Naučenia starej Baby dievkam mladým

Do kúpeľov chodievam od svojich tridsiatich rokov, som tak trochu kripeľ. Presnejšie - do tých najznámejších slovenských som pravidelne chodievala, do Piešťan. Chodiť do kúpeľov je kúl a aj freš, nikdy nikde som si tak neoddýchla a nevylepšila postavičku ako tam. A tak mi na Instagrame napadlo, že dám taký mini seriál o spomienkach z kúpeľov. Za tie roky sa nejaké úsmevné nazbierali.

Svoje spomienky som nazvala naučeniami ako parafrázu na známu báseň Francoisa Villona "Balada o naučeniach krásnej zbrojmajstrovej dievkam radodajným" (nájdete ju na tomto blogu TU v slovenskom aj v českom preklade, fajná je!). Naučenia mali celkom úspech a keďže ani srnka netuší, dokedy bude taký Instagram fungovať, odložím si ich mierne upravené aj sem. Pekne pokope.


 

Naučenia starej Baby dievkam mladým (Kúpele)

(⛲Kúpele - 1. časť⛲)

V kúpeľoch sa ženy delia len na dve kategórie: na LEVICE a SOMÁRICE. 

Do tej druhej som sa v letku zaradila hneď po mojom prvom príchode aj ja. Mala som vtedy sladkých tridsať a bola som plná očakávaní. Horko-ťažko som sa s kufrom vtrepala do výťahu, keď ku mne rezko priskočil fakt zachovalý seladón. Ten by veru stál za hriech! Nepomohol mi, len na mňa hodil pohľad plný fascinácie, asi ako had na myš. "V živote som toľkú krásu nevidel!" vybafol na mňa bez úvodu. Ľudia! Dostala som taký záchvat hlasného smiechu, že som nedokázala prestať až po ôsme poschodie. Až mi slzy tiekli a ôn len zarazene zíral. Bolo po hriechu. Prvoplánoví baliči sú fakt srandovní, sorry ako. 😂

Si blbá, privítala ma spolubývajúca a hneď mi aj objasnila kúpeľnú deľbu kást. Levice chodia tancovať, popíjať a užívať si. Somárice sedia na izbe a štrikujú!!! Seladón sa ešte v ten večer objavil s inou krásou, akú ešte v živote nevidel a ja som z kufra teda vytiahla to štrikovanie. Doma muž a dve malé deti, bolo koho obštrikovávať.


 

(⛲Kúpele - 2. časť⛲)

Ak pôjdete do kúpeľov samotné (napr. na poukaz), radšej si priplaťte za jednolôžkovú izbu. 

Neviem, ako to pri predpísanej liečbe funguje dnes, ale kedysi vám jednoducho pridelili spolubývajúcu. A nie vždy to bola pohodička.

Jedna moja ťažkotonážna spolunocľažníčka, inak celkom milá žienka, príšerne chrápala. Tak strašne, že sa pri tom skutočne nedalo zaspať. Rýchlo som prišla na to, že jediná šanca je zalomiť skôr ako ona a síce v dobe, keď prestala mlieť a padla na kolená k večernej modlitbe. No áno, pani si na izbe vytvorila veľmi honosný oltárik, takže to spočiatku vyzeralo, že budeme nielen somárice ale aj učinené svätice. Lenže milá svätica furt to modlenie odkladala až do neskorej noci, lebo vtedy začínala rakúska televízia vysielať... soft porno. Popravde, bola to príšerná gýčovitá nuda, jej sa to však náramne ľúbilo. Konečne som sa dostala do blaženej hladiny alfa, keď na mňa náhle nadšene zrúkla: "Vstávaj!!! Kukaj, .ebú! Veď tí normálne .ebú!!!" Kľačala pred oltárikom, ruky zopnuté a vysmiata bola ako lečo. Boli to veru ťažké tri liečebné týždne...

 

(⛲Kúpele - 3. časť⛲)  

Zistili ste, že vám je manžel (zase) neverný? 

Nekričte, neplačte, neutekajte k materi. Nepomáha to, mám to odskúšané. Nahoďte aspoň navonok poker face a odkráčajte... do KÚPEĽOV! ⛲⛲⛲ Aspoň na týždeň. A hneď.

Deti som zverila matke, sadla do auta a odfrčala. Už na druhý deň stepoval neverník zelený ako túz v hotelovej recepcii. Dobre ten poznal moje kúpeľné príbehy o sexuchtivých seladónoch a úmorných spolubývajúcich. Domáhal sa okamžitej kontroly mojej samostatnej hotelovej izby. 😂😂😂 "Jáj, drahý môj! Toto nie je holubník ale kúpele, návštevy sú zakázané", prízvukovala som poriadne nahlas. Pán na recepcii sa už začínal dobre baviť.

Bolo to v najväčšom kúpeľnom hoteli na Slovensku s najdlhším recepčným pultom v celej šírej krajine. Stála som oň opretá s vysoko vztýčenou hlavou a vymieňala si s recepčným pobavené pohľady. Pán generálny riaditeľ v drahom obleku sa v tej chvíli štvornožky plazil popod pult. Zdolal ho celý. 😂

Prečo práve do kúpeľov? Lebo tie majú pravidelný režim, presne rozvrhnuté procedúry, navyše všetky pomáhajú odbúrať stres. Nemáte veľmi čas umárať sa svojím trápením. Nech ste už v akejkoľvek ťažkej životnej situácii, pomôžu vám pozviechať sa. Kúpeľ v liečivej minerálnej vode zlepšuje prekrvenie a blahodárne pôsobí na (aj zlomené) srdce. Inak je karlovarská voda fakt riadne nadupaná, hustá a šmýka sa na nej ako po masle. Takže po kúpeli zostane krásna pokožka ako bonus.


(⛲Kúpele - 4. časť⛲)

Pozor na liečivú minerálnu vodu!!! Má čarovnú moc!

Neverníka zákonitého manžela som napokon postavila pred hotovú vec: rozvediem sa a basta, šlus! Chytil paniku a začal sľubovať aj modré z neba. "Zoberiem ťa do Paríža, začneme odznova", opáčil. Kašlem ti ja na Paríž, tam si už bol s frajerkou. Zúfalí muži robia zúfalé veci a aj ten môj sa vynašiel. Zobral dcéry na výlet (hneď mi to bolo divnô) a všetci traja sa vrátili úplne vo vytržení: "Ideme na dovolenku do kúpeľov!!!! Boli sme ich obzrieť a ocko to už aj zaplatil, keď ti robia tak dobre." 😱
.
Čo vám budem?! Deti si to náramne užili, ja som sa vrátila tehotná a rozvod sa nekonal. K dvom dievkam pribudol syn. Raz neviem, ako sa mi len takô mohlo pritrafiť! To hádam najskôr z tej vody liečivej 😂😂😂.

Toľko moje spomienky z kúpeľov. Nejaké naučenia ešte časom budú, teraz vám trochu predstavím na fotografiách zobrazenú kolonádu.

Sadová kolonáda 

Bohato zdobená liatinová kolonáda je vlastne torzom bývalého Blanenského pavilónu, koncertnej a reštauračnej haly. Ten bol, bohužiaľ, kvôli dezolátnemu stavu v roku 1965 zbúraný. Zostalo len toto východné krídlo jeho promenádnej časti.

V rokoch 2000 - 2002 mesto Karlovy Vary kolonádu kompletne zrekonštruovalo a vtedy bol do nej aj nanovo vyvedený výver Hadieho prameňa. Z druhej strany je prístupný výver Sadového prameňa.


V kolonáde sa často konajú spoločenské podujatia, záber je z módnej prehliadky Beaty Rajskej.




Baba Slováková

2 komentáre:

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram