To bol zase nápad, na vežu vo vetre liezť!

Toto je vysnívané dovolenkové miesto! Vždy som túžila stráviť nejaký čas kdesi na konci sveta, v majáku, nikde nikto, oheň v kozube a vonku strašidelná búrka. Táto veža je na skok od írskeho hlavného mesta, stráži Dublinský záliv a predsa je na odľahlom mieste. YES!!!




Martello Tower Sutton


Strach z invázie vojsk Napoleona Bonaparteho zapríčinil v Írsku a v Anglicku horúčkovitú výstavbu obranných veží. Od roku 1804 ich bolo na pobreží Írska postavených 50 a v Anglicku 103.

Veže majú kužeľovitý tvar a múry 2-4 metre hrubé, postavené sú z tvrdého kameňa. Vstup bol vždy 3 metre nad zemou a do veže sa chodilo po rebríku, ktorý sa v prípade napadnutia dal vytiahnuť nahor.
Na vrchu veže bola plošina s ochranným kamenným múrom a s delom. Tieto delá nikdy nestrieľali na nijakú nepriateľskú flotilu, pretože Napoleon ostrovy napokon nenapadol.

V okolí Dublinu sa dnes nachádza 21 veží v rôznom stave. Niektoré sú obývané, niektoré sú opustené a iné už pred zbúraním. Veža Martello Tower v Suttone je v súkromnom vlastníctve a je najkvalitnejšie zrekonštruovanou obrannou vežou v celom Írsku... a ja som teraz tu!





Military Style


Som si to tak vysnívala. Že prídem do obrannej veže a nafotím nejaké tie outfity vo vojenskom štýle. Ešte aj ďalekohľad som z Prahy trepala. Svatá prostoto! Vo veži tma ako vo veži a okolo veže vetrisko. Vlasy som teda zviazala, ale veru to nadlho nepomohlo.



Po prvých záberoch sa mi vietor začal radostne prehrabávať vo vlasoch a šmátrať popod tričká...


... a takto to dopadlo.


The Emerald Isle - Smaragdový ostrov


Kašlem teda na outfit, obúvam tenisky a dávam si teplú bundu. Ide sa na útesy. Cieľom je niekoľko kilometrov vzdialený maják Baily Lighthouse v Howthe.


Tieto šialené okuliare som potiahla dcére, akože to bude náramne cool ku vojenskému štýlu. Už som ich z očí nezložila. Keď zájde slnko, farebné sklá sa dajú vyklopiť a dívate sa cez číre sklo. No aká somarina, myslela som si. Pokým som nevybehla na írske cliffs. Chránia oči pred vetrom a následným slzením. Neskutočná vychytávka!


Po niekoľkých kilometroch putovania cez vresoviská vysoko nad zálivom Dublin Bay sa konečne objavuje v diaľke maják. Treba obísť ešte jednu zátoku a na nej čaká najväčšie prekvapenie. Zátoka je chránená pred vetriskom a chodník vedie cez hotovú džungľu.

The Emerald Isle je synonymom pre Írsko, vraj sa v jeho údoliach a na kopcoch vyskytuje až štyridsať odtieňov žiarivej zelenej farby. Po prvýkrát sa tento názov objavuje v básni Williama Drennana “When Erin First Rose” z roku 1795.





Takto slastne sa leží na Smaragdovom ostrove, keď zvládnete túru Martello Tower Sutton - Baily Lighthouse Howth... a späť!

Pokračovanie nabudúce...


Outfit:
Nohavice s maskáčovým vzorom: Joe´s
Čierna bunda: G-Star RAW
Sivá bunda: Quicksilver
Tenisky: Rieker
Sandálky: Atmosphere
Hodinky: Swatch
Ďalekohľad: Bushnell
Okuliare a tričká: neznačkové a lacné


Baba Slováková

4 komentáre:

  1. Děkuji za blog, vždy se těším co bude nového. Každý článek přečtu celý a k některým se vracím. A tak se těším i na toto pokračování. Na Smaragdovém ostrově jsem byla před dvěma lety a tak jsem začala vzpomínat a plánovat. A také děkuji za inspiraci co na sebe. Zita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi Vám ďakujem, pani Zita. Blog mi zmenil život. Nemám veľa príležitostí na fotografovanie, a tak už doslova plánujem dopredu, čo na seba, keď tá šanca bude. Niežeby som predtým chodila nejako dogabaná, len som nie vždy dávala dôraz na detaily. A cítim sa tak akosi sebavedomejšie. Baba

      Odstrániť
  2. Ďakujem Vám sa krásne príspevky o Írsku, všetky články z Vašej cesty sú úžasné, zaujímavé, a k tomu fotografie... a tiež Vaše špeciálne outfity, pre každé miesto, ktoré ho charakterizuje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem Vám, pani Anita, za milý a povzbudivý komentár!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram