Zelená Tour de Prague

Tak som si tu posledne povzdychla, že musím niečo robiť s tým mojím ubúdajúcim svalstvom. Dlhé prechádzky sú skvelá vec, ibaže potulky Prahou sú v lete vďaka masám turistov ozaj ťažkou skúškou pre nervy. Našťastie má metropola množstvo parkov i lesoparkov, vyše 7-kilometrová túra v zelenom prostredí sa tu dá v pohode absolvovať. Okrem fantastických výhľadov vám taká prechádzka ponúkne v samotnom centre i ozón, tak veru.



Trasa začína na zastávke Letenské náměstí. Prvým cieľom je Národní zemědělské muzeum, ktoré vybudovalo na streche minimalistickú trávnatú záhradu. Keď sa pozriete pozorne na fotografiu, vidíte celkom vľavo Petřínsku rozhlednu. Tak tam pôjdeme pekne pešo, okolo Pražského hradu a potom ešte ďalej do Kinského záhrady. Fajná štreka, čo? Tak ideme!


Samotné múzeum v tomto prázdninovom období prerába väčšinu svojich expozícií, ale to, čo som videla, stačí na predsavzatie určite sem doraziť i s vnukom. Expozície sú inštalované veľmi moderne, nápadito, interaktívne, napríklad také Laboratorium ticha.


Rozľahlý park Letenské sady umožňuje vďaka svojej vyvýšenej polohe fantastické výhľady na mesto i priehľady na Hrad.


Hanavský pavilon


Oblúkom míňame Metronom, turisti ho už objavili, je tam kopec ľudí. Cieľom je Hanavský pavilon, nádherná liatinová holandsko-pseudobaroková stavba. Pôvodne bola postavená ako reprezentačný pavilón (sic!) Knížecích hanavských železáren komárovských pre pražskú Jubilejní zemskou výstavu v roku 1891 a pomenovaná bola podľa ich majiteľa, kniežaťa Viléma z Hanavy. Stavba bola na výstave (vzhľadom na svoju konštrukciu z liateho železa) tým hlavným exponátom železiarní. Knieža po ukončení výstavy darovalo pavilón Prahe, stavba sa rozobrala, previezla na dnešné miesto a opäť postavila.


Hanavský pavilon je mimoriadnou stavbou, ako prvý v Prahe bol postavený zo zliatiny, betónu a skla, je technickou pamiatkou. Dnes slúži ako výhliadková reštaurácia. Tak sa tu veselo usadíme!


Dáme si zmes českých syrov v zaujímavej kombinácii s drvenými vlašskými orechmi v mede. Ozaj fajnota. Nuž a moravské červené... cestu máme ešte ďalekú, načim sa posilniť :D


Fotografie sú z minulého chladného týždňa, keď človek za ten svet nevedel, ako sa vlastne obliecť. Keď vykuklo slnko, bolo až horúco, väčšinou však bolo nebo zatiahnuté a fúkal vietor. Škoda, mala by som inak nádherné fotky, ale ruku na srdce... v tomto horúcom týždni by som sa na takúto púť nevydala.

Od reštaurácie sú najkrajšie výhľady na vltavské mosty.


Naše putovanie vedie ďalej popri Kramářovej vile do Chotkových sadov. Fotografií mám hafo, ale nejdem dávať všetky. Vyšli by na celý seriál a na mnohé miesta sa ešte určite vrátim. Dnes budú najmä tie "zelené". Kuk na Chotkovy sady:


Pri Letohrádku královny Anny (Belvedér) už prechádzame kontrolou. Ak sa chcete dostať na Hrad, vrelo odporúčam ísť tadiaľto. Nikdy tu nie sú také rady ako pri hlavných vstupoch. Zo záhrad stačí zbehnúť dole do Jeleního příkopu a odtiaľ je už cesta na Hrad otvorená.

Zpívající fontána pri letohrádku. Sme v Královskej zahrade.


Ozaj škoda, že je stále pod mrakom. Katedrála Svatého Víta, Václava a Vojtěcha je na dosah ruky, to by boli fotkyyyyy...


Zo záhrady šup dole do rozprávkového lesa! Jelení příkop je čistý sen. V tesnej blízkosti Hradu a nikde ani živej duše. Fakt vôbec nikto. Odkaz pre pani Hanu, autorku famózneho blogu Praga Magica: dá sa sem predsa len dostať aj z ulice U Brusnice. My sme práve tu tentokrát opustili areál Pražského hradu, ale v nasledujúcej cestovateľskej reportáži tadiaľto zase vlezieme dnu. Stojí tu jeden chlapík so scannerom, nudí sa a je príjemný :D 


Na chvíľu predsa len musíme opustiť "zelenú trasu" a prejsť spleťou ulíc až ku bráne Strahovského kláštera. Ideme popri stredovekých hradbách na Petřín smerom ku rozhľadni.

Konečne sa vyjasnilo a ja mám záber na katedrálu z úplne inej strany :D Z kláštornej záhrady.


Od rozhľadne na Petříne utekáme, čo nám unavené nohy stačia. Zo všetkých strán ju obliehajú turisti. Zato na dlhší čas zakvasíme v záhradnej reštaurácii Nebozízek a ja mám ďalší záber. Už chýba len ten notoricky známy s Karlovým mostom z druhej strany Vltavy a mám kompletne obídený celý Hrad :D


Odtiaľto sa treba pustiť doprava. Kráčate lesoparkom a dostanete sa do Kinského zahrady. Naozaj tu cítiť ozón a nebyť občasných priehľadov cez stromy na mesto, neverili by ste, že sa nachádzate v samotnom srdci Prahy. Kľukatý chodník vedie smerom dole, naspäť do civilizácie.


Túra to bola nádherná, ale aj náročná, sadáme na prvú električku, ktorá sa prirúti. No sláva, neznámy mladý muž mi prepúšťa miesto a to som na neho ani len nemusela krivo pozrieť.


Outfit je taký turisticko-mestský, nijaká hitparáda. Stavila som na papuče z vietnamskej tržnice. Reku, ak sa aj roztrhajú, nebudem banovať. Prekvapili. Mám ich obuté naboso a nielen, že sa v nich dobre putovalo, ale ani neoškreli nohy. Kto by už len toto na ne povedal?
Nedala som ani len rúž, nebudem behať po lesoch a sadoch so zrkadielkom a kontrolovať, či som si ho nezlízala. A ako to len v tej električke krásne pomohlo... napokon, už aj tak nevyzerám ako ranná rosa :D


Páčila sa vám moja zelená cesta Prahou? Človek má často neuveriteľné trasy priamo pod nosom, len sa treba vybrať...

Outfit:
Nohavice: Zara
Košeľa: Papaya
Svetrík: Monsoon
Papuče: vietnamská tržnica
Taška: kožená a filcová od poľskej dizajnérky 


Baba Slováková

11 komentárov:

  1. Len malá poznámka na okraj - keď už sa spomína Expo, tak Laboratórium ticha bola pôvodne expozícia pre Expo 2015 v Miláne.

    Inak super prechádzka. Až sa mi zdá, že to muselo byť oveľa viac ako 7 km

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za informáciu o laboratóriu, to som nevedela.
      Tie kilometre som merala vzdušnou čiarou na mape, takže je to pí krát oko. Po serpentínach + od zastávky električky ku múzeu... no neviem, možno o niečo viacej.

      Odstrániť
  2. Zdravím! Kvôli takýmto krásnym článkom sa tak vyšportujete, že vás budú musieť v deväťdesiatke zastreliť. Nádherné prostredie a aj bez rúžu vyzeráte dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sajka, tak ste ma rozosmiali, až mi slzy tečú! Že zastreliť, haha. Ja sa nemotkám po Prahe kvôli článkom, všeobecne rada spoznávam nové miesta, na všetko som zvedavá. Ľutujem len, že som nezačala písať blog už dávno, starých krásnych fotiek zo sveta mám doaleluja, to by bolo písania ozaj až kým by ma nepicli :D

      Odstrániť
  3. Nádherné fotky, super výklad, ... a třešnička na dortě - krásná Baba Slováková :) Pěkný víkend M.H.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Díky,ty procházky Prahou jsou skvělé.Už se těším jak je využiji.A díky za tip na blog.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Sofie za komentár a odkaz na blog Praga Magica som sem dala veľmi rada, pre tých, čo Prahu milujú, je úplne najlepší.

      Odstrániť
  5. Moc děkuji za vzkaz i za odkaz na můj blog. Ušetřila jste mi váhání, jestli se na Brusnici vydat - zítra mám nějakou práci na Praze 6 a tak to nazpátek vezmu tam tudy při své "zelené tour". Moc se mi hodí, že vím, že se tam dá projít. Mám letos v létě co dohánět :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super nápad na vycházku se Sofinkou. Díky. Tünde

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram