Kaviareň Slavia

Dostala som pozvanie na nedeľný obed. S možnosťou vybrať miesto. V takýchto prípadoch ja ani na chvíľu nezaváham - pôjdeme do Slavie, kam inam ?! 

Najprv vytiahnem príhodu z minulého roka. To zavítala do Prahy nemecká úspešná blogerka 50+, Bärbel. Keďže sa navzájom sledujeme a podporujeme, chceli sme sa pri tejto príležitosti i vidieť a Bärbel zavelila, že mám vybrať tú najúžasnejšiu kaviareň v Prahe. Stretneme sa v Slavii, odpísala som. Berlínčanka neprišla sama, priviedla celú tlupu kamarátov. Väčšinou bývalých "východných Nemcov". Sklamane a s rozpakmi si sadli do boxu. Socialistická kaviareň, skonštatovali otrávene.





"To čo si vybrala?!" - šťuchla do mňa kamarátka.
Usmievala som sa. Rozsadila som hostí do vopred zarezervovaného boxu tak, aby všetci videli priamo na Pražský hrad a začala som rozprávať...

Kavárna Slavia


Nápad vybudovať luxusnú kaviareň priamo oproti vstupu do čerstvo postaveného Národního divadla dostal majiteľ Paláca Lažanských okamžite po prvej slávnostnej premiére. Kaviareň otvoril v roku 1884, ale v konkurencii okolitých podobných zariadení sotva prežívala. 

Vstupný priestor s fontánkou z nórskeho mramoru "Rose norvege".

Po prvej svetovej vojne prešla ambicióznou prestavbou v štýle francúzskeho art deco a bola to bomba. Steny dodnes pokrývajú mramorové a drevené obklady a obrovitánske zrkadlá. Nápadité, na tú dobu hypermoderné riešenie stropu so svietidlami, útulné boxy i typické okrúhle mramorové stolíky v strede priestoru urobili zo starého podniku moderný kaviarenský zázrak.


Už od svojho vzniku priťahovala kaviareň vďaka výhodnej polohe umelcov. Nebudem vymenúvať všetkých, ale počnúc Bedřichom Smetanom tu sedávali samí českí velikáni - spisovatelia, básnici, maliari, teoretici umenia, herci, režiséri, hudobníci, novinári i politici. V minulom storočí bola Slavia epicentrom českej kultúry a každý z významných hostí tu má svoju fotografiu.



Za socializmu som v kaviarni bola. Nikde na svete som nezažila tak bohémsku atmosféru ako vtedy a tu. Za zvukov piana som vošla do vriaceho kotla, tu sa koncentrovalo české myslenie... a toho genia loci je v priestoroch cítiť stále.


Nemci hladkali steny, odrazu videli všetko inak. Kaviareň sa citlivou rekonštrukciou v roku 1997 vrátila do čas svojej art deco slávy, väčšina prvkov je pôvodná, len mobiliár je replikou. Nebýva zavalená turistami, varia tu výborne, cez obrovské okná zalieva priestor slnko, dívate sa na divadlo, na Hrad, na Malú Stranu, na Vltavu. Len pôvodný obraz Slavie, ktorý putoval do múzea, je nahradený obrazom Piják absintu od Viktora Olivu (jeho kópiou).


Outfit


Na taký nedeľný obed to chcelo niečo ležérne a i elegantné, tento outfit je inšpirovaný Werichom, švihákmi kaviarenskými, Francúzkami Coco Chanel i vysokánskou Inés de la Fressange. Veď práve... už ste videli, aký som krpec. Pre porovnanie (na blogu už uverejnené fotky) - dcéra meria 173 cm, Zuzka hlásila, že má 178,5 cm, nuž a Inés 180 cm. Ja som ledva dosiahla 158 cm a vzala som si do hlavy, že vyskúšam plandavé smokingové nohavice, ako to nosí Inéska.

Lezie mi ten nový trend na nervy. Nabehli voľné gate, no áno - i s lampasmi, kadejaké lesklé, saténové, mnohé pripomínajú pyžamo. Mám čosi podobného, pre malé ženy je to zabiják. Navyše sa často nosia skrátené nad členky, toto pristane len dvojmetrovým anorektičkám. Gate neskracujem, budem mať čo robiť, aby som proporcie uhrala i pri ich normálnej dĺžke.


Po skúsenostiach s blbým osvetlením v interiéroch fotíme outfit na piazzete Národního divadla.


Na taký obed parádny musí byť oblečenie pohodlné. Ja to nazývam outfitom "pred kačkou" a potom "po kačke". Takže pred obedom sa dá krásne opticky predĺžiť postava zasunutím trička do smokingového pásu.

Olé... predĺžená silueta je na svete. 



Varianta "po kačke" už taká úchvatná nie je :D


Natiahla som teda plandavie gate. Chodí sa v tom parádne, len... veď viete. Rozširujú, zabíjajú do zeme. Našťastie sa stále nosia i tie klasické a i vyštíhlené strihy.

Outfit:

Smokingové voľné nohavice: Dorothy Perkins
Tričko: Oasis
Klobúk: H&M
Tenisky: Converse
Kabelka: No Name
Náramky: staré ako Matka Zem

P.S. Bärbel je vysoká blondína. Ak ste podobný typ, tu je odkaz na jej instagram: uefuffzich






Baba Slováková

16 komentárov:

  1. Dofrasa! Baba Slováková, ako to robíte, že vo všetkom tak dobre vyzeráte, a pritom je to skoro všetko mimo váš farebný typ. Ja som tiež teplá jeseň, ale vypadala by som v tom ako smrtka. Asi to budete tými ryšavými vlasmi. Zdravím! Články sú výborné. Rada cestujem virtuálne, tak sa vyhnem turistickej tlačenici. A Prahu milujem, hoci som tam roky nebola. Mám však v Prahe kamarátku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sajka, ja nie som teplá jeseň. Som skôr tmavá kontrastná jeseň, rýchlo sa opálim a nikdy nie som úplne bledá. Takže neutrály ako čierna či sivá ma celkom "nezabijú" a len zvýraznia farbu vlasov. Navyše aj tento outfit predsa len rešpektuje farebný typ - všetko je krémové, nie biele. Ani tie tenisky s kabelkou nie sú snehobiele. Ďakujem za pochvalu!

      Odstrániť
  2. Tak pozor, toto je jeden z Vašich najlepších outfitov, ktoré ste nám tu ukázali. Poviem Vám, že tie gate sú špica, to kde ste splašili? Chce to nosiť ich častejšie veľmi Vám pasujú. Naozaj s francúzskym nádychom až na to prejedanie sa v lete s kačicou, haha, ešte že sa viete tak vynaliezavo vynájsť.
    Také chute ste mi narobili a k tomu ešte aj lokše mi chodia neodbytne po rozume. No, hrôza. :D
    Pozdravujem.
    Oľga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to som tú kačku aj odfotila i s pivom! Napokon som ale fotku na blog nedala. Ja kačicu môžem hocikedy a tu ju majú všade.
      Nohavice som splašila v sekáči na Bělohorskej za 150,- kačiek. Úplne nové a do sekáča sa dostali asi preto, lebo mali podivnú dĺžku, aj mne boli mierne krátke. Ibaže hore sadli, nuž som sa rozhodla, že beriem a že ich skrátim na sedemosminové ku štekľom. Ale ako som ich odhla a rozžehlila, zistila som, že sa látka krásne vystrela, nuž som ich opäť zahla len na centimetrík a teraz je tá dĺžka akurát.

      Odstrániť
  3. Plandavé kalhoty se k bohémskému prostředí opravdu výborně hodí a vám to zase moc sluší. Já jsem si také jedny plandavé gatě letos pořídila a cítím se v nich tak nějak svobodněji než v těch těsně na tělo. Ty moje jsou lněné a proti vašim vysoce elegantním víc volnočasové. Také já jsem moc nevyrostla (165 cm), tak k nim nosím širší trika v délce těsně pod linii pasu, abych opticky prodloužila nohy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Také tričko, ako spomínate, mám... ibaže je tiež čierne. Dobrý nápad, len musím vymyslieť niečo zaujímavého ku takej čierno-čiernej kombinácii.

      Odstrániť
    2. Nebo jako já ustrihnete nějaké dlouhé, zjistila jsem, že těch mám dost a krátkých málo.

      Odstrániť
    3. Dobrý nápad, vďaka. Možno dostrihám aj dajaké tie dlhé pulóvre :D

      Odstrániť
  4. Zhruba týždeň som internet nenavštívila, no skoro som odpadla :)), že aká kočka to tam sedí na stoličke :)Tento outfit sa mi náramne páči. Rada nosím plantavé (u nás s t-čkom)gate. Nemyslím, že mi pristanú, tiež mám výšku 164cm, ale sú pohodlné a sukne vôbec nemusím. No a ten klobúčik je TOP. Stále som nenašla taký, čo mi pristane.
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klobúk je pánsky a kúpila som ho v háemku. V tom čase mali niekoľko podobných i dámskych, ani jeden mi nebol dobrý. My, menšie žienky, nemôžeme nosiť klobúky so širokou obrubou, to sme ako hríby. Nuž a mužské majú tie obruby menšie. Treba vyskúšať a rovno pri veľkom zrkadle, kde vidno celú postavu. Ďakujem za pochvalu!!!

      Odstrániť
  5. Plandáky mám rada, lampasy nemusia byť. A meriam 175 cm, takže u mňa sú v pohode. Ale svedčali Ti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, výšava, to je radosť sa obliekať :D Nuž ale nejako si musíme poradiť aj my, krpaté. Vďaka za komentár!

      Odstrániť
  6. Vypadáte úplně jako typická Francouzka,moc pěkný outfit. Lucie

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram