Autumn Maple


Sobotňajší shopping day na slávnej ulici Na Příkopě dá celkom zabrať. Mala som niečo vysnívané, vyhliadnuté cez internet, napokon som odišla (ako obyčajne) s niečím úplne iným. Očumovanie po obchodoch ja môžem, je to ale mordovisko. Ako keby som horu vyrúbala. Našťastie je na ulici, v pasážach a okolitých dvoroch dostatok miest, kde môžete zložiť kosti a oddýchnuť si.





Slovanský dům


Na Slovanskom dome ma najviac baví to, že to bol pôvodne Nemecký dům (majiteľom bola spoločnosť Deutsches Kasino). Barokový Vernierovský palác (v r. 1797 klasicisticky prestavaný) v rokoch 1875 až 1945 využívali na svoje spoločenské i politické aktivity najmä nemecky hovoriaci Pražania. Čo sa isteže po druhej svetovej vojne muselo zmeniť a odvtedy dom nesie natruc meno Slovanský dům. Ešte nedávno ho vlastnili Američania, dobré nie? Ale našťastie, haha - už ho kúpili bratia Rusi, a tak barák predsa len patrí Slovanom.


Dom je vlastne dvojdomom, vznikol spojením dvoch stredovekých objektov a od ulice  Na Příkopě do neho vedú dve brány. Jednou sa dostanete to nákupnej galérie s luxusnými obchodmi (napr. Max Mara, Geox, Trussardi Jeans, Beltissimo, Nike...), druhou  do multikina s desiatimi kinosálami.


Isto sa nenahneváte, že tentokrát nebudú fotografie z interiérov. Trielime rovno do najväčšej pýchy Slovanského domu - do starej francúzskej záhrady. Sadnúť si, tak veru. V tesnej blízkosti rušnej pešej zóny sa totiž nachádza velikánska oáza pokoja.



Záhrada bola založená v 17. storočí vo francúzskom geometrickom štýle a prepojila ulice Na Příkopě s Jindřišskou ulicou. V súčasnosti je to moderná záhrada, ktorá síce rešpektuje pôvodné usporiadanie, veľkú časť však pokrývajú záhradné reštaurácie. Zachovali sa len stáročné obrovské platany, vytvárajúce v letných horúčavách príjemný tieň.



Jesenný javor (farba Autumn Maple)


Jedna z trendových farieb jesene 2017 Autumn Maple ma, samozrejme, nadchla. O to viac, že sa mojej skrini vyskytuje kadejakých škoricových a oranžovohnedých odtieňov požehnane. Stačilo vytiahnuť samé staré veci.





Zmiešala som tri trendové farby: Autumn Maple, Toast a Neutral Grey. Nával teplých farieb som vyvážila studenou sivou. Gombíky na košeli sú zo sivej perlete, takéto nenápadné detaily ma bavia.

Vyskúšala som trend hrubého opasku cez kardigán a tiež nový spôsob nosenia veľkých mäkkých tašiek. Zhúžvete napoly a nosíte ako listovú kabelku. Je to kúl a trendy, ale po obchodoch som aj tak len behala tak, že som ju zavesila na plece.


Čo som si na nákupoch nekúpila?


Pásla som veľmi po nejakom kúsku s trendovou kockou glenček (nazývanou aj Esterházy). Všade je jej plno, ale nevybrala som si. Z mladosti si ju totiž pamätám ako mimoriadne kvalitnú vlnenú látku a to, čo ponúkajú obchodné reťazce, okolo vlny ani len nechodilo. Samé šunty, z ktorých šteká PES.

Veľmi sa mi ľúbili tieto topánočky, ale ovládla som sa. Chcem predsa niečo na jeseň. Navyše sú strašne tvrdé. Keby boli kus kvalitnejšie, asi ich už mám.



Odchádzam napokon s kabelkou. Vak ešte nemám a už sa teším, ako rozžiari môj sivý, čierny i škoricový kabát! Ku všetkým mi pôjde. A tiež ku mojím nespočetným prúžkovaným tričkám a svetrom. Dávam aj fotku s vypchatým a zatiahnutým vakom, lebo ja ho mám na fotke len tak ledabolo. Pôvodne to mala byť tiež fotografia "čo sa mi ľúbilo, ale nekúpila som si" :D  Napokon som sa preň vrátila.



Babie leto vraj má byť tohto roku mimoriadne dlhé a horúce. Nuž, ktovie, momentále leje. Tak ani neviem, či už ozaj zháňať teplé veci a či ešte nie. Malý tip na nákupy: v Mangu majú kvalitné nepodšité jesenné kabáty s vysokým podielom vlny, slintala som. Väčšinou oversize strihy. Sú vhodné, bohužiaľ, len pre vysoké ženy, ja som bola v každom úplne utopená. Tak nič, vytešujm sa aspoň z novej kabelky.


Outfit:
Kardigán: Zara
Nohavice: Marks&Spencer
Košeľa: Marks&Spencer
Topánky: Geox 
Prsteň: TündeR
Kabelka sivá veľká: Liebeskind
Kabelka malá: Zara
Topánky, taška s károm: Zara 

Kardigán v kombinácii s čiernou a olivozelenou: Prázdniny v Ríme - III. časť




 

Baba Slováková

15 komentárov:

  1. Pěkné a ty kostkované lodičky!Já bych v nich tedy mohla jen zapózovat v sedě,ale vypadají úžasně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú vratké a tvrdé. Naozaj sa dá v nich pózovať len posediačky :D

      Odstrániť
  2. Keď sa tak pozerám na tie Vaše aj staršie veci, tak by som povedala, že ani netreba niečo kupovať. Ale s kamoškou po obchodoch vie byť niekedy celkom fajn relax, ktorý samozrejme musí končiť kvalitným posilnením, aby bola príležitosť prehodnotiť čo nebolo treba kúpiť. Neviem síce načo Vám bude ďalšia kabelka, ale naozaj nie je najhoršia. Tie topánky pôsobia originálne, ale tiež nie sú must have. Vcelku Vás obdivujem, ako zvládate shoping na štekloch, aj keď Geoxy sa tvária pohodlne.
    Dnes som mala trochu voľnejší deň, tak som na youtube opäť popozerala čo nového má Diane Keaton, lebo tá žena ma nesmierne baví aj ako herečka, ale tiež ako stylistka a interiérová dizajnérka. Má tak osobitý štýl obliekania, že vždy keď ju vidím, mi robí nesmiernu radosť vidieť staršiu osobu tak neopakovateľnú. Teraz dostala cenu americkej filmovej akadémie AFI za celoživotné dielo, je to veľmi milé a vtipné podujatie. Pozrite si to dobre sa zabavíte.
    Na fotkách vyzeráre perfektne, farby presne pre Vás ako stvorené, ale zdala ste sa mi na nich trochu smutná. Alebo sa mi to dúfam len tak zdá, lebo ja keď si pískam, tak sa vždy niečo deje.
    Pozdravujem, Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som smutná, len som unavená a už veľmi na photoshooting nemám chuť. Mali sme najprv urobiť fotky a až potom ísť po obchodoch, fotili sme po troch hodinách šmírovania medzi handrami. Ja keď si pískam, tak mám všetko na háku... :D
      Kabeliek nikdy nebudem mať dosť, veď viete.
      Štýl Diane Keaton milujem! Sama sa najlepšie cítim v pánskom štýle, ale jej štýl celkom odkopčiť nemôžem. Po prvé - je viac menej bielo-čierny, čo je na mňa pritvrdá kombinácia. No a potom tie pánske košele... Nemám rada košele, myslím, že táto tu je tuším len tretia na celom blogu a zrejme aj posledná v mojom šatníku. Košele sú super pre ženy s menšími prsiami, ja sa v tom vždy cítim nesvoja. Že mi každú chvíľu odletí gombík.

      Odstrániť
    2. Super, že ste ok. Ale znovu zmienim ten záznam s Diane Keaton na youtube. Sú tam sentencie s jej výpoveďou, kde je oblečená celá v bielom aj klobúk má biely v miestnosti tiež celej bielej, neskôr oblečená celá v čiernom v tom istom bielom štúdiu. Veľmi vymakané, veľmi profesionálne, ani náznak gýču no, prišla som si na svoje. A neviem, pripadalo mi to celé aj úprimné.

      Odstrániť
    3. Jáj, celá v bielom, to by šlo, to mi pristane, ale... držme sa reality. To video si určite pozriem, ďakujem za tip!
      P.S. Geoxy sú pohodlné, ale po štyroch hodinách chodenia som ich vyzula s veľkou úľavou :D

      Odstrániť
  3. Tak mě napdlo, mohla byste prosím psát ještě čím jste nalíčená? :) případně nějaký článek o makeupu? Díky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už make-up nepoužívam skoro nikdy, píšem o tom v článku "Ako budeme vyzerať mladšie". Tu mám konkrétne len matný rúž Maybelline č. 932 Clay Crush.

      Odstrániť
  4. wszystko mi się bardzo podoba, a torby są cool! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ta skořicova vam moc sluší a s modrými kalhotami je to ideální kombinace. Boty také vypadají skvěle. Sbírám odvahu na kardigan v kombinaci se širokým páskem, na vás se mi to líbí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie nohavice nie sú modré, ale sivé. Sú to tie isté ako v článku "Bajkonur". Ibaže tam sú fotené na prudkom slnku, tieto fotky boli naopak fotografované pod mrakom a v podvečer. Tá farba je oceľovosivá /ergo modrosivá/, podľa múdrych rád absolútne nevhodná pre teplé farebné typy. Somarina. Toto ma naučila moja práca - kombinovať teplé a studené farby. Boty sú už staré, mám ich hádam tri roky. Či myslíte tie kárované? Škoda ich, ale sú strašne tvrdé.

      Odstrániť
    2. Viděla jsem fotky jenom na mobilu a ten nemá úplně věrné barvy. Boty jsem myslela ty skořicové Geoxy, ty budou určitě dobře vypadat ještě za další tři roky.

      Odstrániť
  6. Stylově do podzimu. Moc pěkné. Je dobře, že jste se před koupí botiček udržela a nepořídila. Myslím, že nejsou pro vás ok. Špičaté, a dělají vám dlouhatánskou nohu. Váš vkus je vytříbenější, než abyste musela toto... Je na vás milé kouknutí. Gratuluji. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne tak - robia dlhé chodidlo a to sú najmenšie 36-ky.
      Ďakujem Vám, Hanko, za kompliment :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram