi rokmi. Krásna spomienka: lampiónový sprievod, navŕšená vatra na kopci a v nej tajne nasypané patróny. Rachot na celú dedinu, taký ten socialistický ohňostroj. Iba začal a už sa mi oko krvou zalialo. Stál vtedy pri mne samotný anjel strážny, piclo to ozaj tesne vedľa. Kukám na tú jazvu a až teraz mi dochádza, že mi nikdy ani len na um nezišlo dať si ten črep vybrať a jazvu vyhladiť. Kašlať na ňu, tak veľmi som vďačná za to oko!!! Žeby toto bol ten dôvod, prečo sa podvedome stále bránim operácii viečok? Tú lekárku, ktorú mi Maruška odporúčala, som si nevymyslela. Dobrá správa znie, že je to očiarka. Mám ísť???





Baba Slováková

23 komentárov:

  1. Tak tá čierna maska.... už len rohy ti chýbajú :-D
    Len pekne popíš, všetko podrobne... ja sa tiež ľakám, keď mám brýle na očiach a pozriem do zrkadla, hrôza.... tých vrások....
    Takže čakám rady... a dobre, že som si ťa prečítala, idem sa hneď objednať ku kozmetičke!
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby len vrásky, Katuška... rozšírené žilky, škvrny a meniace sa kontúry tváre. Nastúpia aj kadejaké výrastky, to je potešenie, čo?
      Dúfam, že sa budú odborné články páčiť, som rada, že som našla odborníčku. Ty brďo, dobre robíš, ja som na kozmetike nebola dvadsať rokov! Bol to taký môj tajný plán do roku 2018 (očakávaná sviňa šesťdesiatka)- najvyšší čas sa o seba ozaj starať.

      Odstrániť
  2. Super článok. Konečne niekto rieši aj nás, trocha starnúce dámy. Veď v 30.stačí ksicht len pretrieť čistou vodou a už je žena krásna. Ale čo s tými vačkami pod našimi očami, pigmentové škvrny hocikde uprostred čela, koža sa zväčšuje a tvár akoby zmenšuje, vraj nos a uši rastú celý život, ale až takto??? Teším sa, že sa niečo nové dozvieme a trocha ten proces spomalíme... ak nie je neskoro. Tak držím palce a dúfam že vás potom po omladení spoznáme a nezačnete písať blog pre 40-ročné!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľké zázraky neočakávam, jedným som si ale istá - pleť bude vyzerať INAK. Všímam si cudzinky "v rokoch", tiež majú vrásky a aj hlbšie, než my, Slovanky. Napriek tomu tie tváre vyzerajú sviežo, prečo asi? No a tie nosy, uši... zasmiala som sa. Už som si to tiež všimla. Najmä ušiská mi narástli, kde sa to len nabralo?! Schválne nosím maličké náušnice po celý život - rastú aj tak ako divé, hehe.

      Odstrániť
  3. Tento článek byl výborný nápad. Taky už si nevzpomínám, kdy jsem byla naposledy na kosmetice a taky se děsím, když se uvidím s brýlemi v zrcadle. Hlavně ty vrásky nad horním rtem, ale nejen to. Těším se na další díly.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No a nie sme smiešne? Ja som chodievala na kozmetiku pravidelne pred štyridsiatkou (keď mi to ani nebolo treba). Potom už vôbec. Keď nad tým tak rozmýšľam, vtedy som po kozmetike videla účinok okamžite, preto toľké nadšenie. Neskôr sa však zázraky na počkanie prestanú diať a asi to ma odradilo. Teraz som si ale dala záväzok, že raz do mesiaca pôjdem. Vrásky... je zaujímavé, že sa mi vrásky nad hornou perou ešte nerobia - a to som tuhá fajčiarka. Zato sa objavili nejaké kolmé na brade! Tie ma vydesili, lebo s mimikou nemajú nič spoločného. To akože čo je?!

      Odstrániť
  4. Jasne ze chod na viecka, omladnes ale aj ociam sa ulavi! Aj sa idem objednat, potrebujem diagnostiku ako sol! Linda

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedala som Maruške, že veru pôjdem. Je to očná lekárka mimo Prahu a že teda robí len viečka, nijaké iné plastiky. Ženské sú vraj veľmi spokojné a cena dobrá, ja to teda risknem.

      Odstrániť
  5. Ale, ale, tema ako na zavolanie. Vdaka dedicnosti mi je jasne, ze blefaroplastika by mala jedneho dna nastupit. Uz teraz citim viecka pomerne tazke a to mi je prosim, "len" po 40tke. K tomu "pytlicky", nasolabialka, vyskakujuce zilky.
    Taka dermokamoska je na nezaplatenie, s nou je pokec priamejsi, uprimnejsi.
    Urcite nam dajte vediet ako postupujete. Ste zaujimava a krasna a vdaka jemnym zasahom to potrva nadalej. Drzim palce!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som zástancom plastických operácií, mala som možnosť vidieť ženy po nich, nevyzerali lepšie. Len mali vyhladené vrásky. Ako to povedať? Vyzerali čudne, no. Zato som ale videla ženy až 70+ s urobenými viečkami a inak bez zásahov. Človek si to všimne, že sú zoperované, ale vyzerá to fajn, oči sa otvoria. Moja mama také niečo nepotrebovala ani na prahu osemdesiatky, ibaže nemakala 30-rokov za počítačom ako ja. Nefajčila. Musím si dať tie viečka odrezať... Držte palce, ďakujem!

      Odstrániť
  6. Také vítám tohle téma. O blepharoplastice uvažuji už několik let. Doufám, že o tom napíšete reportáž i kontakt na lékařku, abychom se my nerozhodné už konečně rozhoupaly k činu. Držím moc palce!
    Jana Sobotová

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Reportáž určite bude, len sa musím najprv rozkývať, dokončiť zákazky, ale hlavne... zvažujem výber lekára. Kým sa rozhodnem, ku komu pôjdem, urobím si prieskum, referencie a tak. Ja sa toho totiž bojím!

      Odstrániť
  7. Evi, vyborne napisane, nasmiala som sa, aj poucila....si dobra. Magda B.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zdravím z cudziny. Dobrý článok pre nás dámy v rokoch. Na tu operáciu bežte. Vaším očiam sa uľaví. Mne bolo 47 a absolvovala som ju na plastickej klinike, takže som sa musela takej trochu umelej paní doktorke ubrániť že nie, nie, spodné viečka nepotrebujem a vytiahnúť obočie tiež nie :) Inak chodím 1-2x v roku na botox nad nosom. To už som spomenula. Hovorím si že vrásky okolo očí časom schovajú okuliare ale tieto nie a mám s nimi zamračený výraz. Pravidelná starostlivosť v tomto veku + pridať séra a masky je určite cesta ako stárnutie pleti spomaliť. Já som objavila čistý argánový olej, občas ho použijem na masáž, nechám vstrebať, zľahká odsajem obrúskom a potom na to krém. No a potom už ostáva iba sa veľmi nesledovať, užívať si života, zdravia dokiaľ slúži a vnúčat. Ťažká hranica starať sa o pleť a nehysterčiť. Ja sama si hovorím, že babička bola vráskavá dedinská žienka a ako sa mi páčila. A nechcem aby si moje vnúčata (mám už 2) raz povedali že babička bola krásná vosková figurína :) Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosim o informaciu - kvoli comu sa dava botox nad nosom?

      Odstrániť
    2. Botox vám umrtví svaly tak že s nimi nemožete hýbať, teda v prípade svalu medzi obočím to potom vyzerá tak, že sa nemračíte a vrásky sa vyhladia. Niekto má nad nosom len jednu vrásku, niekto viac a tie sa mračením prehlbuju. Tomuto plochému miestu nad koreňom nosa sa tiež hovorí glabela. Botox vydrží asi 4-6 mesiacov a potom je nutné glabelu zas opíchnuť. Chodím ku kožnej lékarke tak ako to stíhám. Dakedy mám aj dlhšie intervaly, ničomu to nevadí, ale je vidieť že vrásky sa prehlbia. J.

      Odstrániť
    3. Dakujem za vysvetlenie. Vlastne ide o tzv. mracivky, uz mi je to jasne.

      Odstrániť
    4. Veď toho sa ja naviac obávam - aby som nebola nejaká tá vosková figurína. Vôbec nehysterčím, celkom som so sebou spokojná tak, ako som. Aj zlomený nos by to chcelo opraviť, ale si ho taký krivý ponechám, roky patrí ku mne. Práve rokmi, vyšším vekom dostáva tvár svoj charakteristický výraz, celkom som rada, že sa už stratili bacuľaté slovanské líčka :D Ako vás tak, holky, čítam, som tuším jediná, čo si nedala odrezať kožu na viečkach... a tá mi veru prekáža. Ďakujem za tip na olej!

      Odstrániť
    5. Já také nemám operaci víček, zatím to fakt nepotřebuji, ale zase mám ty vrásky pod nosem, aby to bylo spravedlivé:-).

      Odstrániť
  9. Dobrý večer Baba, snáď vás môžem takto osloviť. Výborný článok a celý blog. Našla som ho len pred nedávnom a veľmi sa mi páči. Veru aj ja na prahu 60-tky tej kozmetike moc nedám. Keď sa vyberiem a kozmetička sa mo opýta: Kedy ste boli naposledy, dllllho spomínam, potom trošku zaklamem. Ale hneď v pondelok sa objednám. Ešte niečo nás tak trochu spája, aspoň myslím, poznáte moje rodné Tomášovce? Stredná škola v Lučenci, krásny park.....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa to len tak domnievam (a nádejám), že pravidelná starostlivosť robí tú moju skoro šesťdesiatročnú tvár sviežejšou. Vrásky nezmiznú a len sa budú prehlbovať, ale veď nech. Sú stareny odstrašujúce a sú starenky pekné. Také tie, na ktoré je príjemný pohľad. Odhodlanie, že idem mladnúť, je isteže nadnesené. Skôr myslím na to, ako budem vyzerať o nejakých desať rokov. Určite nie mlado, ale rada by som vyzerať... ešte sviežo, pekne. Aj s hlbokými vráskami. Tomášovce dobre poznám a chodila som do GBST. Poznáme sa osobne???

      Odstrániť
    2. Ahoj Baba, nie, osobne sa určite nepoznáme, ja som absolvent Strednej ekonomickej školy LC, maturovala som v roku 1979 a žijem od maturity v Pezinku. Rada sa vraciam do rodného kraja, preto ma aj oslovili vaše články o Lučenci, samozrejme nielen tie. Rada vás budem ďalej sledovať, ste veľmi inšpiratívna.
      Zdravím Alena

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram