Topánky pre zrelé ženy

Zara, Geox, Rockport (7,5 - 8 cm)
Tak som to predsa len urobila. Už pekne dávno som sľúbila čitateľke, pani Marii Š., že predstavím môj "topánkovník". Po našom v Prahe - botník. Tak tu sú teda pekne pohromade všetky moje aktuálne nositeľné páry (veď ich už aj tak poznáte). Pani Marie chcela aj nejaké odporúčania, že aké topánky ku čomu, ale na to sa necím byť odborník. Riadim sa intuíciou a vôbec netuším, či to robím OK. Dám však aspoň niekoľko vlastných skúseností s rôznymi značkami, možno i nejaké príklady.

Inventúra topánok


Pre mužov je nepochopiteľné, koľko párov topánok žena potrebuje. Ibaže na každé ročné obdobie, na rôzne spoločenské udalosti sa hodí iný typ obuvi. Napočítala som mojich 28 aktuálne nositeľných párov (špeciálne do hôr a žabky ku vode som sem nezaradila). Zdá sa mi to veru aj dosť, ale aj tak by sa nejaké urgentne zišli :D Niektoré majú už zopár rokov, niektoré rok-dva. Z toho:


- 2 ks čižmičky
- 3 ks členkové kožené tenisky (nositeľné aj ako zimná obuv)
- 2 ks topánky pánskeho strihu
- 3 ks plátené tenisky
- 2 ks kožené tenisky/mokasíny
- 3 ks lodičky/sandály na nízkom podpätku do 5 cm babkovského typu (tieto sú všetky novšie )
- 3 ks lodičky/sandály s úzkym podpätkom 7-8 cm
- 3 ks lodičky/sandály s vyšším hrubým podpätkom  8-9 cm
- 4 ks lodičky s vysokým úzkym podpätkom do 12 cm (všetky sú staršieho dáta)
- 3 ks šlapky

Pomer topánok bez podpätku resp. na nízkom podpätku ku tým so štekľami:
14 : 14

Farebnosť je veru dosť monotónna:
12 párov čierna, 4 páry krémová, 4 páry biela/krémovobiela, 3 páry bordó, 2 páry tmavomodrá, 2 páry hnedá+tmavomodrá, 1 pár škoricová

Ježišmária, toto je taká univerzálna nuda strašná... chce to žltú, zlatú, striebornú, červenú...Taká inventúra, zdá sa, môže byť aj prudko nebezpečná.




Aké sú vhodné topánky pre zrelé ženy?



Toto keby som ja vedela! Mám hádam všetky neduhy, ktoré prináša vyšší vek. Okrem rozhasených bederných kĺbov po obojstrannej luxácii, čím trpím už od detstva, sa mi pridružili aj také suprové vychytávky, akými sú kŕčové žily, halluxy a poklesnutá klenba chodidiel. A to mám ešte to šťastie, že netrpím nadváhou, to si už ani len neviem predstaviť, čo by bolo.

Nebudem tu písať o ortopedických topánkach. Tie, ktoré ich ozaj potrebujete, ich poznáte lepšie ako ja. Začínam sa pomaličky obzerať po topánkach s nižším podpätkom, ktoré ale ešte stále vyzerajú šik, prípadne sa často vyberám na opačnú stranu brehu - a splaším si veľmi mladistvé tenisky.

Zľava doprava: Bama, Tommy Hilfiger, Zara, Converse, Rockport, Baťa, Tommy Hilfiger

Topánky na nízkom podpätku


Univerzálne topánky neexistujú. Poďme najprv na tie "tetkovské" s nízkym podpätkom do 5 cm. Všetky mám v "univerzálnej" čiernej, ale nosiť sa dajú len ku širším cigaretovým nohaviciam, prípadne ku dlhšej sukni. Akonáhle sa okraj sukne dotkne kolien, prípadne dáte úzke džínsy, je to des-bes. To treba siahnuť po teniskách radšej alebo s povzdychom zobrať vyššie podpätky.

Belmondo (koža), Gabor (lakovaná koža), Heine (semiš)


Z tých mojich musím pochváliť lakované sandály značky Gabor, veľmi dobre sa nosia. Sú širšie v oblasti priehlavku, toto je topánka, ktorú na nohe skutočne necítite. 

Moje tetkovské topánky majú spoločnú vlastnosť - sú z tých kvalitnejších značiek a vnútorná stielka je zásadne kožená. Ale ako píšem - nehodia sa ku všetkým outfitom.

Gabor (5 cm)

Topánky na vyššom podpätku


Ihličkových podpätkov sa nevzdávam, sú veľmi ženské a v prípade mojich nôh jediné vhodné ku kratším sukničkám okolo kolien. Prišla som na to, že hranica je tých 8 cm, 7 cm je priam značka ideál. Pri všetkých vyšších ako 8 cm, aj keď majú hrubší moderný podpätok a sú stabilnejšie, sa po nejakom čase začne o slovo hlásiť kŕčová žila, takže sú odsúdené (ako mi raz pekne napísala čitateľka) "na sedenie".

Minule ste sa ma pýtali, ako vydržím v lakovaných lodičkách v horúčave. Nuž... nie sú to obyčajné lodičky, tú vyvankúšovanú stielku som odfotila. Vrch je lakovaná koža, vo vnútri je koža v oblasti päty a inak to má všade "vankúšiky" zo zvláštnej priedyšnej úpletoviny, dokonca aj po bokoch topánky. Čím viac mám rokov, tým viac som presvedčená, že vnútro topánky je oveľa dôležitejšie ako jej vršok.

Topánky Rockport v lete (v nosení naboso) vyhrávajú aj nad tými škoricovými značky Geox (na celkom prvom obrázku) a to sa táto značka všade chváli, aké robí vzdušné topánky. Veď dobré robí, ale tieto sú lepšie.

Rockport (7,5 cm)

Vysoký podpätok - čistá ilúzia


Mám aj také veru... a ešte ich nevyhodím. Sem-tam sa hodia, ale okrem toho, že v nich razom bolia nohy, mi už prídu akosi nepatričné. Dámičkovské. Preboha... diblíkovské??? Možno tak niekam do divadla... haha, na sedenie. V Prahe sa navyše v topánkach s ihličkovými podpätkami chodiť absolútne nedá. Takže toto sú topánky nielen na sedenie, ale i do tašky len na prezutie.

New Look (12 cm), Calvin Klein (10 cm)

Tenisky


Najväčšia láska, sú chvalabohu v móde a omladzujú. Rozhodne si radšej kúpim dobré tenisky, než nejaké "kačacie" topánky so širokou okrúhlou špičkou. Do takých tenisiek môžete vložiť i ortopedickú vložku, ja osobne nosím vložku zimnú zatepľovaciu.

V botníku vyhrávajú kožené značky Vagabond, v pohodlnosti predstihli i ikonické Converse, či snobské Tommy Hilfiger.

Vagabond


Zvykám si na nosenie tenisiek či poltopánok pánskeho strihu i ku sukni. Je to trend posledných rokov, odkukaný od mladých a na šlapcúgovanie po meste to rozhodne lepšie vyzerá, než s nejakými trekovými hnusobami.

V lete do tenisiek nosím tenulinké bavlnené tzv. "neviditeľné" ponožky.

Converse, Bodyflirt


Doteraz som kupovala tenisky klasických tvarov i farieb, ale všimla som si, že stars v mojom veku, napr. Susan Sarandon nosia i pestrofarebné a tiež vyložene športové, so zrezanými zodvihnutými špičkami a tak. Čo si o takejto skutočne mladistvej obuvi myslíte? 

Ja viem... najradšej sa riadime princípom univerzálnosti, bo finančné možnosti obmedzené. Takto to robím ja. Chyba. Univerzálne môžu byť v mojom botníku i takéto krásne žlté tenisky, čo poviete?

Susan Sarandon


Pohodlné topánky ako vlastné poznávacie znamenie?



Keď už spomínam tie hviezdy... Anna Wintour nosí dookola tie isté nude sandálky od Manolo Blahnika. To musí mať niekoľko desiatok úplne rovnakých párov! Druhá je Inés de la Fressange. Videla som video, kde predstavovala svoje topánky, ktoré si zobrala na nejakú pracovnú cestu. Dvadsať navlas rovnakých balerín, len v rôznych farbách...

Neviem, či by ma tento prístup nenudil, ale obom dámam by som tieto konkrétne botičky s radosťou čmajzla. Jedny lepšie ako druhé.

Z našich celebrít sa mi páčia úplne všetky topánky Jany Švandovej, najmä tie v pánskom štýle, ktoré sú pre ňu typické.

Jana Švandová

Anna Wintour, Ines de la Fressange

My Wishlist



Toto je také blogerské klišé - môj zoznam prianí na záver článku. Čosi ako list Ježiškovi.
V budúcnosti by som sa ešte chcela poobzerať po:

- jazdeckých fajne kožených čižmách s vysokou sárou,
- šnurovacích čiernych poltopánkach pánskeho strihu (možno aj lakovaných),
- tmavomodrých kožených lodičkách,
- oxfordkách, možno aj dvojfarebných,
- ortopedických šlapkách na horúce leto, napr. od Schollu, občas sa im zadarí moderný dizajn,
- po lodičkách/sandálkach typu "Chanel", to sú tie krémové s čiernou špičkou. Dnes som také videla a ešte ku tomu značky Vagabond!  Ibaže baleríny, smola. Mám široké chodidlo, nesvedčia mi.
- a po kope ďalších nevyhnutných...
Baleríny Vagabond, spartoo.cz




Čo pekného by som chcela na toto leto?


1. Hrozne by som chcela nejaké metalické topánky. Videla som fakt starú Angličanku, ktorá bola oblečená v jednoduchej čiernej, ku tomu pestrofarebná šatka a strieborné tenisky. Suprová bola. Ako nám však stúpajú teploty, hodili by sa mi skôr sandále. Tieto značky Heine sú z mäkkej hovädzej nappa kože, s koženou stielkou a podšívkou.
Sandále Heineotto.sk


2. Ozaj výrazne farebné pohodlné sandále s vyšším hrubým podpätkom. Napríklad kožené s koženou podšívkou a stielkou Geox. Išli by mi ku všetkým možným mariňáckym kombináciám, najmä ku tmvomodrej sukni tesne pod kolená, ktorá vyžaduje podpätky. Sú inak aj v červeno-ružovej kombinácii.
Sandále Geox, bata.cz

3. Žlté tenisky!!! Tenisiek nie je nikdy dosť. Hrozne sa mi páčia tie členkové, čo má Susan, ale také som našla len v takej tej hnusnej žltozelenej farbe. Tieto od Gant si viem predstaviť ku mojim námorníckym šatám rovnakej značky, ktoré už na blogu boli. A vlastne ku hocičomu... Vršok i stielka sú z plátna.
Tenisky Gant 14538591 NEW HAVEN,
destoystores.cz
,
Taká revízia v botníku napokon narobí prievan v peňaženke :D Až som sa tej monotónnosti zľakla. Tešila som sa, že mám konečne ku všetkému sa hodiace nude lodičky, ale je to nuda. V dnešnej dobe si už aj my môžeme dovoliť farbičky na nožičky.

Aké majú byť teda topánky pre ženy po päťdesiatke? Veď dobre viete - čoraz drahšie. Tak veru. Mali by byť pohodlné a kvalitné, ostatné je vec osobného vkusu a zdravotného stavu nôh.

A teraz prezradím tajomstvo - všetky tie lepšie značky som kúpila v zľave. Pokiaľ máte v hlave koncept svojho botníka, skôr či neskôr na nejaké z tohto zoznamu v príjemnej cene natrafite. Výhodou zrelého veku je i to, že sa už nezbláznime z nejakých cukríkovo ružových topánočiek s fialovými bodôčkami v obmedzenej sérii a za pár tisícok, nijaké okamžité must have. Ja osobne si počkám.

Občas i motyka vystrelí. Tieto topánky, ktoré rozhodne nemôžem označiť za kvalitné, mali v zľave za tak smiešnu cenu, že som ich kúpila ako "spotrebný tovar", páčili sa mi. Na počudovanie sa v nich dobre chodí. Je ale pravdou, že si ich dosť šanujem, podľa mňa nevydržia dlho.

Zara (8 cm),  Baťa (9 cm)

Za čo hlasujete vy? Za klasickú univerzálnosť alebo za veselú pestrosť? 
Ak poznáte ďalšie dobré značky kvalitnej obuvi (s ako-tak kresťanskými cenami), s ktorými máte dobré skúsenosti, sem s nimi!

Obrázky: Baba Slováková, Pinterest, www. spartoo.cz, www.otto.sk, www. bata.cz, www.destroystores.cz



Baba Slováková

26 komentárov:

  1. Super článoček:)
    Všetci chlapi by sa mu mali radšej oblúkom vyhýbať, zle sa potom počúvajú reči o tom načo nám je toľko topánok:D A pre väčšinu žien je to veeľmi príjemné čítanie...
    Moja skúsenosť je: buď sú topánočky krásne a nepohodlné alebo sú pohodlné a vôbec sa mi nepáčia:( Taká obuv značky ecco -keď si ich človek skúša, zdá sa, že budú super pohodlné, ale mne osobne sa tak strašne nepáči dizajn ich topánok, že ma to odrádza od kúpy.
    Aj preto mám kopu všelijakých vankúšikov pod špičku a pod pätu a okolo päty zo všetkých možných materiálov a takmer všetky topánky mám nimi olepené:)Na kompenzovanie tej nepohodlnosti... A aby sa mi napr. nešmýkali prsty von z topánok na štekloch s otvorenou špičkou a nevytŕčal mi malíček- ako Anne Wintour:)
    A súhlasím s Vami v tom, že vnútro je najdôležitejšie - čo z kožených lodičiek so stielkou z umeliny?
    Inak, štýlovo aj farebne mám topánky veľmi podobné tým Vašim, len u mňa sa nájde ešte aj dosť balerín a takých tých platformových sandálok - sú dobré hlavne na pobehovanie po mestách dláždených "mačacími hlavami" - ktorý dobrák tento super povrch vymyslel? ničí to opätky, po daždi a snehu je to na zabitie:)...
    Vo všeobecnosti myslím, že máme v dnešnej dobe šťastie, že je toľko druhov obuvi - každý si môže vybrať podľa svojho vkusu a zdravia a už aj niektoré "ortopedické" topánočky sú na pohľad celkom fajn... jediná obuv, ktorú by som si na nohy nedala, ani do záhrady, sú crocsy -tento gumený zázrak, ktorý veľa ľudí začalo používať ako univerzálnu obuv a aj prezúvky pre deti! sa mi fakt zdá po všetkých stránkach neprimeraný... Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Elen, za podnetný komentár.
      Ako architekt musím tie mačacie hlavy do neba vychváliť, lebo to je vyjadrenie úcty ku stredovekým remeslám a do starých centier by bolo barbarstvo dať niečo iné. Ako žena ich preklínam :D
      Tie vychytávky vankúšoidné som ešte nevyskúšala, musím to ísť pokukať.
      Baleríny mi, bohužiaľ, nesvedčia, mám široké chodidlo. A že sú crocsy fuj, to vrelo súhlasím!!! To radšej do tej záhrady naboso ako v detstve :D

      Odstrániť
    2. Ako krásne napísané. Závidím Vám opätkové topánočky, pri mojej výške 176 cm a pocite, že ešte vždy rastiem si vyššie ako 5 cm nedám a aj tak občas počujem závistlivé susedy klebetiť, že som ako žirafa a predsa si obujem opätky. Čo už! Vďaka za balerínky, mám úzku nohu a cítim sa v nich super! Hoci pekných topánok nie je nikdy dosť!

      Odstrániť
    3. Ja Vám zase závidím tie baleríny a výšku!!! Meriam 158 cm a mám krátke a široké chodidlá. Dĺžka 36,5 cm, šírka 11 cm (som si ich teraz odmerala). Taká malá placatá labka :D Som na tie podpätky odkázaná. Pokým to pôjde, budem ich nosiť.

      Odstrániť
    4. Dnes sa prechádzam po vašich blogoch a neviem čo skôr prečítať. Všetko je tak zaujímavé... čo sa týka mojej 176 cm výšky, vždy som tým trpela. Nikdy som nevypadala ako modelka, neviem prečo :-), hoci som bola vždy štíhla, chýbal mi ten povestný šmrnc. Patrím už do šuflíčka 60+, ale pokiaľ slúži zdravíčko, treba ŽIŤ. No kilá po 60 začnú samé pribúdať... Aj keď cvičím a snažím sa hýbať, schudnúť kilo - dve je riadna drina. Veľmi podnetný pre mňa bol ten posledný blog, už som si objednala Cicatridinu spray, odskúšam či bude mať aj na mňa blahodárny vplyv. Mne napr.pomáha tvárová gymnastika, pokiaľ ju cvičím pravidelne a poctivo, hneď sa ukážu výsledky. Pekný deň!

      Odstrániť
    5. Nezúfajte, pani Marika, ja meriam len 158 cm a ktovie, či toľko ešte mám... Som rada, že Vás blog inšpiruje!

      Odstrániť
  2. Milá Babo:), ráda čtu Váš blog a obdivuji jeho rozsah. Díky! Mám tip na botičky, se kterými mám moc dobré zkušenosti. Jsou polské a jmenují se Anis, www.anis.com . Mají velký výběr bot na choditelném podpatku, který většinou i dobře vypadá a jsou fakt pohodlné. Připadá mi, že umí udělat i boty na nízkém podpatku "šmrncovně". Koupila jsem si jeden pár před pár lety v Budapešti (ta je výborná na nákupy bot). Druhý pár jsem pořídila loni v polském lázeňském městečku hned za hranicemi. Čekám, kdy se začnou prodávat i u nás, bylo by to super! Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Marcelo. Nepoznáme sa my dve náhodou osobne? :D
      Aký rozsah máte na mysli? Obsahový a či jazykový? Ak ste to Vy, čo si myslím, bol by to obrovský kompliment od žurnalistky!
      Tie botičky veru nepoznám, musím to popozerať, vďaka za link!

      Odstrániť
    2. ne určitě se neznáme, jsem stavební inženýrka, ale "neaktivní". Žiju chvíli tu a chvíli zase jinde, momentálně v Toskánsku. Rozsah myslím hlavně v tématech a jejich kombinaci s módou:) Většina módních blogů je psaná stylem "influencer" abychom jako věděly kam běžet a co si tam koupit, zatímco u Vás je to čistá radost z tvorby. Jsem cca o generaci mladší a je fakt isnpirující vidět že tahle hra a potěšení z ní nezávisí na věku, ale hlavně na tom umět si udělat radost a užívat si života. V tom jste výborná:) Máte dobré "reportáže" z výletů a cest plné zajímavých faktů, postřehů a dojmů. Člověk se pobaví a ještě si odpočine. Díky a přeji stálou inspiraci a chuť do života:) Marcela

      Odstrániť
    3. Myslela som si, že ste jedna pražská novinárka, ale to je jedno, Váš komentár ma nevýslovne potešil!
      Áno, blog píšem s radosťou a keď som zistila, že sa čitateľkám páčia tie moje cestovateľské postrehy, či sprevádzanie Prahou, chodím čoraz viac po svete s otvorenými očami. Takže ste tiež tak trochu svetobežník ako ja? To mi je veľmi sympatické. Pozdravujem, Baba

      Odstrániť
  3. Dobrý deň, topánkovú tému máme rady asi všetky... Na podnet Vášho príspevku som v duchu začala rátať a to som ani neskončila - keby tú cifru vedel môj manžel, asi ho trafí... Mačacie hlavy - sú aj v našom meste a akosi som sa naučila cupitať po nich na špičkách, pretože zatiaľ môžem nosiť vysoké podpätky, nohy ešte nebolia (viac-menej sa vozím autom). V lete som si tiež obľúbila platformové sandálky. Veľmi sa mi páčia Conversy aj balerínky a aj som si ich zadovážila, ale nosím ich strašne málo. Pri výške (nížke)162 cm sa cítim v topánkach bez podpätku maličká a mám pocit, že padám dozadu (riť blízko pri zemi:))) Takže dokedy to zdravotný stav dovolí asi zostanem pri tých vyšších... Súhlasím s Vami, že pohodlnosť na prvom mieste, mäkké stielky sú fajn. Musím pochváliť predchádzajúce príspevky zo Švajčiarska, krásne napísané a nafotené. Nikdy som tam nebola, ale vďaka Vám som sa tam mohla pozrieť. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už nešoférujem, len v nevyhnutných prípadoch. Nemám nervy na túto pražskú prepchatú dopravu, nech ma už vozí syn. Zato chodím na dlhé prechádzky (najmä kvôli tým bederným kĺbom, nohy by mali zostať osvalené), preto toľko párov bez podpätkov.
      Teším sa, že sa články zo Švajčiarska páčia, tak je teda ešte nejaké pridám...

      Odstrániť
  4. Ak máte nohu č. 33-34 tak ste vďačná za akékoľvek topánky dámskeho charakteru :D.Musíte brať, to čo je, ak nechcete chodiť v ružových topánkach Hello Kitty :D :D :D.
    A ja tiež ďakujem za úžasný mestopis (Praha) a cestopis (Švajčiarsko).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oje, to taká malá noha aj existuje? Mňa vždy mrzelo, že keď už mám nohu malú, prečo nezostala na 35-ke. To som videla najmä v zahaničí kopec skvelých topánok za zlomok ceny.
      A som naozaj príjemne prekvapená, že sa tie moje opisy páčia, ono to vzniklo tak, že sa mi nechcelo písať suché články typu "aha, čo som mala na sebe" :D

      Odstrániť
  5. Babo, pište, pište, pište. :-) Já vás moc ráda čtu, každý den klikám s očekáváním, jestli jo nebo ještě ne. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fíha... tak toto je priam zaväzujúce. Píšem, snažím sa, ale zaberá to dosť času, musím aj pracovať. Ďakujem, že ma čítate!

      Odstrániť
  6. To jste mi zase udělala radost, já tolik bot nemám a manžel ve mně živí černé svědomí, že jich mám i tak moc a "nutí" mě za každý nový pár jeden starý vyhodit, kvůli místu. Takže mám ve skutečnosti bot málo a nutně si musím koupit například nude lodičky. Moje nejbarevnejsi boty jsou velmi kvalitní semisove polobotky - špičku mají napůl žlutou, napůl modrou, pak je tam ještě červená, zelená a růžová, no a pata je už jenom modrá. Jsou z outletu, asi takovou divočinu nikdo nechtěl.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám trošku výhodu v tom, že pracujem doma, ergo tie topánky tak rýchlo nezničím. Aj preto som kupovala zásadne nadčasové strihom i farbou, mnohé majú ozaj už niekoľko rokov, najstarší pár rovných desať. Ale teraz túžim po takých farebných, ako ste opísala, je to ohromný trend - nejaké neutrálne oblečenie a ku nemu výrazné botičky.

      Odstrániť
  7. Dobrý večer,dobrý den!
    Děkuji za hezký příspěvek o botách!Z komentářů je vidět,že potěšil i jiné ženy!
    Co mě napadlo jako první je ,že se umíte "šmrncovně" obléct,ale máte věci v perfektním stavu!/to zas není tak obvyklé/Napadá mě otázka znáte značku,která dá do nekožených bot koženou stelku?Jak jste psala,taky se dívám ,aby bota byla nositelná zevnitř.Jsem pro barevné tenisky.Mám zálusk na mátové nebo žluté.Ještě se dívám na boty v pánském stylu,koňakové nebo holubičí šeď.Líbí se tip s polštářky ,musím vyzkoušet.
    Také se přidávám s díky za zprostředkování krásných koutů Prahy,kam se jako turista nestihnu podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý večer, pani Marie. Ku článku ste ma vyprovokovali Vy :D Aby som ukázala ten môj topánkový arzenál. Veci v perfektnom stave že mám??? Snažím sa, ale aj tak to nikdy nebudem mať tak všetko vypulírované ako mávala moja mamička. To bol perfektný stav! Ja nestíham.
      Nuž... kožené stielky mávajú spravidla vždy tie kvalitnejšie značky, napr. Geox, Gabor, Clarks... nájdu sa však aj u iných lacnejších značiek. Každá topánka by mala mať štítok, na ktorom je presne vyznačené, z čoho je vršok, stielka a spodok topánky.

      Odstrániť
  8. Ahoj,paní Evo,zdravím Vás, díky za další bezva článek. Boty - má láska, i když moje okolí říká, že úchylka až nemoc. Nejspíš ano, zvlášť když vás ta láska časem přivede k tomu, že se slzou v oku přidáváte další a další krásné kousky do fochu " na sezení" ( to jsem byla já :-). I stát by se chvilku na těch 12 cm podpadcích ještě snad i dalo, problém je, že na to místo v nich musíte pár metrů přijít a zase odejít...tak nějak to nejspíš měla chudák Malá mořská víla, ostatně taky pro lásku;-). Empiricky jsem dospěla ke stejnému závěru jako Vy - podpatek 7 cm - zn.ideál.Styl oxfordek a tenisky se mi líbí moc,nic pro mě, bohužel. Měřím 158 cm (asi už taky ne:-)) jako Vy, na Vás vypadají skvěle, ale protože já mám oproti Vám pr..l přímo gigantickou, opticky katastrofa. Navíc stejně, jak píše přede mnou paní Eva z HE,v nich mám pocit, že padám dozadu. Jako aspoň trochu kompromis jsem si z Anglie objednala Converse na 5cm platformě, k mým oblíbeným 50´s letním šatům a sukním to nevypadá snad nejhůř a je mi úplně jedno, jestli se to na čerstvou šedesátnici tzv.hodí. Váš botník mě ale trochu znejistěl - decentní barevnost, kvalita zaručených značek, sofistikovaný výběr...takové mám sice taky, ale kromě nich mám ve svém topánkovníku ( ja tú slovenčinu jednoducho zbožňujem ), ještě hodně barevných, různě vzorovaných bot, značkových i no name, některé i lehce extravagantní...Každou sezónu si například vyberu něco na jejich poměry decentnějšího u Ruby Shoo. A teď právě nevím... Považuji Vás za dámu s vytříbeným vkusem a estetickým citem odborníka, a když Vy žádné šibnuté topánky nemáte, jestli nejsem s těmi mými šibnutá a nekompletná já ;-)). Bot mám aktuálně 106 párů, veď hovorím, že diagnóza.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bóže, veď celý článok je o tom, že po šibnutých topánkach vlastne túžim. To nie je otázka vytríbeného vkusu (uff, ďakujem za toľký kompliment!), ale nedostatku peňazí. Preto si kupujem nudné univerzálne farby. Kupujte extravagantné topánky, kupujte!!! Je to trend, na môj botník sa vykašlite :D Inak teraz kukám, že z môjho zoznamu želaní sa mi podarilo splašiť poriadne extravagantné jazdecké čižmy s vysokánskou sárou, yes! Pokiaľ sledujete blog, isto viete, že ktoré. 106 párov by som ja veru tiež prijala, nie ste šibnutá.

      Odstrániť
  9. ahoj, aj mne sa článok páči :) ja som narátala doma celkovo len 23 párov topánok, ale plánujem si kúpiť nejaké nové lebo poniektoré už majú pár rôčkov, zišli by sa mi nejaké sandále na leto a zatiaľ som našla zaujímavé kúsky na tejto stránke https://www.eobuv.sk/rieker.html avšak o pár dní idem na výlet do prahy tak mozno si niečo kúpim tam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Here at Karanpccrack, you will get all your favourite software. Our site has a collection of useful software. That will help for your, Visite here and get all your favourite and useful software free.
    IDM 6.40 Build 9 Crack

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram