Vejár Žofie Chotkovej

Praha má od leta novú fontánu a keďže znázorňuje typickú ženskú serepetičku, rozhodla som sa jej venovať samostatný článok. Fontána v tvare vejára bola inštalovaná na počesť grófky Žofie Chotkovej. Kto bola táto žena, že si vyslúžila malý pamätník? Osviežte si pamäť: bola to manželka arcivojvodu Františka Ferdinanda d´Este a najviac ju preslávil jej násilný skon. So svojím manželom zahynula pri sarajevskom atentáte, ktorý bol zámienkou pre rozpútanie 1. sv. vojny.

Nerovné manželstvo


Žofie Chotková bola dvornou dámou Isabely de Croy, manželky rakúskeho arcivojvodu Fridricha Rakúsko-Tešínskeho. Vďaka tomu sa na jednom pražskom plese zoznámila s Františkom Ferdinandom d´Este, synovcom cisára Františka Jozefa I. a rakúskym, uhorským a českým korunným princom.


Bola z toho láska ako hrom a keďže mal arcivojvoda Rakúsko-Tešínsky svoje sídlo v Bratislave (kúpil si Grassalkovičov palác, taký to bol pracháč!), mladý aristokrat to nemal z Viedne na časté návštevy ďaleko. Domáci sa už vytešovali, že sa vďaka niektorej zo svojich dcér stanú príbuznými budúceho cisára, ibaže Ferko Ferdo chodil za českou grófkou Žofkou, obyčajnou dvornou dámou!


Bol z toho neslýchaný škandál. Habsburgovci mohli uzatvárať manželstvá len s príslušníkmi zvyšných dvanástich panovníckych rodov v Európe a ak nebol vhodný partner, uzatvárali manželstvá medzi sebou. Arcivojvoda d´Este však ustúpiť nemienil. Vďaka dedičstvu bol nesmierne bohatý a sebavedomý, navyše mu po matke prúdila v žilách horúca bourbonská krv. Po mnohých hádkach napokon cisár manželstvo povolil a Žofiu povýšil na kňažnú. Následník trónu však musel podpísať dokument, že sa vzdáva akýchkoľvek nárokov na trón pre svojich budúcich potomkov.
Keď má našinec niekoho rád, nájde sa vždy v rodokmeni nejaká maličkosť, ktorá manželstvo zakazuje. Tak sa stane, že sú u nás vždy muž a žena navzájom dvadsaťkrát príbuzní. Výsledkom je, že polovica detí sú blbci a idioti. František Ferdinand d´Este
Manželia si žili šťastne na zámku Konopiště, narodili sa im dietky, ibaže Žofie svojho muža nesmela nikde oficiálne sprevádzať. Bola to pritom inteligentná a vzdelaná dáma a manžela podporovala a inšpirovala k úvahám o reorganizácii a reforme ríše. František Ferdinand mal v pláne po svojom nástupe na trón vytvoriť federatívne Spojené štáty Veľkého Rakúska a odstrániť štátny dualizmus, ktorý delil monarchiu na rakúsku a uhorskú. Niet divu, že mal množstvo nepriateľov. Na jednej strane nebol obľúbený medzi zástancami starého Rakúsko-Uhorska, na druhej strane ako predstaviteľ práve tejto monarchie medzi nacionalistami.

Po prvýkrát sa mohla Žofie ukázať po boku svojho manžela práve na osudnej ceste do Sarajeva. Tam už na nich čakal atentátnik Gavrilo Princip a spoločná smrť. Žofie bola tehotná a vrah ju strelil rovno do brucha.
Habsburgovci to dali Žofii "vyžrať" ešte aj na jej pohrebe. Hoci už bola vojvodkyňou, mala vraj na truhle vejár a rukavičky - atribúty nižšieho postavenia dvornej dámy.


Vejár


Fontána v tvare vejára na počesť grófky Žofie Chotkovej, neskoršie vojvodkyne z Hohenbergu, bola inštalovaná v južnom predpolí Píseckej brány. Dielo akademickej sochárky Martiny Hozovej a Jana Paclíka je umiestnené v prostredí spojenom s rodinou Chotkovou.

Žofiin starý otec, Karel Chotek, nechal v 19. storočí vybudovať cestu z Klárova k Píseckej bráne a susedné pozemky nechal parkovo upraviť. Sú to dnešné známe Chotkovy sady, prvý verejný park v Prahe, kultúrna pamiatka Českej republiky. Aj veľký park na Karlovom náměstí vznikol zásluhou tohto českého grófa, zabránil rozpredaju pozemkov na stavebné parcely.


Plastika nemá len úlohu spomienkovú a estetickú, slúži tiež ako hmlovisko - osviežujúca súčasť verejnej plochy. Voda strieka v pravidelných intervaloch.





Outfit


Oblečenie je súčasťou série outfitov pre môj článok na Tchibo blogu, tam sa o ňom v slovenčine (TU) a v češtine (TU) dočítate viacej.  Na záver malé prekvapko: takto vyzerá fotografovanie blogeríny. V akcii moja dcéra Fairy.


Outfit:

Kabát: Zara
Šaty: Tchibo
Šál: Tchibo
Pančuchy: Tchibo
Topánky: Vagabond
Kabelka: Haily´s
Klobúk: Tonak
Náhrdelník: ÚĽUV

Reprodukcia pastelu s portrétom Žofie Chotkovej: Wikipédia, Public Domain

 


Baba Slováková

2 komentáre:

  1. Wau! Zaujímavé informácie, krásna kombinácia farieb a oblečenia:))) Ako vždy, potešenie pre oči aj dušu. Modelka (aj keď občas pripomenie svoj vek babieho leta), zrejme užíva nejaký tajný elixír mladosti, pretože v každom ďalšom príspevku vyzerá stále krajšie a mladšie..:)))
    ...že by to bolo tou nákazlivou radosťou zo života?:)))
    Pre nás veľmi povzbudivé a inšpirujúce. Nech sa darí aj naďalej.
    Sivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem za toľké komplimenty, Sivet! Mne sa vidí, že vyzerám stále horšie a staršie, čo je aj dosť logické. Ale jasné, keď sa človek smeje, hneď vyzerá lepšie. Ešte raz ďakujem!

      Odstrániť

Ďakujem vám všetkým za komentáre. Komentovať môžete i anonymne, bez google účtu. Pripojte však, prosím, aspoň krstné meno alebo pseudonym :)

Môžete sa prípadne pýtať i prostredníctvom e-mailu, rada vám zodopoviem na otázky: babieleta@gmail.com
Móda nemá vek! Zdraví Baba

TÉMY

TÉMY ČLÁNKOV:

Instagram