Art Nouveau - la vie de haut niveau!


Vôbec neviem, ako začať. Stále mám zimomriavky po tele a fotografií toľko, že by ich bolo aj na päť článkov. Možno aj na viac, každá z miestností tejto budovy zaslúži podrobné preštudovanie. Mohla by som fabulovať, že po návšteve premiéra som zatúžila opáčiť aj primátorku. Kdeže... chcela som len výlučne vidieť Primátorský sál v Obecním domě. Veľmi som si to želala. Ibaže pokým sa do sály dostanete, uvidíte množstvo iných miestností a máte z toho ostatného dookola sánku padnutú až ku kolenám. Dnes bude teda fotografií ozaj požehnane.

Art Nouveau


Secesia. Posledný z univerzálnych výtvarných slohov, ktorý sa plne rozvinul na prelome 19. a 20. storočia. Ťažisko secesie spočíva v architektúre, dekoráciách a v úžitkovom umení, v tom "vysokom" umení, t.j. v maliarstve a v sochárstve už pomenej.



O to viac teší, že jedným z tých pár svetovo najvýznamnejších secesných maliarov je Čech Alfons Mucha. Primátorský sál, ktorý je jeho dielom, je posledným významným interiérom, vytvoreným v secesnom dekoratívnom štýle (1910). A je to pecka. 



Obecní dům


Samotná budova na mňa pôsobí príliš dekoratívne, nabubrelo. Vedľa dôstojnej zčernalej gotiky Prašnej brány ohuruje svojou pestrofarebnou dekoratívnosťou. Ale taká je secesia a Obecní dům je  jednoducho pražskou secesnou perlou. 

V protiklade s ozrutnosťou budovy pôsobia okná na prízemí s brúseným sklom milo, najmä v čase pochmúrnych jesenných a zimných večerov lákajú dovnútra mäkkým svetlom mosadzných a krištáľových lustrov. Často som sem nakúkala, zapálila si cigaretu, aby som tu mohla ešte chvíľu postáť. Dievčatko so zápalkami.

Francouzská restaurace Art Nouveau je vraj najkrajšou secesnou reštauráciou na svete. Fotky z nej, žiaľ neuvidíte, dnu sa človek dostane len na rezerváciu a aj tak tu platí prísny zákaz fotografovania. Nakrúcal sa tu film Obsluhoval jsem anglického krále a mnohé iné. 




Aby vám však nebolo smutno (ako mne), tak tu je aspoň interiér kaviarne, ktorá je na prízemí oproti reštaurácii. 


Ja však idem na poschodie, kde sú okrem slávnej Smetanovej siene ukryté salóniky a menšie sály. Už na schodisku začína prehliadka secesnej opulentnosti. Minulý režim nechal objekt chátrať, dokonca sa uvažovalo o jeho zbúrani. Rekonštrukcia, ukončená v roku 1997, zožrala neuveriteľných 1,8 miliardy českých korún. Jeden z najžiarivejších architektonických skvostov Prahy je späť...


Smetanova síň


O známej koncertnej sieni niekedy inokedy. Teraz tu ladí klavír nervózny pianista, večer má koncert, práve kvitne Pražské jaro. Dávam teda len pár chuťoviek a informáciu, že neúcta bývalých nevzdelaných mocipánov k  "dekadentnej buržoáznej stavbe" došla tak ďaleko, že sa tu konali diskotéky, ba i striptíz... Interiér bol poriadne zdevastovaný.


 

Cukrárna


Toto nie je nijaký palác, lež (ne)obyčajná cukráreň! Predstavujem si pražské paničky v obrovských klobúkoch a v korzetoch, ako si tu dávajú jablkovú štrúdľu. Kam sa podel ten svet?! Dnes je cukráreň verejnosti neprístupná, na dobové stoličky si nesmiete sadnúť. Nakrúcajú sa tu filmy a po koncertoch sem môže vstúpiť vraj iba dirigent.

Na priestory cukráne nadväzujú takzvané dámske salóniky (Slovácký salonek, Salonek Boženy Němcové, Orientální salonek), kde dámy len tak klábosili a hrali karty.




Slovácký salonek


Ani rustikálne materiály, akými sú tu koža, ovčina, ľudová výšivka, makramé a najmä maľba na strope s motívom slováckej čipky a kraslíc, nijako neovplyvnili záľubu secesných tvorcov v okázalej zdobenosti.




Grégrův sál

Touto sálou začína mužský svet (Palackého sál, Sladkovského sál, Riegerův sál, Pánský český klub...) a ja už nevládzem absorbovať ten atak dekoratívnosti. Kam sa človek pozrie, všade priložil ruku k dielu nejaký český velikán. V tejto miestnosti sú nástenné maľby od Františka Ženíška, príslušníka generácie Národního divadla. Dnes je to aukčná miestnosť.



Primátorský sál


Tak konečne... Sála je priamo nad vstupom do Obecního domu a je z nej prístup na balkón nad vchodom. Nedokážem tento priestor opustiť, motkám sa stále dookola. Už aj idem ďalej, ale ešte sa musím vrátiť. Atmosféra je neopísateľná. Všetko v Obecním domě je nádherné, ale toto je najpôsobivejšie.

Alfons Mucha sa preslávil v Paríži koncom 19. storočia svojimi plagátmi a ilustráciami. Primátorský sál vytvoril po svojom definitívnom návrate do vlasti. Výzoba sály je patetická, apelujúca na národné povedomie. Umelec sa podujal naposledy vytvoriť komplexný interiér - vrátane nástenných malieb, vitráží, mobiláru, ba i závesov so strapcami. Výmaľbu sály tvorí kruhová stropná freska Slovanská svornost, od ktorej vybieha osem pendatívov, nesúcich zobrazenie občianskych cností, presonifikovanými jednotlivými postavami českých dejín. Všetko navôkol je Alfons Mucha.

Magický priestor. Geniálne dielo.
Presne v strede miestnosti je echo. Aj ten najnepatrnejší zvuk vracajú steny späť. Sála je čarovná a začarovaná.







Ak sa vám zdá, že sa na fotkách tvárim v jednom kuse blažene, nečudujte sa mi. Som šťastná ako blcha.

Outfit:

Odolala som pokušeniu natiahnuť na seba niečo historizujúce. Strapčeky, účes á la Sarah Bernhardt, slonovinová ihlica s vyrezávanou rohovinovou hlavičkou vo vlasoch, všetko je nenápadný tichučký hold umelcovi. Náušnice zase v štýle nespočetných lustrov...

Kliknite na zväčšenie obrázkov!


Blúzka: Yuriy Shevchenko, thajský surový hodváb (šité asi pred dvadsiatimi rokmi na mieru)
Sukňa: Yuriy Shevchenko, žoržet
Pončo: Comma
Lodičky: Rockport
Kabelka: vintage, krokodília koža, Ázia
Náušnice: Mango
Ihlica: vintage, slonovina, vyrezávaná rohovina 
Okuliare: dm



Baba Slováková

22 komentárov:

  1. Úžasné místo,úžasné fotografie a přímo děsně vám to sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úžasné! Ten outfit se mi líbí asi zatím nejvíce, moc vám sluší. Povídání také krása.
    Iva Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľká vďaka! Bohužiaľ, toto nie je outfit na dnešné bežné nosenie do mesta. Do takéhoto výnimočného priestoru OK, ale inak kam? Ako matka nevesty alebo svadobný hosť? Ale pokojne som v tom cestovala električkou...

      Odstrániť
  3. Tak toto je krásne... Skvelý dôkaz, že aj monochromatické ladenie môže byť nádherné a vôbec nie nudné, najprv som ani nepostrehla, že to nie sú šaty:) ale úplne najlepší na tom je účes, vďaka ktorému vyniknú náušnice. Elen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za komplimenty. Visiace náušnice som začala nosiť len posledný mesiac, musela som sa zamyslieť aj nad účesom. Monochromatické oblečenie nosím často, predlžuje opticky postavu.

      Odstrániť
  4. Tak tohle je pecka! Je to jeden z nejkrásnějších Vašich outfitů. Jste opravdová dáma...A k tomu ty skvostné prostory, vážně nemám slov :-)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jejda, ďakujem! No ľúbivé to je, ale už som to spomenula - nie na bežné nosenie. Ale ak sa vyskytne slávnostná príležitosť, stačí vytiahnuť zo skrine, mám to už vyskúšané.

      Odstrániť
  5. Tá tvoja elegantná jednoduchosť zaváňa luxusom a hodí sa k nádhernému interiéru. Skvelé. A ďakujem za prehliadku... krásne...
    Katarína V.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, Katka. Akosi som si ani nevedela predstaviť, že by som tam nabehla v rifliach :D Je to zvláštna skúsenosť - v hodiacom sa oblečení človek akosi cestuje v čase. Cítila som sa úplne inak. Celkom ako v starých časoch...

      Odstrániť
  6. Sleduji Vás dlouhou dobu a stále jsem neměla odvahu reagovat komentářem. Máte neobyčejný dar slova a skvěle popisujete sebe, rodinu, budovy - je to milé, vtipné a s nadhledem. Dnes mi poklesla čelist a čučím nejdříve na Vás a teprve poté si všímám "pozadí" ! BABA je krásná (ne, že by předtím nebyla)! Těším se po příchodu z práce domů, že objevím další článek. Pěkný den
    Hana Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne Vám ďakujem za milý komentár, pani Hana! Nebojte sa komentovať, pripomienkovať, pýtať sa. Bez spätnej väzby je moje písanie len výkrikom do éteru :D Pekný deň aj Vám, Baba

      Odstrániť
  7. Tá smotanová je perfektná, je ako nová čierna. Veľmi Vám pristane a hlavne Vy pristanete k tým nádherným priestorom (alebo naopak), ktoré nám s takou vášňou približujete. Jediné, čo ja by som riešila, je dĺžka sukne, máličko by som ju skrátila, aby Vám štíhle nohy ešte viac vynikli a okrem toho si myslím, že kratšia sukňa by pôsobila mladšie. Ale výborné a to pončo je geniálne. Prečo ho častejšie nenosíte? Hodí sa vari k všetkému. A ešte raz vďaka za zaujímavú prehliadku dámskej elegancie a architektúry.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pani Oľga. Fotky zase klamú, sukňa a blúzka majú rovanký svetlý marhuľovoružový odtieň, pončo je béžové ale akosi tón v tóne. Inak to pončo nosím, je aj tu na blogu, už ho mám asi 2-3 roky.
      No a dĺžka sukne... 1. Už keď mi krajčír šil tento kostým /je ku tomu aj sako/, chcela som sukňu kratšiu. Presvedčil ma, že iná dĺžka ako "lady" nebude vysoko elegantná. Mal pravdu, mladá som v tom vyzerala ako bohyňa. Neskôr som sukňu práve kvôli dĺžke pár rokov nenosila.
      2. Moje nohy, žiaľ, už nie sú štíhle ale chudé s kostnatými kolenami, čo sa ako-tak schová len pri veľmi vysokých podpätkoch. Alebo keď si sadnem, ako vidno na fotkách. O chudých stehnách radšej pomlčím...
      3. Mám nohy dlhšie ako trup. Vygooglila som si, že takejto postave pristane dĺžka okolo kolien a pod kolená. V minisukni som aj ako mladá vyzerala čudne /rozdelená na presné tri tretiny/. Pozrela som si ženy s podobnou postavou, najmä Victoriu Backham a Sarah Jessicu Parker. Obe sú nevysoké a majú rovaké chudé kostnaté haxne. V lady dĺžke, ktorú nosia ozaj často, vyzerajú najlepšie. Ok, sú mladšie, ja som si však povedala, že stačí, keď budem mladistvo vyzerať v bežných outfitoch. V tých spoločenských priznám vek. Budem za zrelú elegantnú dámu :D

      Odstrániť
    2. Tú dĺžku som mala na mysli celkom konzervatívnu - hneď pod kolená, resp. maximálne do 2/3 kolien. Ale, aby som sa priznala, ja som teraz prišla na chuť sukniam širokým s dĺžkou tesne pod kolená a v páse mierne skladaná na nepravidelné široké faldy, avšak nie z tvrdej látky. No, také skoro retro s balerínkami/teniskami a tričkom alebo blúzkou uviazanou v páse. Do vlasov šatku, na oči okuliare, výrazný červený rúž a svet je gombička. :-)
      Zdravím, Oľga

      Odstrániť
    3. So šatkami vo vlasoch začínam experimentovať i ja. Ako to robíte, že Vám to nespadne, nekĺže sa? Ja s tým dosť bojujem.

      Odstrániť
  8. Ja by som sa tvárila tiež tak blažene :) Je to úžasné miesto, nádherné, honosné... a s tým outfitom v ňom úplne vynikáte :)
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. Schválne som si vybrala neutrálne farby, lebo som dobre vedela, že pozadie bude pestrofarebné :D

      Odstrániť
    2. V tomto outfitu jste opravdu nádherná, i barva vašich vlasů ladí s interierem. Měla jsem to štěstí Obecní dům navštívit a kromě místností mě ohromil výtah se sedátky a obsluhou :-). P.S. Podle mě je délka sukně OK.

      Odstrániť
    3. Jémine, Dášo! Previesť sa výťahom mi bolo ponúknuté! A ja blbec som to s úsmevom odmietla. Pani, čo ma sprevádzala, sa dokonca ospravedlnila, či som sa neurazila :D A ja, že nie, len som sa chcela prejsť po schodoch. Som pako!
      Ďakujem za kompliment.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram