Vo vianočnom lese


Mĺkvy, pocukrovaný les. Nikde ani vtáčika-letáčika, len sneh takmer nečujne vrždí pod nohami. Zatúžila som v predvianočnom zhone, po celom tom huriavku a zmätku v centre po ozajstnej oáze pokoja. Spomenula som si, ako sme v rannom detstve tesne pred Štedrým večerom s otcom chodievali do hory po jedličku...




Bývala to vždy veľká výprava - na sánkach sme najprv ťahali vrecia s krmivom do krmeľcov a naspäť priviazaný nebohý stromček. Zvláštne, že si na tieto dobrodružné cesty v časoch, keď sme ešte bývali snehom zasypaní po ušiská, spomínam farbistejšie ako na Vianoce samotné. Vracali sme sa domov premrznutí, premočení, hladní, plní zážitkov. V tých časoch bývali lesy plné zveri, neboli bezhlasé, lesných obyvateľov sme stretávali za každým bučkom. Nie, nie, ja nemusím, ja už ho vidím! Pri tejto reklame sa musím vždy usmievať, lebo takto to naozaj často vypálilo.


Celkom blízko pri otočke pražských električiek, za kamenným múrom a masívnou bránou pravý les nájdem. Vstúpte so mnou do bývalej kráľovskej obory! Potichúčky, prosím. Sme na mystickom mieste.


Obora Hvězda


Zvernicu v lese Malejov nad dedinou Liboc v dnešnej Prahe 6 zriadil v roku 1530 kráľ Ferdinand I., vtedy sa volala jednoducho Nová královská obora. Jej meno sa zmenilo na Obora Hvězda až po vybudovaní letohrádku. Zvernica má dnes v centrálnej časti podobu anglického lesoparku, ktorý v okrajových častiach prechádza do prirodzeného lesa.

Práve porast prirodzeného charkteru a významná ornitologická lokalita sú dôvodom ochrany, zvernica bola vyhlásená za prírodnú pamiatku.



Letohrádok Hvězda


Renesačný dvojposchodový poľovnícky zámoček - letohrádok Hvězda - bol vybudovaný v rokoch 1555 - 57 na unikátnom pôdoryse šesťcípej hviezdy. Túto neobvyklú stavbu vraj nakreslil kráľov mladší syn František Tirolský a ide o tzv. filozofickú stavbu, postavenú na základoch magického učenia o posvätnej geometrii. Šesťcípa hviezda (hexagram) symbolizuje spojenie dvoch protikladných síl do vzájomnej harmónie.

V súčasnosti je táto národná kultúrna pamiatka sprístupnená verejnosti a je v nej umiestnená expozícia o bitke na Bielej Hore, ktorá sa odohrala hneď v susedstve.


Interiér vyniká bohatou štukovou výzdobou, expozícia je však otvorená len do októbra, dnu nenakukneme. Škoda, vo vnútri je vraj magická ozvena.




Zvernica kedysi slúžievala pre zábavu a lov renesančnej šľachty, dnes je miestom, kam sa chodí na prechádzky.

V lese vianočnom


Zdanie klame. Les je len stíchnutý. V jeho zákutiach vládne vianočná nehlučná atmosféra.


60 druhov vtákov, ktoré tu hniezdia, si tuto zalietava do zimnej reštaurácie.


Tušila som to. Že nebude chýbať ani živý vyzdobený vianočný stromček! S lojovými guľami a mrkvovými sviečkami.

Areál sa na chov lovnej zveri už nevyužíva, obsadili ho divé králiky, veveričky, kuny, ježkovia... Tu sa bude hodovať a nielen na Štedrý večer.


Jedličku mám doma poctivo zakúpenú. Vnuk dorazil už včera, dnes zdobíme, toto si on nenechá ujsť. Malý stromček v črepníku na balkóne sme už ale vydekorovať stihli. Lojovými guľami pre vtáčiky. Niekomu urobia bohaté a radostné sviatky.


Outfit (bundu, topánky a šály mám už celú večnosť):
Bunda: ZOE
Nohavice: Pietro Filipi
Pulóver a čiapka: Lindex
Šály: United Colors of Benetton
Topánky: Ulta-Tex
Kabelka: Zara



  

Baba Slováková

8 komentárov:

  1. Je príjemné nájsť si v tomto predvianočnom zhone čas na prechádzku v prírode:)) A Vy ste dnes v tej čiapke tak jemno-uličnícky krásna. Neskutočne Vás to omladzuje. Ak sa Vás niekto spýta na vek, v tomto "ohoze" si kľudne odrátajte aj 15-násť!! Fakt!! - uveria Vám. Tá ťavia farba Vám veľmi pristane. Ja ju milujem. Len som letný typ (blond, sivomodré oči), tak nie som si istá, či mi sedí. Prajem Vám Evka a Vašim blízkym krásne a požehnané Vianoce.
    Sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sivet, za veľmi milé slová! Želám Vám tiež krásne a požehnané Vianoce, čas radosti, veselosti! Baba

      Odstrániť
  2. Tak tam bych se ráda také podívala.Sluší úžasně,jako vždy.Krásné svátky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem, Sofie. Vinšujem Vám všetky vinše... príjemne strávené vianočné sviatky!!!

      Odstrániť
  3. Pekný vianočný večer, kočena! Dovolila som si prebrať pomenovanie kočiek z jedného slovenského seriálu :-) (Panelák) Pekná vychádzka v pocukrovanom lese. Ohoz sa mi páči. Dúfam, že sa aj mne podarí zajtra alebo pozajtra vybehnúť niekde do prírody, ale u nás nie je po snehu ani stopy.

    Ešte by som chcela zaželať všetko dobré k dnešným meninám a pokojné prežitie vianočných sviatkov.
    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Už ani u nás nie je sneh, máme Vianoce na blate. Aj tak želám krásne vianočné sviatky, tento čas je ako stvorený na prechádzky...

      Odstrániť
  4. Ten svetr s čepicí mají moc krásnou barvu, škoda, že ji nemůžu nosit, ale vám moc sluší, ostatně jako celý outfit. Královskou oboru mám moc ráda, chodívala jsem tam na procházky, když jsem byla v Praze na školení a bydlela v příšerném hotelu Krystal na Evropské. Břevnov je vůbec moc sympatická čtvrť, tak trochu město i vesnice zároveň. Byla jsem teď delší dobu mimo internet, takže jsem vám nestihla popřát včas krásné svátky, ale ony Vánoce vlastně končí až na Tři krále, takže: Užijte si jejich druhou polovinu a v novém roce ať se vám daří.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne Břevnov pripomína moje rodné okresné mesto :D Najmä časť na Bělohorskej, ešte tu fungujú kadejaké malé krámiky. Je to naozaj pekné miesto pre život. Želám Vám všetko dobré v novom roku!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram