Zhudobnená renesancia

Že sa Bedřich Smetana narodil v Litomyšli, som vedela. Veď: Smetanova Litomyšl, to dá rozum. Ale keď som uvidela, kde presne sa to narodil, došlo mi, že z múzou pobozkaného dieťaťa, ktoré od prvých dní svojho života videlo toľkú krásu, nemohlo ozaj nič iného vyrásť, len hudobný génius.
Prvý raz šuhaj oči roztvorí, čo vidí? - výsosť talianskeho renesančného paláca! Je to tak, Smetana sa narodil v byte zámockého pivovaru, okná ktorého sa dívali rovno na palácisko. Jeho otec bol pomerne zámožný a ešte aj nadšený amatérsky muzikant, malý Bedřich sa už ako štvorročný učil hrať na husliach a neskôr na klavíri. Ako šesťročný mal v Litomyšli svoj prvý koncert a tu začal tiež komponovať jednoduché skladby.



Tak sa so mnou dívajte a pučte oči. Toto je bývalý zámocký pivovar s rodným bytom budúceho českého hudobného velikána...


... a toto sa vypína rovno oproti nemu. Sila, však?

 

Štátny zámok Litomyšl


Nádherný palác v štýle talianskej renesancie dal postaviť v 16. storočí Vratislav II. z Pernštejna, nazývaný Nádherný 😀. A ako to v tých časoch bývalo dobrým zvykom, bol to taký milý malý darček pre jeho milovanú španielsku ženu Máriu Manrique de Lara. Pán Vratislav nebol len tak hocikto, zastával funkciu kancelára českého kráľovstva, bol teda v zemi druhým mužom hneď po kráľovi, niekto ako dnešný predseda vlády. Bol to chlapík mimoriadne scestovaný a vedel, čo sa nosí a že taliansky dizajn je vždy ten úplne najlepší.

Budovu navrhol taliansky architekt Gioanni Battista Aostalli de Sala a jej bohatá výzdoba, urobená technikou vyškrabovanej omietky, jej zabezpečila zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.


Mimochodom: Vratislav a Mária mali spolu 21 detí. Dospelého veku sa však dožilo len deväť z nich, z toho jediný syn. Ten zanechal tiež len jedného syna, ktorý zahynul vo vojne skôr, než stihol splodiť dediča. Tak sa stal zámok Litomyšl posledným sídlom kedysi slávneho a mocného rodu Pernštejnovcov. Rod vymrel po meči v roku 1631 a všetok perštejnský majetok zdedili potomci Polyxeny (mimoriadne schopnej Vratislavovej dcéry) z dovtedy nevýznamného rodu Lobkovicovcov.






Nádvorie zámku je hlavným dejiskom národného festivalu Smetanova Litomyšl.




V Litomyšli sme strávili dva dni a návštevu tohto mesta si nenechajte ujsť aj mimo hudobného festivalu! Samotný okolitý kraj je prekrásny. V neďalekej obci Němčice sme nocovali v malebnom Penzióne Na Nebesích, určite odporúčam.


A cestou nám zase cinkla do nosa drevená ľudová architektúra. Zvonica v Semaníne.



Makové pole leží medzi Litomyšlou a Němčicami, z diaľky vyzeralo ako zasnežené. Objavili sme ho večer za súmraku. Na druhý deň som sa poľa domáhala na fotenie, ale dcéra alias šoférka sa pobrala inou cestou so slovami, že mi na pole zvysoka... kašle. Ale! Ozvali sa nám z penziónu, že som si u nich zabudla prsteň. Ups, museli sme sa poň vrátiť, a tak sa stalo, že sme opäť prišli k vytúženému maku siatemu. Dievka ma išla zabiť, ale makovú fotku mám!
Buď pochválené, leto!

Outfit:
Nohavice: Massimo Dutti
Blúzka: Levi´s
Sandálky: Vagabond
Ľadvinka: Mango
Klobúk: Celio




Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Evka pekne si to napísala....mám rada historické príbehy....aj knihy. Jolka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekne a dobre píšeš :) Teo

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram