Bájny Vyšehrad

Najkrajšie sviatky roka sú za nami a ja som ich strávila presne tak, ako sa mi žiadalo. V ro-dinnom kruhu, zlietli sa ku mne moje ratolesti. Nechali sa slávnostne obsluhovať, užívali si materinskú opateru, hrali sa spoločenské hry, spoločne čumeli na Perinbabu a slastne sa poflakovali. Prvý hrnčisko kapustnice zjedli na počkanie, zvrtla som teda hneď druhý. A tak. Furt dačo. Kopec riadu v jednom kuse. Veď to poznáte. Šťastie celej rodiny je priamoúmerné kuchárskemu umeniu a servisnému nasadeniu matere. Na druhý sviatok vianočný s vedomím, že stále majú čo jesť, idem dobíjať baterky.





V Prahe sú osvedčené miesta, kde sa cítite uvoľnene a ktoré vás nabijú pozitívnou energiou. Pred Vianocami som opáčila okolie letohrádku Hvězda, počas sviatkov zavítam na magické miesto so silnou energiou, nesmierne mocným geniom loci, slávnou minulosťou, opradeným fúrou legiend a povestí. Leží na mohutnej skale, ktorá vyrastá priamo z Vltavy.



Vyšehrad


Celý areál pražského Vyšehradu, starobylého kniežacieho sídla, patrí ku energeticky najsilnejším miestam v Čechách, vraj leží na priesečníku niekoľkých energetických línií zemskej kryštalickej mriežky. Sme na jednom z najposvätnejších miest českého národa. Odtiaľto veštila ešte neexistujúcej Prahe kňažná Libuše jej budúcu slávu:
Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat.
Tam v lese je místo, třicet honů odtud vzdálí, Vltava řeka je obíhá.
To na půlnoc ohrazuje potok Brusnice hlubokým ouvalem, na polední pak straně skalnatá hora vedle lesa Strahova.
Tam když přijdete, najdete člověka prostřed lesa, an tesá práh domu.
I nazvete hrad, jejž vystavíte, Prahou. A jakož knížata, vojvodové proti prahu klanějí hlavu, tak budou se klaněti i proti městu mému.
Budeť mu čest a chvála a bude slovutno světu.
I byl hrad Praha řečený velice pevný a panoval pak vedle Vyšehradu celé české zemi.
Bájny Vyšehrad vznikol ako opevnené hradisko už v 10. storočí a volal sa Chrasten. Výsostné postavenie tohto sídla skončilo v roku 1158 korunováciou kráľa Vladislava II., kedy nadradenosť prevzal Pražský hrad. Vyšehrad znovu pozdvihol až Karol IV. Dobudoval ho a práve tu podľa korunovačného poriadku začínal sprievod nového panovníka ako prejav úcty ku prapredkovi dynastie (Přemyslovci), z ktorej po matke sám pochádzal.

Energiu tu načerpáte zo starých stromov v záhradách, z menhirov, ktoré sú umiestnené v hradisku, najviac však z návštevy baziliky.


Dominanta Vyšehradu, bazilika sv. Petra a Pavla má vyše 900 rokov a poslednou prestavbou prešla v roku 1903. Má údajne osobitnú magickú moc, je plná pozitívnej energie a pobyt v nej sa hodí pri všetkých významných rozhodnutiach. Ak vraj do nej vstúpite počas splnu a vyslovíte želanie, do roka sa vám splní...


Cintorín na Vyšehrade - Slavín. Tu odpočívajú velikáni českého národa.



Mňa však viac ako vyhľadávanie hrobov slávnych, architektúra, či povesti a povery zaujíma tentokrát geofyzika. Miesto má naozaj výnimočnú atmosféru. Ako keby sa tu navždy zastavil čas. Ťažko povedať, či je to mrazivým decembrovým dňom, vyľudneným areálom, vianočným fílingom a či okolo skutočne prúdia netušené energie. Navôkol panuje neopakovateľný pokoj, o fascinujúcom výhľade na mesto ani nehovoriac. Hradný vrch má zvláštne podložie, z ktorého údajne tryská prúd mohutnej energie a ešte je aj pretkané podzemnými kasematmi (chodbami v opevnení).

Medzi Pražským hradom a Vyšehradom objavili psychotronici silný energetický prúd, pričom vraj Vyšehrad má energiu ženskú a Hradčany mužskú. Ktože ho vie? Pred pár rokmi navštívil Prahu slovinský bádateľ Marko Pogačnik a bol doslova šokovaný energiou, ktorá medzi týmito dvomi "generátormi" prebieha. Dôležitým bodom na tejto trase je socha Bruncvíka pod Karlovým mostom. Pogačnik toto miesto označil za kozmické ohnisko Prahy. Podľa neho nemá táto prirodzená energetická konfigurácia v európskych mestách obdoby.

Že je Praha najkrajšia na celom šírom svete a veru nemá paralely, vieme dávno všetci. Aj to, že je magická. Či už tu prúdia nejaké energie a či nie, ak navštívite Vyšehrad, či Pražský hrad v čase, keď nie sú zavalené ľuďmi, pocítite skutočne niečo neobvyklé. Človeku sa až tisnú slzy do očí.

Na Vyšehrad sa ešte vrátim, keď bude teplejšie a na malebnú sochu Bruncvíka, ktorý pre Čechy do erbu vybojoval leva, sa pozriem bližšie veru tiež!




Zimný outfit


V mrazivý vianočný deň som naobliekaná ako cibuľa, na hradnom kopci poriadne fúka. Tesne pred svojím západom vykukne zubaté decembrové slnko a zaleje všetko navôkol prívetivým teplým svetlom. Odvažujem sa teda na chvíľu odložiť kabát, aj tak mám noštek červený, huj od zimy, huj od zimy. Na druhej strane je tu vďaka počasiu len zopár ľudí, to slnko svieti momentálne len pre mňa.


 


Zánovný šál funguje aj s pulóvrom, aj s kabátom.


Outfit:
Kabát: Zara
Pulóver: Lindex
Džínsy: Mango
Kabelka: Parfois
Šál: už neviem...
Rukavice: zdedené
Okuliare: dm drogéria
Topánky: Vagabond

Citát z Libušinej veštby: Alois Jirásek - Staré pověsti české





Baba Slováková

13 komentárov:

  1. Zdravím Evo, moc pěkný outfit, svetr z Lindexu je super, hned mrknu na jejich stránky.
    Také moc díky za super fotky a povídání o Vyšehradě. Je to také naše oblíbené místo procházek a navíc je tam opravdu krásný výhled na Prahu, který je úplně jiný v zimě, na jaře, v létě když je krásně a nakonec i na podzim po dešti a se spadaným listím. Takže takové 4 v 1. Měj se fajn a zase někdy ráda nakouknu Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji, Jindro! Vyšehrad je boží.
      Sveter je na rozdiel od ostatných vecí nový, kúpila som ho pred Vianocami, takže ho hádam ešte majú.

      Odstrániť
  2. Outfit perfektní.Na Vyšehradě jsme byly s kolegyní těsně před dušičkami.Také máme v plánu opakovat za lepšího počasí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sofie! Len mám obavu, že za lepšieho počasia to bude ako na Václaváku :D

      Odstrániť
  3. Ten svetr jsem obdivovala už v předchozím příspěvku, ale nekoupím si ho, ta krásná barva mi bohužel nesluší. Také mám ráda zajímavá místa v čase, kdy je tam málo lidí, Vyšehrad je jedním z nich. Poprvé mě tam vzal prastrýc, když mi bylo 10, a pocit z toho mimořádného zážitku mám v sobě pořád.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám tú úchylku, chodiť na vychýrené miesta v čase, keď tam nikoho niet, čo ale znamená, že sa často vystavujem ozaj nepriaznivému počasiu :D Vyšehrad chcem ešte podrobne preskúmať, ale kedy? Najlepšie o polnoci počas splnu. Robím si srandu. Praha je už, žiaľ, preplnená.

      Odstrániť
  4. Dobrý večer v Praze!
    Nejvíc jsem byla zvědavá na šálu!Skvěle vám podtrhla celé oblečení.To máte dar od
    Boha,umět jedním doplňkem, prodat celý"ohoz"!Doufám,že se neurazíte,když vám pohaním brýle!Připomínají mi svářečské!Vím,že jsou módní,značkové,ale k vaší subtilní postavě by se mi líbily jiné!
    Zkuste nás překvapit jiným kouskem!Doufám,že to není troufalé,ale nemyslím si,že nesnesete kritiku!Marie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Marie! Šál som kúpila v OC Nový Smíchov, v predajni I´am. Je to obchod s bižutériou, na šále značka nebola, pochybujem, že to vyrábajú oni. Inak je obojstranný, na druhej strane je vzor sivej rybej kosti, už na blogu párkrát bol. Za okuliare som sa vôbec neurazila, je mi jasné, že nie všetko sa musí všetkým páčiť. Ibaže mám takú tú okuliarovú obscesiu - čím extravagantnejšie, tým lepšie. Už mám veru v merku ďalšie, ale tiež to nebude nijaká klasika. V tomto som sa inširovala Iris Apfel a spol., tie šialené "horčičáky" sú prvé, čo človeku udrie do očí a mňa to baví. Vlastne sa ešte celkom držím pri zemi :D Ďakujem za konštruktívny komentár.

      Odstrániť
  5. Mám veľmi rada tvoje príspevky o pražských pamiatkach. Tento článok som si prečítala o to s väčším záujmom aj preto, že je to na tvojom blogu konečne miesto, ktoré už poznám aj ja. Túto jar som tam bola prvý raz. A že Vyškov dodáva energiu, bude asi pravda. Keď sme prišli hore, mala som v ten deň nohách už 16 km po Prahe. Počasie neprialo, doobeda pršalo, poobede ešte sem-tam spŕchlo, fúkal studený vietor. Niekde pod železničným mostom som sestre povedala, že už ďalej odmietam ísť, že nevládzem. Už to vyzeralo tak, že miesto, ktoré som si naplánovala navštíviť už doma, nakoniec vôbec neuvidím. Sestra ma však presvedčila, aby som to už vydržala, že náš cieľ už nie je ďaleko. S posledných síl som vyšliapala schody hore. Keďže sa už zvečerievalo, zdržali sme sa tam iba chvíľu. Pred sebou sme mali ešte ďalšie kilometre peši na Táborskú ulicu, kde sme mali v jednej reštaurácii rezervované miesta na večeru. Ten úsek z Vyšehradu som už celkom v pohode zvládla, asi nabitá energiou Vyšehradu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach, tuším som si ten svoj elaborát mala najprv prečítať a až potom odoslať. Toho UŽ je tam akosi priveľa :-(

      Odstrániť
    2. To ja neviem, či to skutočne funguje, takže Tvoj komentár ma ozaj zaujal. Ešte to tiež vyskúšam. Kto by už nepoznal Vyšehrad? Nechcelo sa mi teda písať o Šemíkovi a spol., všetky povesti sú notoricky známe. Skutočnosť, že je Vyšehrad energetický "generátor" ma však nadchla. Mám technické vzdelanie ale ľuďom, ktorí ešte dokážu senzitívne vnímať energie Zeme a kozmu, verím. Raz som priviedla na pozemok prútikára. Naštartoval virguľu a prehlásil, že v zemi je radón. Dve geologické firmy sa išli urehotať, že ako tomu môžem veriť. Inžinierka!!! Tretia urobila seriózny radónový prieskum. Bol tam. Presne na tom mieste, ktoré ujčok označil. V smrteľných dávkach. P.S. Milujem dlhé komentáre, to si aj ja trochu pogustírujem čítaním :D

      Odstrániť
  6. Dobry den, mate nadherny, poucny a zaujimavy blog. Neviem sa "doscitat" :) ....Praha je krasna, pritatelovi rodicia tam ziju, takze raz za rok ju zvykneme navstivit a musim povedat, ze to s tou energiou sa mi len potvrdilo. Na Vysehrade som bol len raz, ale chela by som este, tak snad tento rok. Inak velmi Vam to pristane, skvele ourfity :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Katarínka, veľmi pekne za milý a povzbudivý komentár. Na Vyšehrad tiež ešte pôjdem, len musí byť teplejšie, na tom kopci poriadne od Vltavy fúka :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram