Farba roka 2022 - Very Peri

Tak toto je prekvapenie! Prvýkrát v 22-ročnej histórii voľby farby roka vytvoril inštitút Pantone farbu úplne novú, vyrobenú len pre rok 2022: PANTONE® 17-3938 Very Peri. Je to dynamická, zaujímavá fialovomodrá farba. Nový odtieň bol navrhnutý tak, aby evokoval žiarivé obrazovky digitálneho sveta a kreatívne možnosti budúcnosti.

Podľa inštitútu je vytvorenie novej farby pre rok 2022 symbolom zmien, ktoré sa po intenzívnom období izolácie a neistoty práve teraz vo svete odohrávajú. 

 

Rovnako ako minuloročný výber dvoch farieb, Ultimate Grey a slnečnej žltej Illuminating, bol výber farby Very Peri do značnej miery ovplyvnený túžbou prekonať pandémiu COVID-19, environmentálne obavy a tiež zúčtovanie s nespravodlivosťou a chybami v súčasnej spoločnosti.

Nuž, či nám tento nový odtieň naleje v novom roku viac optimizmu, sa ešte len uvidí. Do modrej farby, ktorá predstavuje stálosť a vernosť, namiešal inštitút trochu červenej, predstavujúcej vzrušenie a energiu. Samotný inštitút farbu Very Peri nazýva "teplou modrou". Čo ja viem? Ja vidím modrofialovú, či fialovomodrú.

Pokúšala som sa sem dať aj nejaké príklady z obchodov, akože za čím sa oplatí okamžite vyštartovať, aby sme boli rýchlo in. Hľadala som intenzívne, ale nenašla som nič. Fialovej je na trhu dostatok, je to však všetko červenofialová. Na tento studený odtieň si budeme musieť počkať, kým sa odevné firmy spamätajú z úžasu.

Takže som si zatiaľ musela vystačiť s obrázkami od Pantone.

 

Čo to vlastne to "Peri" je?

Slovo pochádza z anglického periwinkle, čo je rastlinka nazývaná Vinca minor. Po slovensky zimozeleň, po česky barvínek alebo aj brčál. Schuti som sa zasmiala. Tu v Čechách sa často používa výraz "brčálově zelená".

Farbou roka 2022 je brčálově modrá!

Viac článkov o moderných farbách nájdete v sekcii Trendy





Baba Slováková

6 komentárov:

  1. Barva je to krásná. Barvínku mám plnou zahradu, ale brnčál jsem ještě nikdy neslyšela.
    A jen tak mimochodem: My v Čechách a na Moravě říkáme, že je něco brčálově zelené. A to proto, že je barvínek - brčál stálezelená trvalka, kterou hned tak něco nezlomí. To bylo jen takové malé vysvětlení pro slovenské čtenářky :-)
    Krásný advent přeji. Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach, jaj, mala som v tom názve, samozrejme, chybu. Ďakujem, už je to opravené.

      Odstrániť
  2. Tuhle barvu mám ráda, kdysi jsem si ušila z látky v této barvě halenku, ale už jsem z ní dávno "vyrostla". Líbí se mi v kombinaci s hnědošedou, které říkám "stará špína".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to krásna farba, ale veru ani za mesiac od jej vyhlásenia som v obchodoch nič v tomto odtieni nenašla. Fialovej je dosť, ale nie takejto modrofialovej. Uvidíme...

      Odstrániť
  3. Krásná barva, zajímavý článek. Asi něco v tomto tónu pořídím do jarního šatníku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásna veru. Ja by som si ju už veru tiež "pořídila", ale zatiaľ som nič nenašla.

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram