Jak mocné je baroko

Loretánska zvonkohra zo začiatku odzváňala len čas. V ťažkých dobách, keď Prahu postihla morová rana, umieralo jedno po druhom každé z 27 detí jednej chudobnej vdovy. Vždy, keď niektoré z nich umrelo, zazvonil z veže Lorety jeden zo zvončekov. Od žiaľu za všetkými mŕtvymi deťmi sa nakoniec pominula i ich matka. Vtedy jej zvonkohra zazvonila mariánsku pieseň a hrá ju od tej doby dodnes.
Toľko jedna z viacerých povestí o vzniku svetoznámej loretánskej zvonkohry.

Loreta


Pútnické miesto Pražská Loreta (krátko len Loreta) je súborom barokových stavieb na východnej strane Loretánskeho námestia v Prahe na Hradčanoch. Už na prvý pohľad je zrejmé, že to nebude kostol, ale komplex budov, ukrývajúci nejaké tajomstvo. Hlavná reprezentatívna fasáda, obrátená na námestie, má vežu so zvonkohrou.



Na stavbe hlavného priečelia sa podieľal Kryštof Dientzenhofer a dokončil ho Kilián Ignác Dientzenhofer. Fasáda má tri štíty zdobené sochami a terasu lemovanú 19 sochami a 9 súsošiami anjelikov. 


Najväčšia historická chrámová zvonkohra v Európe sa po prvýkrát rozvučala v deň sviatku Panny Márie v roku 1695. Zostrojil ju hodinár Petr Neumann z tridsiatich zvonov a zvončekov, odliatych v Amsterdame a rozmiestnil ich v dvoch poschodiach hodinovej veže. 27 zvonov hrá, tri najmenšie sú len na ozdobu.V súčasnosti hrá zvonkohra každú hodinu a riadená je elektronicky.


Nádvorie za hlavnou budovou je lemované pútnickými ambitmi a kostolom Narození Páně, ktoré spoločne obklopujú ústrednú loretánsku kaplnku Panny Márie.

O Loretu i o pútnikov sa od založenia pútnického miesta starajú rehoľníci Řádu menších bratří kapucínů a ich kláštor v neďalekom susedstve je spojený s komplexom Lorety krytou chodbou. 



Najdôležitejšia stavba Lorety - Svatá chýše v strede areálu. Podľa legendy je to domček, v ktorom žila Panna Mária v Nazarete. Kópie tohoto domčeka - kaplnky sa stavali v celej Európe a táto pražská je ešte aj vernou kópiou kaplnky v talianskom Lorete. Fasáda je zdobená sochami starozákonných prorokov a výjavmi z legendy o živote a domčeku Panny Márie Loretánskej.
Z kamene oživlá světice
pozvedá monstranci měsíce.

Taková zář je jen jedna,
odtud až do nedohledna...
No a z něj daleko široko
proudem se rozlévá baroko.
Proč jsi tak vzdálené,
v perutích oděné baroko?
Andělé, odhalte tváře!


Pri prechádzke po Hradčanoch sa nezabudnite v Lorete zastaviť, či už ste veriaci alebo ateisti. Kedysi bolo v Čechách náboženstvo veľmi dôležité a toto pútnické miesto patrilo medzi najnavštevovanejšie. Dnes je v krajine všetko inak...
Zem, která nemá své nebe,
ztratila všechno - i sebe.
Zarůstá pastvou jen pro oko...
Proč jsi tak vzdálené, baroko?
Jste-li tak důvěrní známí,
pojďte a zpívejte s námi.
My dole, vy zase vysoko.
O tom, jak mocné je baroko.


Baroková kaplnka sv. Barbory v Loretánskej ulici s freskou Václava Vavřinca Reinera. Odtiaľto je k najvýznamnejšiemu českému symbolu svetskej moci - ku Pražskému hradu - už len na skok.





Outfit:
Šaty: Marks&Spencer
Semišový kabátik: Betty Barclay
Šál: Roots
Tenisky: Converse
Kabelka: Zara

Súvisiaci článok (tieto isté sivé šaty v inom outfite): Strašidlo vo vreci

Úryvky sú z textu Michala Horáčka ku piesni Ivana Táslera "Baroko" pre speváka Richarda Müllera.




Baba Slováková

14 komentárov:

  1. Wau, mám až zimomriavky...aj z výkladu, aj z trefného textu. Ďakujem,potešili ste ma.
    A čo Vy pani Evka?:))) Ako obyčajne - krásna, elegantná, šmrncovná, s nežným úsmevom. Kabátik super. Dnes som si pozrela Helen Mirren a tiež Jane Fonda na modnej prehliadke medzi mladými modelkami na Paris Fashion Week. Sú síce staršie (však mať ich finančné možnosti:)), no Vy by ste tam za "rišavky" dokonale zapadla, ba bola za hviezdu!:)))
    Pozdravujem a nech sa ďalej darí
    sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, mať tak ich finančné možnosti!!! Nuž ale nemáme, aj tak dobre :D
      Ďakujem za milý komentár.

      Odstrániť
  2. Loreta je jeden z mých restů.Je to možné,že jsem tam ještě nebyla?Perfektní výklad.A o outfitu ani nemluvím.Dodáváte mi odvahu,že bych snad konečně mohla zkusit "sportovní "boty k sukni nebo šatům. Přece jenom takovéto výlety po Praze si žádají pohodlí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Priznám sa, že to bol aj môj rest. Keď idem z Pohořelca ku Hradu, ona je vždy akosi bokom. A tenisky sú na nezaplatenie pohodlné, chvalabohu, že vypukla takáto móda!

      Odstrániť
  3. Kombinace šedé a čokoládové hnědé je moc hezká, ty šaty nám ještě musíte předvést v plné kráse!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šaty som predsa už na blogu predviedla, musím pod článok vložiť odkaz. Mala som ich so sivým svetrom. Vtedy mi niekto do komentárov napísal, že by to bolo lepšie s krivákom koženým. Trošku klišé, ale aj tak som odvtedy hľadala koženú bundičku. Tak buď sú pre mňa drahé alebo na tých lacných vidno z kilometra, že sú lacné. Napokon ma osvietilo, že mám. Ja blbec som hľadala obligátnu čiernu. Ku vytiahnutiu starého (bol hrozne drahý, ale kedysi to nebolelo)tmavohnedého semišáku ma vlastne inšpirovala tá hnedá kožená nášivka na šále. Sama som sa tejto kombinácii nesmierne potešila.

      Odstrániť
  4. Teprve teď na pořádné obrazovce vidím, jak je ten semišový kabátek pěkný a jak báječně ladí vaše šedé šaty a šála s kamenem schodiště.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď dobre viete, že sa ja dolaďujem ku architektúre :D :D :D
      Pripojila som ten link na šaty, je pod článkom.

      Odstrániť
  5. Super outfit, krásne miesto a moja top pesnička :) Erika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj moja pesnička a veruže mi teraz hučí v hlave celé dni :D Stále si ju pospevujem.

      Odstrániť
  6. Velmi sa mi paci kombinacia tenisiek a sukne. Budem to musiet nabuduce ukazat Pragmatickej , ked sa bude stazovat na otlacene nohy od lodiciek :) Kazdopadne velka vdaka za dalsiu vitrtualnu prehliadku Prahy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Asi také seberu odvahu a hupsnu do botasek... zdraví H.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram