Ako sa obliekajú političky? Ázia

Yingluck Shinawatra, premiérka Thajska /2011-14/  https://en.wikipedia.org/wiki/Yingluck_Shinawatra
Keď som zakladala blog, šmírovala som najmä kadejaké filmové hviezdy. Ako im to ide po päťdesiatke, čo nosia na sebe, keď nepózujú pred objektívmi fotoaparátov. Zistila som, že najradšej nosia nohavice a svetre. Hollywood už nie je to, čo býval. Občas vyzerá taká hviezda ako Mařka odvedľa. Treba sa mi poobzerať aj inam.




Spomedzi pracujúcich žien nad päťdesiat rokov ma najviac zaujal štýl obliekania sa vysokopostavených političiek. Nie sú tak uletené ako redaktorky módnych časopisov, ani tak strohé ako špičkové manažérky. Politička reprezentuje svoju krajinu, je pod paľbou fotoaparátov možno aj častejšie ako nejaká star. Pri výbere outfitov jej ruky zväzujú kadejaké protokoly, verejná mienka a pre pracovnú zaneprázdnenosť aj nedostatok času. Väčšinou majú ženy vo verejných funkciách svojich stylistov a strážcov protokolu. Každá je však osobitá... a veľmi ženská. Tu sú príklady z Ázie:

Aung San Suu Kyi (1945) - The Lady


je prodemokratická aktivistka a politička v Mjanmarsku (bývalej Barme), predsedkyňa Národnej ligy pre demokraciu (NLD). V roku 1990 dostala Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, v roku 1991 Nobelovu cenu za mier. Do politiky vstúpila po prevzatí moci vojenskou juntou v Mjanmarsku, aby pomohla demokratizačnému procesu a za svoje názory bola dlhé roky väznená.

V jej outfitoch je vždy cítiť odkaz na barmské národné oblečenie, nosí tradičný hodváb, sarongovú sukňu, výšivky, šperky a kvetinové ozdoby do vlasov. Jej štýl obliekania je priniesol označenie "the Lady" a doma sa stala módnou ikonou pre mladú generáciu, ktorá sa čoraz viac odkláňa od západného štýlu obliekania.



Aung San Suu Kyi, photo by Chatham House, license (CC BY 2.0)
Aung San Suu Kyi, photo by Chatham House, license (CC BY 2.0)


Sonia Gandhi (1946)


Rodená Talianka, Sonia Gandhi, bola predsedníčkou Indického národného kongresu, jedenej z hlavných politických strán v Indii. Je vdovou po bývalom ministerskom predsedovi Rajiv Gandhim.

Sonia Gandhi miluje tradičné indické oblečenie, ale volí dress code v duchu "menej je viac". Inšpiruje sa svojou zosnulou svokrou Indirou Gandhi a jej vrodeným zmyslom pre módu, čo vyjadrila slovami: "Jej jedinečný zmysel pre módu a jednoduchosť jej elegancie bol obdivovaný po celom svete."

S vtedajším ruským prezidentom Medvedevom. Európsky kostým oživuje indický šál. https://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Gandhi
S Hilary Clinton. Tieto šaty na spôsob indického sárí sú očarujúce. https://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Gandhi
Sonia Gandhi (vpravo), photo by IAEA Imagebank, license (CC BY-SA 2.0)


Yingluck Shinawatra (1967)


Po všeobecných voľbách v roku 2011 vystriedala dovtedy úspešná podnikateľka Yingluck Shinawatra svojho staršieho brata Thaksina Shinawatra na poste premiérky Thajska. V tom čase 45-ročná Yingluck bola najmladšou premiérkou a zároveň prvou ženou na tomto vysokom poste v dejinách krajiny /do roku 2014/.

Jedna z najvplyvnejších žien v Thajsku je elegantná a s okúzľujúcim úsmevom. Preferuje tradičné thajské látky rovnako ako najznámejšie svetové módne značky. Pri výkone svojej funkcie mala k dispozícii celý tím vizážistov a kaderníkov, takže na verejnosť zavítala vždy dokonale upravená.

Yingluck Shinawatra, photo by Foreign and Commonwealth Office, license (CC BY 2.0)

Yingluck Shinawatra, photo by Foreign and Commonwealth Office, license (CC BY 2.0)


Aký príklad si môžeme zobrať z Azatiek?


Porovnajte Aziatky s političkami západnej Európy. Maskulínny štýl západných političiek im uberá na ženskosti, ten rozdiel je do očí bijúci. Nie je to len o postave, aj Sonia Ghandi je korpulentná dáma. Aziatky nenosia nohavice. Volia veľmi žensky pôsobiaci hodváb. Nápadné šperky a najmä kvalitné hodvábne šatky a šály.

Sarong ja nosiť nikdy nebudem, ale ten spôsob ležérneho jednoduchého nosenia šálu veru odkukám.
Čo na to poviete?


Baba Slováková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram