Fürstenberská záhrada


Fürstenberská zahrada je ďalšou oázou ticha, ktorú som úplnou náhodou objavila v pražskom vriacom turistickom kotli. Leží rovno pod Hradom, na jeho južnom svahu, je najvýchodnejšou záhradou. Napriek tomu, že svojou rozlohou 1,5 ha je väčšia než všetky Zahrady pod Pražským hradem dokopy, nebola nikdy verejnosti prístupná. Do roku 1938 sídlila totiž vo Fürstenberskom i v susednom Kolowratskom paláci vláda Československej republiky a od roku 1945 sa do Fürstenberského paláca nasťahovala poľská ambasáda.



Záhrada má menšiu terasovitú časť, veľkú horizontálnu časť a parter. Pôvodne patrila celá ambasáde, o terasy sa však polstoročie nikto nestaral. Až v roku 2008 po rozsiahlej rekonštrukcii všetkých desiatich terás a následnej revitalizácii záhrady bola táto časť sprístupnená verejnosti.

Dostanete sa do nej zo Starých zámockých schodov. Bola to ozaj náhoda. Schody boli tak zavalené národmi celého sveta, že našinca úplne prešla chuť na ich prejdenie. A tak šmyk do tajomných dvierok v múre! A tam kaviarnička a pod kaviarničkou... zelené ticho. 

Môžete si tu posedieť, koľko sa vám len zažiada. Kochať sa úplne nerušenie výhľadmi na Malú Stranu. Vstupné je 50,- Kč, davy sa sem nehrnú.


Dole je verejnosti neprístupný parter, patriaci poľskej ambasáde. Isteže sa po prejdení celej záhrady netreba vracať naspäť a s tým som trochu aj počítala. Celkom vľavo je bránka, ktorou sa dostante popri plote veľkej záhrady rovno do Valdštejnskej ulice.


Pohľad na terasy od budovy veľvyslanectva Poľskej republiky. Pôvodný výhliadkový pavilón bol adaptovaný na kaviarničku a tu si kúpite i lístky. Rovnako sa ale dostanete na terasy i odtiaľto zdola.


Outfit je voľnočasový-mariňácky. Cieľom je totiž Kampa, Čertovka, Vltava... a najmä Werichova vila. Záhrada akosi nebola v pláne. Zdá sa vám divné, že sa trieskam na Kampu cez Pražský hrad? Nooo... o tom bude reč v budúcom článku. 

Outfit fotíme teda radšej tu. Kým sa dopracujem po 5 kilometroch ku poslednému Golemovi, už bude zo mňa zas len čistá troska. A to už tu mám nejaký ten kilometrík za sebou.

Post scriptum: už som konečne založila i toten Instagram a postupne vkladám najprv staršie outfity. Nestačím sa čudovať. Samozrejme, že najväčší úspech majú tie načančané lodičkové. Ľudia majú asi radi krásne obrázky a ilúzie. Pretože podľa mňa je čírou ilúziou domnievať sa, že by dnešná aktívna žena chodila po svete vždy len elegantne oblečená a tip-top upravená. Asi zmením módny blog na lifestylový.

Zatiaľ ale v duchu akože prudko módneho blogu doložím ku svojim najobľúbenejším pohodlným a gajdavým boyfriend-jeansom aspoň svoju najdrahšiu šatku. Tiež mám rada ilúzie.

Ale teraz sa pýtam celkom vážne: v čom chodievate na takéto dlhé prechádzky? Nie autom do nákupného centra, ani nie na túru do hôr. Čo si obliecť na poznávaciu prechádzku v meste? Márišku, veď to točím vlastne o turistickom outfite! :D :D :D

Outfit:
Džínsy: Zara
Tričko: Zara
Kardigán: Esprit
Šatka: Christian Dior
Tenisky: Vagabond





Baba Slováková

7 komentárov:

  1. No vlastne podobne oblečená ako vy: Tri dni vo Viedni som prechodila v teniskách a bielých džínách, k tomu mám dvoje pruhované trička, volnejšie s predlženým zadným dielom, jedno s krátkým a druhé s trištvťovým rukávom. Pruhy vyzerajú mladistvo, ach čo budeme nosiť až vyjdu z mody? Cez to crossbody tašku a občas džísku do ruky, občas ľahký kardigan. Takto vyrážám i do mesta, keď mám toho na behanie viac. Toto ma na mode baví, že raz možeme vyzerať ako dámy a raz ako turistky. Janina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa práve rozhodla, že pruhy z módy nevyjdu nikdy! HOWGH. A asi sa veľmi nemýlim, námornícky štýl je tu už od čias mladosti Coco Chanel :D
      Budeme to nosiť nafurt.

      Odstrániť
    2. P.S. Tiež najradšej nosím crossbody kabelku, ale toto bol daždivý týždeň, ťahám so sebou i dáždnik a kopec vecí...

      Odstrániť
    3. Já provozuji městskou turistiku oblečená také velice podobně jako vy. Hlavní jsou boty, moje nejmilejší a nejpohodlnější červené kožené tenisky. Kalhoty plátěné tmavě modré nebo smetanové, triko nejraději pruhované (mám jich několik, a když nás bude dost a budeme je pořád nosit, nikdy z módy nevyjdou ). K tomu kardigan a za nepříznivého počasí delší tmavě modrou bundu. Kabelku preferuji co nejlehčí, aby mě při dlouhém chození nebolelo rameno, takže žádná kůže nebo koženka, ale lehký „šusťák“. No a vždycky něco na krk, šálu nebo šátek.
      Do té zahrady se určitě musím podívat, plánuji Prahu kvůli výstavě Františka Skály ještě tento měsíc, díky za tip.

      Odstrániť
    4. Pani Dášo, sú tam hneď vedľa i Zahrady pod Pražským hradem, sú ešte krásnejšie! Bola som tam už dávnejšie, nespomínam si presne, kde je vstup od Hradu, nuž ale bude pri hradbách, kde inde.

      Odstrániť
  2. Jéjej, tam jsme kdysi randili s Tvým bratrem - krásné místo...
    Ráda jsem se podívala na ta místa znovu. Díky!
    Tünde

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja si dam raz tu namahu a dam stovezatu presne po tych tvojich krasnych kaviarenskych zakutiach a to som zvedava ci to bude naozaj tak. Inge

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram