Skončila som... pod mostom!

Nič ma v Prahe nevie tak rozochvieť, ako pohľad z konca Karlovho mosta na Malostranské mostecké věže. Na tie na našej strane Vltavy. Ja by som si tam, ľudia, najradšej postavila maličký domček alebo aspoň prístrešok a dívala sa donekonečna na tú majestátnu krásu. Toto mi vraj nijaký stavebný úrad nikdy nepovolí, no škandál!



Ešte pred pár rokmi som veľmi rada chodila z Malej Strany do Starého Města práve cez most... a kvôli spomínanému pohľadu ešte radšej späť. Na moste bolo husto už vtedy, dnes je ešte hustejšie. Už to nie je toľký zážitok. Mimochodom - ak by ste chceli v Prahe zažiť tú pravú ponurú kafkovskú atmosféru s prázdnymi ulicami a svietiacimi lucernami, odporúčam zimný večer a teplotu okolo mínus dvadsať stupňov. Skúsila som, podarilo sa. Na celej Malej Strane ani nohy, o moste ani nehovoriac. Nuž, bola to prechádzka od krčmy ku krčme a od horúceho čaju ku ďalšiemu horúcemu grogu... ale to som poriadne odbočila.

Dnešným cieľom je Werichova vila na Kampe, však som sľúbila, že keď som sa dnu neprebojovala pri otvorení, zavítam do nej inokedy. Na Kampu sa dostanete z rôznych smerov, dobrodruhovia môjho typu sem idú krížom cez Pražský hrad, prosím pekne a potom popod most.

Odkedy som objavila, že sa dá na Hrad dostať bez vystátia dlhočizného radu cez Jelení příkop (jasné, že aj tu je bezpečnostná kontrola), opäť ho používam ako východzí bod. Je v tom akési huncúctvo - turisti stoja v radoch a híkajú a fotografujú, ja si tadiaľto len tak zľahka prebehnem. Isteže to robím najmä preto, aby som si tiež mohla zase raz popásť oči. Dobrou (ale platenou) skratkou dolu k Vltave je Fürstenberská zahrada a aj som ju využila a teraz som už v strede cesty. Pod Karlovým mostom.

Oblúk Karlovho mosta, pod ktorým je dopravné spojenie Kampy s Malou Stranou.


Karlův most


Zhora ste ho už videli všetci - tú pražskú gotickú pýchu. Ak si chcete vychutnať jeho magickú a tajuplnú atmosféru, vyberte sa naň skoro ráno alebo neskoro večer. Cez deň je to turistický masaker.

Valiace sa davy nad mojou hlavou netušia, že ten pravý zázrak je tu dole. Mostné oblúky nad Kampou sú pôvodné (od roku 1402), tie v strede mosta sú po poškodení povodniami často opravované, dokonca i novšieho dáta, sochy sú postupne nahrádzané kópiami. Čumím na stredovekú klenbu jak Slovák do hodin. Ako tak náročná a i namáhaná konštrukcia vydržala toľké stáročia?

Nuž, maltu vedeli stavitelia fajnovú vyrobiť. Spojovacia malta zohrala pri budovaní mosta zásadnú rolu a má na týchto najstarších častiach skutočne obdivuhodné vlastnosti. Dokonale viaže kamene vnútorných výplní i plášťa mostu, odoláva pôsobeniu riečnej vody, dažďa, mrazu i ďalším atmosferickým vplyvom. Stavitelia mosta použili osvedčenú receptúru, vynikajúce vápno a dodržiavali technológiu! Použitie vajec do malty sa pri chemických rozboroch nepotvrdilo. Zato však vysvitlo, že sa do nej pridávalo mlieko a víno... a vraj aj tvarůžky :D Stopy po vajciach sa ale našli v základoch. Frajeri to boli.

Prezradím na seba, že som pôvodným povolaním stavebná inžinierka, vyštudovala som statiku. Pod mostom sedím nekonečne dlho a neviem sa vynadívať. Pred fortieľom stredovekých staviteľov sa cítim takáto maličká.

Popod tento oblúk sa vracia kanál Čertovka naspäť do Vltavy.
Čertovka
Súkromný prístup zo záhrady Werichovej vily ku kanálu Čertovka

Werichova vila


O vile samotnej som už písala tuto. Konečne sa teda pani Mede Mládkovej po pätnástich rokoch splnil jej veľký sen a mne ten maličký - som dnu. Môžete sa tu usadiť v kaviarničke...


... a (alebo) pozrieť si expozíciu Osvobozeného divadla, ktorá je celkom čerstvá ako rohlíčky obzvlášť vypečené. Bude sa ešte priebežne dopĺňať. 


Pracovňa Jana Wericha.


Ako dobre, že sme turistický outfit odfotili už v záhrade! Nohy zodraté po kolená. Vila je zrekonštruovaná naozaj kvalitne, bol to záslužný čin. Objekt má ambíciu stať sa i kultúrnym centrom. Pre menšie koncerty či divadelné predstavenia sú pripravené záhrada a podkrovie.


Nooo... po čom ja asi tak najviac pasiem? Predsa po exponátoch, súvisiacich s kultovým dvojfilmom Císařův pekař - Pekařův císař, veď je to moje detstvo. Film ma ovplyvnil na celý život a dodnes si ho rada pozriem. Tu kdesi začala moja láska ku stredovekej Prahe, ku jej architektúre a i ku rôznym pražským legendám a tajuplným príbehom.


Ojój... v suteréne je i samotný Golem!


Päťkilometrová túra od zastávky Brusnice cez Jelení příkop, Pražský hrad, Fürstenberskú zahradu, Valdštejnskú zahradu (o tej niekedy inokedy), Karlův most, Werichovu vilu, Museum Kampa a Střelecký ostrov končí pekne ďaleko na druhej strane Vltavy v Maiselovej ulici (Josefov alebo Židovské město) v reštaurácii U Golema. Už som nabudená, už som nadržaná. Na stredovek, na jeho tajomstvá, na rozprávkové príbehy... a na svíčkovou a pívo. 


A keď dopíšem tento článok, pustím si slávny film. Kto ho nemiluje, nech zdvihne ruku!

Odkaz:
3D animovaná rekonštrukcia predpokladaného spôsobu postavenia Karlovho mosta. Fakt nádhera! https://www.youtube.com/watch?v=nJgD6gyi0Wk



Museum Kampa v komplexe Sovovy mlýny v pohľade od Střeleckého ostrova. Za ním sa nachádza Werichova vila a je jeho súčasťou.



Baba Slováková

10 komentárov:

  1. Krásné, překrásné. Dokonale jste tam zapadla. Moc vám to sluší. Jistě by na vás okem mrkl i pan Werich. Tvoříte s ním pod tou fotkou krásnou symbiozu. Gratuluji vám k vašemu šarmu. A děkuji za krásná pražská zákoutí. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jejda, Hanko, veď som na tej fotke ako sedem neúrodných rokov :D Celá šťastná, že sedím.
      Ďakujem za milý komentár!

      Odstrániť
  2. Super prechádzka, závidím Prahu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nezáviďte. Žila som na rôznych miestach od malebnej dediny, cez najkrajšie slovenské mestá až po nádheru švajčiarskych Álp. Všade je krásne, keď sa dívate ozaj otvorenými očami.

      Odstrániť
  3. Milujem tieto virtuálne prechádzky Prahou. Skoro ani nedýcham, keď čítam a pozerám na fotky. Ale mala som tú česť zažiť na moste spomínanú kafkovskú atmosféru. Boli vtedy tuhé mrazy. To sme doslova "chodili od krčmy ku krčme a od horúceho čaju ku ďalšiemu horúcemu grogu"...a keď som fotila, zachádzalo za nechty, že ani rukavice nepomohli. Aspoň mám nezabudnuteľný zážitok.
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Paráda, čo? Presne ani rukavice nepomôžu, ba ani ruky strčené do vrecák, ale je to ozaj zážitok na celý život. Usmievam sa. Zvláštny je to pocit, že tu niekto presne rozumie tejto mojej skúsenosti!

      Odstrániť
  4. Mám z Karlova mostu ( ako je to správne po slovensky) čiernobielu fotografiu, kde som len ja a polovica mosta v zábere prázdna. Bola som študentkou strednej školy, hlboká totalita, písal sa rok 1983. Bolo to cez letné prázdniny, takže vlastne turist. sezona. Na sebe biele tričko, sukňu
    z modrotlače do gumy, čo mi na velký výlet ušila mamička, a biele nízké sandálky. Nostalgia. A ešte mám jednu radu na záver. Keď už kvoli nám a kvoli tým krásným fotkám sa takto trmácate, netýrajte potom svoje nohy krížením. Prestala som s tým asi pred 10-timi rokmi na radu fyzioterapeutky. Pravda chvíľku to trvalo než som si zvykla. Zdraví Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Správne po slovensky je "z Karlovho mosta" :D Ja som už z tých českých názvov zúfalá. Uvádzam ich v pôvodnom znení a najradšej v 1. páde, lebo potom dochádza ku skomolenine pri skloňovaní v slovenčine a ešte ku tomu ich radšej píšem kurzívou, aby bolo jasné, že ide o cudzie slovo, no mord. Na druhej strane mi príde ale smiešne prekladať ich do slovenčiny. Nepatričné.
      Ako je to s tým krížením nôh vlastne? Vy ste mali, tuším, tiež luxáciu, či? Súvisí to s tým? Ja sedím s nohou cez nohu aj pri počítači!

      Odstrániť
  5. Ano, mala som vrodenú luxáciu a asi to nestačilo, tak pri porode i zlomenú kostč. Tá mi potom deformovala bedernú čásť chrbtice, následkom čoho mám 2 obratle poškodené. Bolo mi vysvetlené, že krížením noh si ubližujem, škodí klbom, ale deformuje i chrbticu. J.
    No a našla som pre vás i odbornejšie vysvetlenie

    https://www.zena.cz/zdravi/hazite-nohu-pres-nohu-o-tohle-si-koledujete/r~i:article:810603/?redirected=1502283648

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ..tak dobre píšeš , aź mám chuť, si Ta dohodnut ako sprievodkyňu po Prahe...vopred vďaka. MB

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram