Trendy 2017 - bodky, puntíky, polka dots!

Zara
Spolu s károm a s pruhmi sa do našich šatníkov vracia ďalší nesmrteľný vzor. Bodky bodkované. Puntíky puntíkaté. Čím väčšie, tým lepšie. Typický retro vzor. Nemusí však nutne byť len na retro strihoch z päťdesiatych rokov, ba práve naopak. Inšpirujte sa!
Bodky akosi patria ku letu, tohto roku sa však objavili v jesenných kolekciách a čuduj sa svete, chrliče lacnej módy už stihli zareagovať! Na obrázku hore je v aktuálnej kolekcii Zary bodkované všetko možné.



Je to hravý vzor, pritom elegantný, graficky výrazný, budeme ho nosiť rady! Všimnite si detaily z predvádzacích môl. Midi dĺžka a celková silueta z rokov štyridsiatych, spojená s bodkami. Nadrozmerné ozdobné gombíky. Strapce. Niektorí návrhári dokonca miešajú rôzne veľkosti bodiek, o kombinácii bodiek s prúžkami a inými vzormi ani nehovoriac.

Emporio Armani
Loewe - Zimmermann - Loewe

História vzoru "Polka Dots"


História (výstižnejšie by bolo hystéria) bodkovaného vzoru sa začala písať v Amerike okolo roku 1926, keď žurnály priniesli fotografiu americkej miss v bodkovaných plavkách. V roku 1928 sa objavila Disneyho kreslená postavička Minnie Mouse v rozkošných červených šatách s bielymi bodkami a nasledujúce desaťročie žila Amerika len "dots". Hit Franka Sinatru z roku 1940 "Polka Dots and Moonbeams" vyvolal hotovú bodkomániu.

Odkiaľ sa do názvu vzoru dostala "polka", sa mi nepodarilo presne vypátrať. Vraj to v českom jazyku znamená "poľská žena" a vzor je to mimoriadne ženský. He, áno, aj. Predovšetkým je to však tanec, veď vieme! Netušíte niekto, prečo sa to takto volá???

Do vysokej módy vplávali bodky ikonickou kolekciou Christiana Diora New Look z roku 1954. 

Christian Dior
A to sa už veru s bodkovanými šatami doslova roztrhlo vrece.

Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot
Bodky sú triumfálne späť a každý si ich nosí podľa svojho vlastného štýlu. Ja sa radujem, veselím, hádam si aj zatancujem. Tú skočnú!

Eva Mendes, vojvodkyňa Kate, Victoria Beckham
Na záver styling božskej Diane Keaton v bodkovanom šále. Podobný majú v Zare, tuho nad ním rozmýšľam.

vľavo Diane Keaton - vpravo šál Zara
Obrázky: Pinterest, Zara a kolekcie Loewe, Emporio Armani, Zimmerman:
Loewe Collection Fall 2017
Emporio Armani Collection Fall 2017
Zimmermann Collection Fall 2017 




Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním!

Baba Slováková

3 komentáre:

  1. Líbí se mi ta černobílá kombinace glenchecku s puntíkem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mně se líbí klasická černobílá puntíková kombinace, je to také hezké retro :)

    LADY LENNA

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram