Vyschlo mi pero

Ahojte, cice, som späť. Nemala som dobré obdobie, kopec práce a ešte aj zdravotné problémy. Akosi mi vyschlo pero, nebolo o čom písať. Stále som však príležitostne fotila a pridávala fotky na instagram. Ak ho sledujete, podľa fotografií viete, že som sa medzitým aj túlať bola.

Zdravotná karta

Ešte stále presne neviem, čo mi vlastne je. K lekárke ma vyhnali bolesti v oblasti žlčníka a neskutočné nadúvanie, ktoré najmä vo večerných hodinách hraničilo s rozdrapením brucha. Naštartoval to segedínsky guláš a keď sa ten otravný dialóg s mojimi vnútornosťami ani po mesiaci nijako nekončil, vycálovala som nemalé peniaze za lekárske vyšetrenie. 



 

Ako zaslúžilá dôchodkyňa som poistená v Slovenskej republike, takže tu v ČR mám síce nárok napríklad na operáciu zdarma (ak by šlo o život), ale nie na bežné okukanie obvodným lekárom. Keďže som bola doteraz absolútne zdravá, veľmi som to neriešila a navyše som vôbec nevedela, že pre dôchodcov platí špeciálne nariadenie EÚ

dôchodca má nárok byť držiteľom zdravotnej karty tej krajiny, v ktorej žije, poistenie ale platí krajina, v ktorej si vyslúžil starobný dôchodok.

Túto informáciu našiel môj syn a ja som začala hneď konať. Najprv treba požiadať zdravotnú poisťovňu v materskej krajine o zaslanie formulára S1 a ten potom vyplnený poslať späť. Poisťovňa ho následne opečiatkuje a ako žiadosť posiela priamo poisťovni v hostiteľskom štáte. Potom prejde dajaký ten mesiac-dva, kým sa vám tá ozve. To ste ale od vytúženej karty ešte stále na míle vzdialení. Zase len prišiel kopec formulárov, cieľom ktorých bolo zisťovanie, či ozaj žijem, či som ozaj TU a KDE (OP, povolenie k pobytu, nájomná zmluva). Poslala som, prešiel ďalší mesiac a nič. Tak čakám, lebo musím ešte absolvovať sonografiu, gastroskopiu a ešte sa len uvidí, čo všetko vlastne. Tak mi držte palce.

 

Očkovanie

To vám je bez zdravotnej karty tiež sranda nad srandy. Samozrejme, že v ČR naň nemám nárok a na Slovensko cesta zarúbaná. Už som aj myslela, že si spravím dajaký ten očkovací výlet, dám sa napichnúť doma, jáj, no figu borovú! Najprv do karantény treba ísť, ta de?!

Celá moja široká rodina je už dávno zaočkovaná a žerie mi nervy a miestami ma rovno aj pochováva. Ak pravidelne čítate tento blog, viete, že sme covid už doma mali, takže ja sa tu priam od strachu neklepem.

Aj tak je to s tou pandémiou kadejako. Berner je tiež už zaočkovaný, ale do Prahy sa začiatkom leta nedostal, lebo ČR dnu nepúšťala ani myš. Takže som do Švajčiarska napokon letela ja. Aj do kúpeľov som išla, keď sa mi taká možnosť naskytla. Karlovarská voda mi skutočne od mojich problémov uľavila. Zakaždým sa pred cestou s povzdychom poberiem na test. Ako samoplátca, jediné šťastie, že sa tu za ne odsúhlasili kresťanské ceny.


Fotky klamú

Ilustračné fotografie sú zo začiatku mája, toto fotenie bol darček od najstaršej dcéry ku Dňu matiek. Tu som sa vlastne aj zasekla s písaním blogu, lebo aj keď to bol nádherný slnečný deň, utekali sme zo Staromáku ta het psím kúrom. Chceli sme si slobodne posedieť, dať si kávu, hm... nebolo kde. Námestie vyľudnené, všetko pozatvárané. Smutné časy. Kávu sme si dali doma.

Nemala som na to žalúdok (ba ani žlčník😃) opisovať krásy najkrajšieho renesančného domu na Staromestskom námestí, aj keď sme ho teda cvakli a dokonca bez ľudských davov. Inokedy.


Fotky klamú, veľmi nevidno, že mám brucho ako balón a v páse o 10 cm viacej. To je o tých dobrých strihoch, lichotivých uhloch a o vrstvení, dievčence 😉. Outfit je vyskladaný zo samých starých kúskov, no a inak doteraz fičím ako ozaj stará tetka na prísnej diéte. Ale mám radosť, že som zase chytila slinu a rozpísala sa: foťák mám plný fotiek a za sebou kopec zážitkov, pero mi zase píše!!!

P.S. Platforma Blogger, na ktorej píšem tento blog, mi hlási, že od augusta je zrušené upozornenie na nové články na vašich mailoch. Ešte neviem, čo s tým spravím...

Outfit:

Sukňa: Pietro Filipi

Blúzka: hodvábna blúzka z Benátok (asi tak z roku 1992)

Sako: Betty Barclay (asi tak 25 ročné, som ho opäť vzkriesila, keď sú zase v móde široké plecia)

Klobúk: Tonak

Kabelka: Parfois

Topánky: Steve Madden

 



Baba Slováková

18 komentárov:

  1. Přejí brzké uzdravení a samozřejmě vydanou kartu ať cesta ke zdraví půjde snáz. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem! Vraví sa, že zlá bylina nevyhynie:)Krásny deň želám!

      Odstrániť
  2. Držím palce aby byrokratická vojna dopadla dobre! A k oblečeniu: ako vždy SKVELÉ, len ma napadá, že škoda , že firma Pietro Filipi skrachovala, mali fajn veci. Pekný, aj keď diétny, deň!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pietra Filipi je skutočná škoda, mali veľmi kvalitné veci. Momentálne beží ešte stále v Prahe na Národní třídě výpredaj v kamennej predajni. Potrebujú vypredať všetko do poslednej nitky.

      Odstrániť
  3. Konečne Ste späť! Želám skoré uzdravenie, teším sa na ďalšie Vaše príspevky.
    Fandím Vám, lebo aj staršie veci, ak sú nadčasové, sa dajú krásne použiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no....netuším, či moje "tráviacie" problémy sú rovnaké ako Tvoje... tak teda asi cca 2 roky dozadu som mala niečo podobné...neskutočné nadůvanie, pocit plnosti, tlačilo to až kdesi na bránicu, často bol reflux.... postupom pokus-omyl som zistila, že nemožem kysnuté!!!! nič... dokonca ani pivo...sú tam kvasnice...
    V tom čase som bola ešte v Bratislave a veru sa mi nechcelo absolvovať vyšetrenia.
    spočiatku to bol des - ja som milovala chleby, rožky, záviny. Vyskúšala som aj pečivo z kvásku alebo bezlepkové. Mne vadia kvasnice. Tak som to vylučila z jedálnička. Šlo to ztuha, teraz už to ani nevnímam...teda, až na pivo, že áno.
    A po presťahovaní do Prahy som normálne poistená v zdravotnej poisťovni(ale asi preto, že tu pracujem)
    Držím prsty, aby si zistila, čo Ti škodí...
    jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaujímavé... tiež som sa dočítala, že v našom veku už môžu byť takéto problémy bez zjavnej funkčnej poruchy. V krvi a v moči sa nenašlo nič. Tiež jem minimálne kysnuté pečivo, zaradila som do jedálnička kaše z ovsených vločiek kvôli vláknine, často si varím slepačiu polievku, lebo inak vynechávam pečené a vyprážané mäso. Skončila som s majonézou a spol. Často mám reflux len čo sa pozriem na jedlo. Pravidelne beriem probiotiká, tobolky proti nadúvaniu a pancreolan /enzým/. Alkohol som vylúčila úplne. Ale asi diéta zabrala, lebo je to ďaleko lepšie. Prvé mesiace som bola ozaj iba na tých kašičkách a polievkach.
      Aj moje deti sú normálne poistené v ČR, ale ja som už na dôchodku, preto toľká komplikácia. Ďakujem za komentár!

      Odstrániť
    2. asi je to vekom...a ešte som zistila, že nájsť správne probiotiká/prebiotiká je celkom ťažké, vraj by to chcelo chemický rozbor a tak nasadiť tie správne.
      Ja to zatiaľ riešim iba jogurtom s kultúrou BB12 a čo najviac poctivej kyslej kapusty a rajčinovej polievky.

      Odstrániť
    3. Hm... kapusty sa bojím, lebo to celé spustil práve segedínsky guláš, ale kyslú kapustu milujem, skúsim teda najprv malé dávky. Aj paradajková polievka je dobrý nápad, tiež mám rada. Inak momentálne celkovo dosť jem aj surové paradajky, vynechala som totiž obľúbenú papriku. No a jogurt samozrejme, mierne som jeho spotrebu zvýšila, keď teda obmedzujem mäso.

      Odstrániť
  5. Ahoj Eva.
    Tak som si hovorila, že asi nie je niečo v poriadku, keďže dlhé mlčanie..aj som sa tak trochu bála. Viem, ako rýchlo sa môžu okolnosti zvrtnúť.
    Tak nech skoro prídu múdri MUDr. na to, ako Ti pomôcť, aby sa Ti vrátila chuť, energia a nápady. Rada si prečítam, čo napíšeš. Blogy o parkoch, mestách a miestach.. no, zavedieš ma tam, kde som nebola ( väčšinou). Teda ešte raz , vďaka. Pozdravujem. Marta ( Kalinovo)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Kočka, som rada, že si sa ozvala! To vieš, sedeli sme len doma, tých výletov veľa nebolo, impulzy žiadne. Outfity som síce fotila kvôli Instagramu, nuž ale napíš článok o fotografovaní tuto na ulici na rohu! No a ešte aj zdravotné problémy, ktoré mi ozaj brali energiu, často som len ležala a oddychovala. Do toho ročné odlúčenie od partnera kvôli zavretým hraniciam... Takže som sa najprv pobrala do kúpeľov a len čo to bolo možné, odletela som do Švajčiarska. Tak už len dúfam, že nás nečaká ďalšia šialená jeseň. Pozdravujem do Kalinova!

      Odstrániť
  6. Milá Evo, jsem ráda, že jsi zpět a už se uzdravuješ. Měla jsem a ještě někdy mám podobné problémy jako ty. Mně nejvíc pomáhá pampeliškové listí, prostě si sem tam utrhnu menší lístek a sežvýkám ho. Taky nosím v kabelce Rennie proti překyselení, ale pampeliška vede. Měj se a uzdravuj se dále!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako tak čítam, nie som jediná, sakra, to nás takto mieni telo postupne ozaj zrádzať??? Celý život som bola absolútne zdravá, holt... hormóny, spomalený metabolizmus, zostarli sme. Treba sa tomu prispôsobiť aj v stravovaní, aj v zmene spôsobu života, to sa nedá nič robiť. Ďakujem za radu, vyskúšam!

      Odstrániť
  7. Evi, je fajn, že Ťa opäť kopla múza písania....bola by to škoda, keby nie...skvelý článok s kopcom historických zaujímavostí....to by som rada vidieť. mb

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram