Jatka a prase

Dnešný outfit je tak trochu fórik. Oblečenie je to inak moje normálne pracovné - prvé čisté tričko, čo nájdem, detto čierne džínsy, čierne tenisky a na to čierny luterák. Idem do Holešovíc  na stretnutie s chlapíkom, čo bude klientom rekonštruovať byt a pri podávaní rúk mi moju zas rozdrví na kašu. Holešovice... už som to tam opáčila, mám kopec tipov na články, poberiem sa ja tým smerom o dobrú hodinku skôr. Cez Pražskú tržnicu, navštívim Jatka 78.



Na tržnicu si nutne treba zobrať advekvátnu tržnicovú tašku. Plátenú čierno-bielo prúžkovanú som zdedila po mame, chodila s ňou na nákupy. Ozaj neviem, kam by som ju ja asi tak nosila. Na jarmočnisko bude výborná, štýlovo priam dokonalá a navyše sa mi do nej vmestí všetko, čo potrebujem vliecť.

Jatka


Som už na ne vážne zvedavá, až mi bok vydúva. Zopár fotiek som už videla, ale realita je ohurujúca. Celkom malý (aj keď nie nenápadný) vstup hneď vedľa trhovníckych stánkov vedie do obrovských priestorov. Cítim sa ako v katedrále dekadencie, kreativity, originality, výborne to tá omladina urobila!
 

Historické budovy Pražskej (Holešovickej) tržnice slúžili kedysi ako mestské jatky. Dnes je komplex pamiatkovo chránený, predajne tu má niekoľko firiem, Vietnamci rozložili stánky a udomácnili sa tu i alternatívne divadlá. Z tržnice samotnej ešte prinesiem reportáž, stojí to totiž za to, dnes to bude jej najväčší bonbónik.

Medzinárodné divadlo Jatka 78, ktorého názov odkazuje na dávnu surovú náplň budov, sa samo charakterizuje takto:

"Multifunkční divadelní sál, malá scéna, tréninková hala, zkušebna, galerie a bar. Místo s ideálními podmínkami pro nový cirkus, tanec, nonverbální, alternativní a loutkové divadlo, domovská scéna Cirku La Putyka, 11:55 [zapětdvanáct] a 420PEOPLE. Prostor otevřený českým i zahraničním souborům, uzpůsobený pro rezidenční projekty a představení, workshopy, konference, diskuze, přednášky, výstavy a happeningy. Holešovický chrám kreativity." 


Už vstupný priestor poukazuje na niekdajšie hromadné zabíjanie. Pri jeho vytváraní zabraňovala vstupu páska s textom: "Nevstupovat. Čerstvá krev!!!"



Výstavná galéria, pokladňa, bar i kaviareň v jednom. Naozaj neviem, čo skôr fotografovať. Toto je pecka!



Pri bare si dám originálnu malinovú malinovku. Rozmliagané maliny vyzerajú ako kúsky čerstvého mäsa. Brrr, ale inak je výborná.

Do predného čela pultu sú zakomponované staré mäsiarske nástroje a háky.
Nečudujem sa, že Holešovice získali tak dobré miesto v rebríčku najzaujímavejších štvrtí sveta, podobne originálnych priestorov je tu hafo, tu sa musím dobre porozhliadať.



Divadlo svojim depresívnym priestorom odkazuje na hnusnú minulosť hádam najintenzívnejšie. Predstavenia (najmä cirkusové) tu ale musia byť kúzelné, sem určite prídem.




Vonkajšie posedenie v zadnej časti mimo stánkového ruchu. Príjemne industriálne, čisté.



Outfit napokon fotografovala študentka, ktorú som odtrhla od notebooku. Vždy sa čudujem, ako ma ľudia radi a bez reptania odfotia. Tuším im prídem neškodne strelená.




Prase


V náladičke, stále ohúrená priestormi Jatek 78 a pobavená atmosférou vietnamskej tržnice, sa veziem električkou na stretnutie. Uvidiac diviaka na chodníku, vyštartujem na najbližšej zastávke okamžite von, príde mi to ako kuriózna súvislosť s jatkami a s bohémskymi Holešovicami. Toto akože... čo toto je???


"Čo to je?!" - pýtam sa ako debil mondénnej panej, ktorá tak nejako ku tej svini patrí.
"Prase," - odsekne mi lakonicky.
"To vidím, ale čo tu robi?" - stále nevychádzam z údivu.
"Prochází se po chodníku."
"Ale čo robí v Holešoviciach?!" - dochádza mi trpezlivosť.
"Bydlí tady."

Zmätená odchádzam, ďakúvajúc, že som si ho mohla odfotografovať. Hlava mi to neberie. Diviak sa prechádza po chodníku, lebo tu býva.


Otec by ma zabil, keby vedel, že som nerozoznala diviaka od vietnamského prasaťa, momentálne veľmi módneho domáceho miláčika. Veď som ja také prasa v živote nevidela! Zato diviakov veľa, hanba mi. Ale aj tak som celá vytešená. Cestou z vietnamskej tržnice a z jatiek stretnem akurát vietnamské prasa, ktoré si žije just ako to prasa v žite. Krásne voľačo.

A takéto haluziny sa mne dejú hocikedy a na počkanie :D

Outfit:
Vesta: Zara
Džínsy: River Island
Tričko: H&M
Tenisky: Kappa
Taška: No Name/nejaká tržnica
Šatka: Betty Barclay
Hodinky: vintage Swiss Militaire





Súvisiace články:
O podobnom industriálnom multifunkčnom kultúrnom priestore v Holešoviciach La Fabrika: Baťa Fashion Weekend 2017
O umiestnení Holešovíc medzi najkúlovejšími štvrtiami sveta: Holešovická Marina

Divadlo Jatka 78: http://www.jatka78.cz/cs

Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Pěkné,i když se přiznám ,že by na mně ten zdůrazněný jateční původ asi ve skutečnosti nepůsobil dobře.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skôr to pôsobí bizarne ako skľučujúco. Niekte v centre mesta by to asi bolo i desivé, ale v tom jarmočníckom virvare je to ozaj príma.

      Odstrániť
  2. S těmi doplňky jste to zase vychytala, proužkovaný šátek dává té kabele nový rozměr. A do těch jatek se při příští návštěvě Prahy rozhodně musím podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vzniklo tak, že som začala poškuľovať po nejakej prúžkovanej kabele. A uvedomila som si, že mám túto... taška je šunt, šatka luxusná. Takýto mix ma baví.

      Odstrániť
  3. Někdy bych si přála projít všechna ta krásný místa v Praze s Vámi :-). Věřím, že byste byla ten nejlepší průvodce Prahou, jakého si dovedu představit. Moc děkuji za Vaše inspirující články, za Váš bezprostřední projev, za Váš jemný humor...prostě a jednoduše..vždycky mě skvěle pobavíte :-). Mějte se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám ďakujem za ozaj milý a povzbudivý komentár!
      Aj vy sa majte krásne, Baba.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram