Pražská tržnica

Priletela Fairy. Vraj ide v Čechách na nejaký festival. Výborne. A čože pekného máš v kufri??? Mami, ruky preč, všetko beriem so sebou!




Veru nie všetko... Ukoristila som handrovité tričkovinové načisto shitové šaty. Značka Forever 21, haha, to je ono. Presne čosi takéto potrebujem na Pražskú tržnicu, už sa tam dávno zberám. Dcérenka ma vystríhala, že šaty sú priodvážne, ale ja si už nejako poradím...

Výstrih po pupok som vyriešila ľahko, stačilo obliecť top. 
Dĺžka šiat je pod kolená, kým som doma pekne vystretá pred zrkadlom, všetko je riadne zakryté. Len čo však vyleziem na ulicu, dostaví sa šlicový efekt hoden jednej Andrejky na červenom koberci. Zakryté už nie je vôbec nič! No nazdar, toto bude zas tortúra, ešte že je ulica ľudoprázdna.



Pražská (Holešovická) tržnice


je samostatné mesto v meste. Ohradené, s bránami, s jednotnou architektúrou, s názvami ulíc. Otvorené bolo dňa 1.7.1895 pod názvom Ústřední jatky hlavního města Prahy, pričom sa začali z hygienických dôvodov hromadne zatvárať všetky jatky ostatné.

Nové jatky boli totiž na vtedajšiu dobu veľmi moderné a s kvalitnými technológiami. Súčasťou areálu boli chladiarne, laboratórium, kancelárie, banka, reštaurácia, dobytčia burza, pošta, telefón a telegraf, jatky mali tiež svoj vlastný vodovod a kanalizáciu.

Budovy v secesnom či novorenesančnom štýle patria ku ojedinelým príkladom zachovalej industriálnej architektúry i v európskom merítku. Hlavný vchod zdobia mohutné sochy postáv s býkmi, alegórie Trhu a Jatiek, ich autormi sú Bohuslav Schnirch a Čeněk Vosmík.


Areál prestal fungovať ako jatky v roku 1983 a premenil sa na tržnicu. Hoci ho stále navštevuje množstvo ľudí, stráca svoj význam, konkurujú mu nákupné centrá. Magistrát stále hľadá spôsob jeho využitia.

V roku 1993 bola Pražská tržnice vyhlásená za kultúrnu pamiatku, čo by malo zaručiť, že nepríde o svoje určujúce rysy. 

Dnes areál v Prahe 7 prechádza postupnou rekonštrukciou, najdete tu poštu, vodáreň, lekáreň, zeleninový trh, stovky obchodov, reštauráciu, cukráreň, predajňu nábytku, kobercov, záhradnej techniky, najväčší obchod s elektronikou v ČR, automobilovú umývačku, divadlá, nevestinec... a vietnamskú tržnicu.




 Vodárenská veža.


Budova dobytčej burzy na obrázku dole. Fasáda je ako-tak opravená, vnútro sa ale rozpadá. Na fotografiách to vyzerá malebne, však? To preto, lebo som sa sústredila na tú krajšiu stránku tržnice, na jej pôvodnú architektúru a cielene vybrala fotografie bez rušivých vplyvov. Realita je ale trochu iná. 

Dnes si pozrite, čo nám tu zanechali predchádzajúce generácie. V budúcom článku vám ukážem súčasnú realitu.


Pomník padlým zamestnacom počas 1. sv. vojny.




Outfit

Šatôčky sú zozadu celkom decentné. Len si v nich človek nesmie sadnúť... Raz je darmo, nohy už nie sú tak výstavné ako kedysi. Takto som sa odvážila sadnúť si len v prázdej časti areálu pri vodárenskej veži... aby som napokon fotku zavesila na blog, hm.



Mala som jasný zámer. Ku šatám som si vysnívala ten najštýlovejší doplnok z tohto trhoviska. 
S vietnamským klobúkom je to úžasné, kompletné, škoda len, že nie do pražských ulíc.



Vždy pripravená. Dobre som vedela, že v šatách s toľkým rozparkom sa nebudem cítiť pohodlne. Do tašky som hodila ľanové (vo vode merané) nohavice, šup s nimi pod šaty a hneď je z toho iný outfit. Toto som konečne ja, takto by som tú hadričku béžovú nosila. Môžem sa zohnúť, sadnúť si a zvysoka kašlať na vietor.

Som pripravená na rozsiahly prieskum pražského Saigonu. O tom ale v budúcom článku.


Ktorý tržnicový štýl sa vám páči viacej? Dámičkovský a či ten ležérny?
Mne je to totiž jasné - pohodlnosť nadovšetko a navyše by mali handričky korešpondovať s nositeľkou, s jej typom a s jej vlastným vnímaním sa. Ja sa veru ako dámička nevnímam, aj keď sa občas aj s touto rolou pohrám...



Outfit:
Šaty: Forever 21
Top: Betty Barclay
Topánky: Clarks
Náramky: rohovina, bambus
Prsteň s drevom: Zara
Kabelka: Sincini
Klobúk: vietnamská tržnica




Súvisiaci článok (divadlo v areáli tržnice): Jatka a prase
Saigon

Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Oboje pěkné,s kalhotami se mi to skoro líbí víc.Má to šmrnc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa v tom nohavicovom cítila ďaleko lepšie a šmrncovnejšie. Na druhej strane však... ako som ešte svieža a nezmorená horúčavou stála vystretá v šatách na zastávke, otočili hlavy všetci chlapi v električke. Musela som sa v duchu zasmiať, už sa to nestáva. Holt... prvoplánové sexi šatôčky. Dámičkovské klišé.

      Odstrániť
  2. Ten zavinovaci střih vam totiž velice sluší a vynikne více bez kalhot. Co zkusit pod šaty nějakou lehkou sukni? Nebo rovnou celé šaty? Ale možná je to blbý nápad. Máte pravdu, že s kalhotami jsou šaty daleko nositelnejsi, může foukat vítr, můžete si sednout, jak chcete a kde chcete a pořád to vypadá dobře. A ty plátenky jsou k tomuto outfitu podle mne taky lepší.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Strih je dobrý, látka je nanič. Je to taká tenulinká tričkovina, však na leto výborná, ibaže sukňa by mala padať a držať formu. Toto lieta pri najmenšom závane.
      S plátenkami je to tak - ja som si chcela zobrať šlapky z domu, ibaže som na ne zabudla :D Ale nemrzí ma, že som musela niečo kúpiť, tieto boli za facku a hádam ich aj vynosím.

      Odstrániť
  3. Dříve tu bylo hodně co k vidění. Chodívala jsem tam celkem často, dnes je to tam bohužel poloprázdné. Klobouk Ti sekne. Tünde

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som ani nevedela. Takže to ide dolu vodou? Nuž, biedne to tam vyzerá, škoda.
      Klobúk fajný, čo? :D

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram